Vain Seiskassa!

Tätä tarinaa et ole kuullut! Jukka Jalonen teki sopimuksen KalPaan ja osti jo asunnonkin Kuopiosta – sitten tuli hyytävä puhelu: ”Ajattelin, että no niin…”

Kotimaa | 16.05.2021 18:29

Kolminkertaista maailmanmestaria Jukka Jalosta pidetään yhtenä parhaimpana – ellei jopa kaikista parhaana – jääkiekkovalmentajana Euroopassa. Kultaisten menestysvuosien alle hautautuu kuitenkin helposti aika ennen mitalisadetta.

– Moni sitä ei tiedäkään, mutta tein KalPan kanssa valmentajasopimuksen palattuani Italiasta Suomeen vuonna 1999. Seura oli juuri pudonnut divariin, ja tarkoituksena oli lähteä nostamaan sitä takaisin SM-liigaan, Jukka muistelee Seiskalle.

– Ostimme kämpän Kuopiosta, muutimme sinne ja vedin siellä pari kuukautta kesätreenejä. Kun sitten kesäloman jälkeen piti palata Kuopioon, niin KalPan toimitusjohtaja soitti ja sanoi, että seura menee konkurssiin. Ajattelin, että no niin...

Lue myös: Jukka Jalonen avautuu yhdestä uransa rankimmasta vaiheesta – valmennuspesti Pietarissa jäi elävästi mieleen: "Oli vaikeaa olla erossa perheestä"

Rahantulo loppui seinään

Ennen Italian-keikkaansa Ilveksessä ja Lukossa valmentanut Jukka oli tuolloin nuori valmentaja, joka ei ollut vielä ansainnut kannuksiaan. Valmennuspesti KalPaan vedettiin kertaheitolla vessanpöntöstä alas.

– Alkujärkytyksen jälkeen huomautin toimitusjohtajalle, että minulle oli sinne kaksivuotinen sopimus ja asuntokin jo hankittuna. Kysyin, kauanko saisin heiltä vielä palkkaa? Vastaus kuului, että tasan kaksi viikkoa. Eli elokuusta lähtien ei olisi tuloja mistään!

Niinpä Jukan vastahankittu Kuopion-kämppä jäi möllöttämään tyhjilleen. Se meni lopulta kaupaksi vasta kaksi vuotta myöhemmin, vaikkei Jalonen koskaan ehtinyt valmentamaan otteluakaan KalPassa.

Lue myös: NHL-seuraan yhdistetty Jukka Jalonen: Jarmo Kekäläisellä on numeroni!

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi Seiskalle kuulumisiaan kotikaupungissaan Riihimäellä.
Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi Seiskalle kuulumisiaan kotikaupungissaan Riihimäellä.

Työtarjous täysin puskista

Kun palkanmaksu päättyi ja Jukka jäi työttömäksi kesällä 1999, hän päätti eräänä elokuisena päivänä hetken mielijohteesta ajella Mikkeliin. Kaupungissa järjestettiin tuolloin Jukurien isännöimä kiekkoturnaus.

– Menin sinne huvikseni, kun ei ollut mitään muutakaan tekemistä. Sitten ihan sattumalta törmäsin hallin ulkopuolella Virmasen Masaan, joka oli jo kuullut jostain, ettei minulla ollut hommia, Jukka muistelee.

– Yhtäkkiä Masa kysyi, kiinnostaisiko lähteä Englantiin valmentamaan – että heillä oli siellä Hjalliksen kanssa jotain virityksiä. Vastasin välittömästi, että tässä tilanteessa kiinnostaa ihan kaikki. Siitä hetkestä meni alle kaksi viikkoa, kun olin jo Englannissa koutsaamassa!

Lue myös: Leijonien mestarivalmentaja Jukka Jalonen kiitollisena: Vaimoni on uhrannut paljon

Harkimon narripaitaan

Jukka päätyi liikemies Harry Harkimon omistamaan Newcastle Jestersiin, jonka paidassa komeili tutunnäköinen narrilogo. Harkimon Englannin-valloitus jäi lopulta torsoksi, samoin kuin koko Jestersin tarina. Silti Jukalla on vain hyviä muistoja eksoottisesta kiekkokeikasta.

– Se oli itse asiassa ihan mielenkiintoista aikaa. Siinä missä Italia oli enemmänkin amatööritouhua, Englannissa minulla oli kuitenkin täysammattilaisjoukkue. Meillä oli paljon pohjoisamerikkalaisia pelaajia, hyvät fanit ja kaikin puolin rempseä meininki.

– Lisäksi tykkäsin kaupungista, jossa suimme hienolla asuinalueella. Jälkikäteen ajatellen se oli kaikkinensa hyvä kokemus, joka kehitti minua sekä valmentajana että ihmisenä. Tällaisiakin käänteitä uralleni on mahtunut, Jukka naureskelee.

Lue koko Jukka Jalosen jättihaastattelu tuoreimmasta Seiskasta!

Teksti:Eetu Ampuja, Riihimäki
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!