fbq
Kotimaa
24.11.2021 11:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen & AOP
Jere Lehtinen & Rasmus Ristolainen.
Nyt nostetaan kissa pöydälle! Jere Lehtinen ja Jukka Jalonen tapaavat Rasmus Ristolaisen Pohjois-Amerikassa - valitaanko nämä Leijonat olympialaisiin?
Kotimaa
24.11.2021 11:02
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen & AOP

Leijonien general manager Jere Lehtinen ja päävalmentaja Jukka Jalonen ovat parhaillaan perinteisellä pelaajatarkkailumatkalla Pohjois-Amerikassa. Parivaljakko seilaa ympäri NHL-halleja katsastamassa suomalaispelaajia tulevia talviolympialaisia silmällä pitäen.

Lue myös: Jukka Jalonen ja Jere Lehtinen painavat pitkin Pohjois-Amerikkaa – tällaisia ovat Leijona-johdon tapaamiset NHL-tähtien kanssa: ”Juttelemme paljon muustakin”

Kaksikko väijyy Kanadassa ja Yhdysvalloissa seitsemän NHL-ottelua 10 päivässä. Kaikkinensa Leijonien johdon on määrä tavata 25 suomalaispelaajaa.

– Haluamme tavata heidät henkilökohtaisesti. Kaikkia emme tietenkään pysty, kun NHL:ssä pelaa nykyään niin paljon suomalaispelaajia, Jere kertoo Seiskalle.

Lue myös: Riksussa Jukka Jalonen on Jukka vaan: Leijonien mestarivalmentaja esittelee kotikaupunkinsa Seiskalle – ”Riihimäkeläiset eivät noteeraa minua mitenkään”

Carolina Hurricanesin Sebastian Aho on terveenä pysyessään varma nakki Pekingin olympiakoneeseen.
Carolina Hurricanesin supertähti Sebastian Aho on terveenä pysyessään varma nakki Pekingin olympiakoneeseen.

Olympiakoneeseen tunkua

Pekingin talviolympialaiset ovat kuluvan kansainvälisen kiekkokauden kiistaton kohokohta. Helmikuisen turnauksen arvoa lisää luonnollisesti se, että edellisen kerran NHL-pelaajat on nähty olympialaisissa lähes kahdeksan vuotta sitten, Sotšissa 2014.

Muiden kiekkomaiden tavoin myös Leijonien olympiakoneeseen on ennätyskova tunku. Toistaiseksi Suomi on nimennyt Pekingiin vain kolme pelaajaa: supertähdet Aleksander Barkovin, Mikko Rantasen ja Sebastian Ahon.

Lue myös: Kukapa olisi uskonut? Tämä kaupunki on yksi NHL:n suosituimmista - suomalainen NHL-miljonääri hehkuttaa Seiskalle: "Parhaimpia paikkoja pelata lätkää!"

Suomen olympiajoukkue koostunee lähes yksinomaan NHL-pelaajista.

– Näimme Euroopassa pelaavat pelaajamme Karjala-turnauksessa. Venäjän EHT-turnaukseen lähtevä joukkue on sekin jo pitkälti mietittynä. Pohjois-Amerikassa keskitymme pelkästään NHL-pelaajiin ja olympiajoukkueeseen, Jere naulaa.

Lue myös: Tätä tarinaa et ole kuullut! Jukka Jalonen teki sopimuksen KalPaan ja osti jo asunnonkin Kuopiosta – sitten tuli hyytävä puhelu: ”Ajattelin, että no niin…”

Kovia poikia. Florida Panthersin tulokashyökkääjä Anton Lundell pelaa ikäänsä nähden naurettavan hyvää jääkiekkoa.
Florida Panthersin tulokashyökkääjä Anton Lundell pelaa ikäänsä nähden naurettavan hyvää jääkiekkoa.

Nuoriso iloinen yllätys

Leijonien johdolla on positiivinen ongelma pelaajavalintojen suhteen. Moni nuori suomalainen NHL-pelaaja on säväyttänyt syksyn pirteillä otteillaan.

– Tiesin, että (Anton) Lundell on hyvä pelaaja ja että hänellä on kova halu kehittyä. Uskoin hänen pelaavan tällä kaudella jo joitakin NHL-otteluita, mutten olisi ihan uskonut, että kaveri tulisi heti noin hyvin sisään, GM Lehtinen suitsuttaa.

Lue myös: Tässä on Jesse Puljujärven tyttöystävä! Supersöpö blondi poseeraa "Biisonikuninkaan" ja Jaff-hauvan rinnalla – koko Edmonton sekosi ihastuksesta

– Anton pelaa isoja minuutteja isossa roolissa, sekä yli- että alivoimaa. Se on osoitus siitä, että häneen luotetaan. Myös (Rasmus) Kupari on pelannut isoja minuutteja ja onnistunut hienosti Los Angelesissa. Hänetkin on kyllä pantu merkille.

Kotkan poikii! Los Angeles Kingsin Rasmus Kupari on Kymenlaakson lahja suomalaiselle jääkiekolle.
Kotkan poikii! Los Angeles Kingsin Rasmus Kupari on Kymenlaakson lahja suomalaiselle jääkiekolle.

Siilinjärven mies kunniaan

Jere Lehtistä lämmittää sekin, että NHL:n kärkijoukkueiden eli Florida Panthersin ja Carolina Hurricanesin tärkeimmät pelaajat ovat pitkälti suomalaisia. Se lupaa hyvää olympialaisia ajatellen.

Lue myös: Tulikuuma tytär, hävyttömän hieno ökykartano ja koko Kanada kyynelissä! Kaikkien aikojen paras jääkiekkoilija Wayne Gretzky täyttää 60 vuotta – värikäs elämä on ollut täynnä yllätyskäänteitä

– Sieltä löytyy tiettyjä tutkapareja ja jätkiä, jotka saavat runsaasti luottoa joukkueissaan. Se osoittaa suomalaispelaajien vahvuuksia: he voivat johtaa joukkueitaan kärkirooleissa.

– Jos Floridaakin miettii, niin siellä kolme kärkisentteriä ovat kaikki suomalaisia. Barkovin ja Lundellin takana myös Eetu Luostarinen on hyvä pelaaja. Hän on tehnyt kovasti töitä ja noussut pikkuhiljaa esiin. Eetulta löytyy kaikki elementit kovaksi pelimieheksi.

Floridan Eetu Luostarinen on väkivahva NHL-härkä suoraan Siilinjärveltä. Tässä savolainen täppää jo kauden 6:nnen maalinsa.
Floridan Eetu Luostarinen (vas.) on väkivahva NHL-härkä suoraan Siilinjärveltä. Tässä savolainen täppää jo kauden 6:nnen maalinsa New Jerseyn verkkoon.

Heiskanen herra ja hidalgo

Leijonien hyökkäyksen ja maalivahtipelin pitäisi olla Pekingissä kondiksessa. Vain puolustuksen laatua ja leveyttä on pidetty pienenä kysymysmerkkinä. Pakiston tahtipuikkoa heiluttaa itseoikeutetusti Dallas Starsin paras pelaaja, Miro Heiskanen.

– Heiskasen hienot otteet eivät ole tulleet kenellekään yllätyksenä. On ollut hienoa nähdä, että viime aikoina on alkanut tulla tulostakin. Se oli vain ajan kysymys, Jere myhäilee.

Lue myös: 19-vuotias suomalaisnuorukainen pisti Texasin polvilleen – amerikkalaiset hehkuttavat estoitta: ”Aivan uskomattoman sairas jätkä”

Toki Leijonilta löytyy pomminvarmaa Esa Lindelliä ja laadukkaita perusluutia à la Henri Jokiharju, Jani Hakanpää, Olli Määttä ja peliaikansa kanssa tuskaillut Juuso Välimäki, mutta jykevälle alakerran isännälle olisi taatusti tilausta.

Lue myös: Dallas Starsin monimiljonääri Esa Lindell tajusi vasta Texasissa, miten kova jätkä Jere Lehtinen on: ”Siellä häntä arvostetaan jopa enemmän kuin Suomessa”

Dallas Starsin Miro Heiskanen johtaa Leijonien puolustusta Pekingissä.
Dallas Starsin tähtipuolustaja Miro Heiskanen johtaa Leijonien takalinjoja Pekingissä.

Tapaus Ristolainen

Mutta mikä mahtaa olla tapaus Ristolaisen tilanne? Yksi Suomen puolustuksen ykköshevosista, Rasmus Ristolainen, sivuutettiin jääkylmästi kesän maajoukkuetapaamiselta. Sen jälkeen Philadelphian viikingin ja maajoukkuejohdon välejä on kuvailtu viileiksi.

– Menemme katsomaan Phillyn pelin. Tapaamme Rassen samalla tavalla kuin kenet tahansa muunkin pelaajan. Hänen suhteensa tilanne on se, että kaikki ovet ovat edelleen auki – kuten muidenkin pelaajien osalta, Jere vakuuttaa Seiskalle.

Lue myös: Esa Tikkanen loisti NHL-historian verisimmissä pelisarjoissa, joissa kukaan ei kumma kyllä kuollut - legendaarinen Albertan taisto oli silkkaa sotaa: ”Valmentaja huusi meille tukka pystyssä!”

Pöytä on siis puhdas ja kaikki ok?

– Pöytä on puhdas, ainakin meidän osaltamme. Enkä usko, että hänenkään puoleltaan on mitään. Kausi on nyt menossa ja pelit näyttävät, keihin olympiavalinnat osuvat.

Philadelphia Flyersin luottosoturi Rasmus Ristolaiselle saattaisi hyvinkin löytyä käyttöä Leijonissa.
Philadelphia Flyersin luottosoturi Rasmus Ristolaiselle saattaisi hyvinkin löytyä käyttöä Leijonissa.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »