fbq
Esa Tikkanen & Mike Keenan.

Suomalaistähden leuka loksahti, kun NHL:n pelätyin valmentaja kyykytti kunnolla venäläismiljonääriä – tällaiseen tyranniaan kykeni vain ”Rauta-Mike”

NHL-kausi 2022–23 pyörähti kunnolla käyntiin viime yönä, kun kiekko pudotettiin jäähän rapakon takana. Nashville Predators ja San Jose Sharks ottivat jo varaslähdön kohdattuaan toisensa tuplamatseissa viime viikonloppuna Prahassa.

Esa Tikkanen lähettää synttärionnittelut Wayne Gretzkylle:

Vaikka jääkiekko kehittyy huimaa vauhtia eteenpäin, moni kaipaa lajin pariin takavuosien räiskyviä persoonia. Ennen muinoin heitä riitti pilvin pimein myös pelaajapenkin takana.

Nykypäivän NHL-valmentajat ovat valtaosin hyväkäytöksisiä herrasmiehiä – poikkeuksena Philadelphia Flyersin John Tortorella, jonka italialainen veri kiehahtaa tuon tuosta ja jolta F-pommit lentelevät suusta kuin old time hockeyssa konsanaan.

Kaukana ovat kuitenkin ajat, jolloin Hubba Bubbaa jauhaneet valmentajat raivosivat suu vaahdossa pelaajilleen sekä pitivät näitä kurissa ja nuhteessa pelon ilmapiiriä hyödyntäen. Mistä päästäänkin mukavalla aasinsillalla Mike Keenaniin.

Yksi on suomalaisten NHL-pelaajien ylivoimainen palkkakunkku – kovatuloisten listalla mukana superyllättäjä, Mikko Rantasen tuloissa raju pudotus

Mike Keenan. Yhtä sympaattinen kuin skorpioni, yhtä lempeä kuin nauloista tehty vuode.
Mr. Mike Keenan. Yhtä sympaattinen kuin skorpioni, yhtä mukavan pehmeä kuin nauloista tehty vuode.

Syksyllä 1949 Ontariojärven rannalla syntynyt Michael Edward Keenan on varmasti yksi jääkiekkohistorian kiistellymmistä persoonista. Luunkovalla kanadalaisella on NHL-historiassa kuudenneksi eniten saavutettuja voittoja valmentajana.

Kokonaan toinen asia on, millä tavalla voitot ovat tulleet. Keenanin vanhan liiton valmennuskykyjä ja saavutuksia tuskin kyseenalaistaa kukaan, mutta ehkäpä ihmisjohtajana hänellä olisi ollut kauniisti sanottuna hieman petrattavaa.

– Yhtä sympaattinen kuin skorpioni, yhtä mukavan pehmeä kuin nauloista tehty vuode, kanadalaislehti Calgary Herald kuvaili kerran Keenania.

Poltetun maan taktiikkaan luottanut 'Rauta-Mike' keräsi vihollisia mutta myös voittoja.
Poltetun maan taktiikkaan luottanut "Rauta-Mike" keräsi urallaan vihollisia mutta myös runsaasti voittoja.

Teemu Selänne muussasi NHL:n pelätyimmän mörön kasvot marjapuuroksi – kovanaamalta yllätyspaljastus uutuuskirjassa: ”Minun oli pakko…”

Kuten Seiska jo viime keväänä raportoi, eräskin entinen NHL-ammattilainen kuvaili Keenania näin: ”Opin häneltä paljon, mutta mikään ei ollut sen arvoista.”

Sen sijaan entinen NHL-tähti Olli Jokinen tuli pääosin mainiosti toimeen Keenanin kanssa – paino sanalla pääosin. ”Päällikölläkin” oli kiskaista takataskustaan hyytävä tositarina Iron-Mikesta, kun Seiska haastatteli häntä viime keväänä.

Olli Jokinen sai Floridassa keskellä yötä hyytävän puhelun – seuraavana aamuna NHL-hallilla odotti painajainen

– Enää sen jälkeen en Miken alaisuudessa laskenut syöttöä läpi. Kaikkeni laitoin likoon, ettei sitä kohtaloa tarvitsisi enää koskaan käydä läpi, O.J. hekotteli.

Esa Tikkanen kertoo Seiskalle tositarinan Mike Keenanista:

Esa ”Tiki” Tikkanen on toistaiseksi ainoa suomalainen, jolta löytyy viisi Stanley Cup -sormusta. Niistä yhden hän saavutti Mike Keenanin alaisuudessa, kun kaikkien pelkäämä tyranni piiskasi New York Rangersin mestariksi kesällä 1994.

– Kyllähän me hänestä (etukäteen) kuultiin kaikenlaista: päätä hakattiin seinään ja pukukoppikäytävillä oli kauheita nyrkin jälkiä, Tikkanen muistelee Seiskalle.

Esa Tikkanen loisti NHL-historian verisimmissä pelisarjoissa, joissa kukaan ei kumma kyllä kuollut - legendaarinen Albertan taisto oli silkkaa sotaa: ”Valmentaja huusi meille tukka pystyssä!”

Tiki Talk! Esa Tikkanen voitti NHL:ssä viisi Stanley Cupia, viimeisimmän New York Rangersissa.
Tiki Talk! Esa Tikkanen voitti NHL:ssä viisi Stanley Cupia, niistä viimeisimmän New York Rangersissa.

Mielikuva kuitenkin muuttui, kun Iron-Mike tarttui Rangersin ruoriin.

– Olihan hän tiukka. Hän vaati paljon pelaajilta ja halusi, että ollaan yhtenäinen joukkue. Joillekin pelaajille hän antoi vapauksiakin. Hän myös tykkäsi siitä, että välillä sanottiin vastaankin, Tiki virnuilee.

Tikkasen mielen syövereihin on painunut ikuisiksi ajoiksi eräs Madison Square Gardenissa pelattu NHL-ottelu. Kyseisessä matsissa Keenan passitti aloitukseen Rangersin hyökkäysvitjaksi Tikkasen, Mark Messierin ja Alexei Kovalevin.

Mark Messier viiletti mestaruuskeväänä 1994 samassa ketjussa Tikkasen kanssa. Kuvassa myös toinen legenda Joe Sakic.
Mark Messier (vas.) viiletti Rangersin mestaruuskeväänä 1994 samassa ketjussa Esa Tikkasen kanssa. Kuvassa myös toinen elävä legenda Joe Sakic.

Viimeksi mainittu oli aktiiviurallaan poskettoman taitava venäläisvirtuoosi, joka sille päälle sattuessaan kikkaili kaikki vastustajat kebabkioskille ja vielä sen jälkeen kahvillekin. Toisinaan taas Kovalevin pelikuri hieman lipsui.

– Tulimme Messierin kanssa vaihtoon noin 45 sekunnin jälkeen, mutta Alexei jäi vielä kentälle. Mike huusi sitten, että "Alex, sä pelaat koko erän!" Tiki muistelee.

Leijonien johto jyrähti: mikseivät nämä suomalaissankarit pelaa jo NHL:ssä? – ”Se meitä on suoraan sanottuna ihmetyttänyt”

Umpitaitava Alexei Kovalev takoi tauluun naurettavat kovat tehot, vaikkei välillä päässyt edes vaihtoon lepäämään.
Umpitaitava Alexei Kovalev takoi tauluun naurettavat kovat tehot, vaikkei välillä päässyt edes vaihtoon lepäämään.

Rauta-Mike ei löpissyt mitään lämpimikseen. Kun hän sähisi jotakin alistajaviiksiensä takaa, mies myös tarkoitti sitä kirjaimellisesti. Kyseisessä Kovalevin tapauksessa Rangersin säälimätön päävalmentaja päätti peluuttaa venäläistähteään todella koko erän.

Näinkö siinä käy? Suomalainen NHL-tähti paljastaa Seiskalle Stanley Cupin mestariehdokkaat: ”On todella kova…”

– Alexei oli ihan onnessaan ja painoi vain menemään. Pari kertaa hän yritti kyllä tulla vaihtoon, mutta Keenan löi aina portin kiinni.

Alexei Kovalev edusti kaikkiaan viittä eri NHL-seuraa, myös Pittburg Penguinsia.
Taikurimainen Alexei Kovalev edusti kaikkiaan viittä eri NHL-seuraa, myös Pittsburgh Penguinsia.

– Hän huusi, että ”älkää koskeko siihen, tuo jätkä pelaa koko erän!” Kovaleville kertyi siinä erässä peliaikaa varmaan jotain 18 minuuttia.

Mutta Kovalev vastasi huutoon eikä piimä painanut pohkeissa. Luottamuksesta kiittänyt venäläinen paukutti tauluun tajuttomat tehopisteet 2+3 ja valittiin koko ottelun parhaaksi pelaajaksi. Rangers myös voitti kyseisen matsin.

Olli Jokiselta painavaa puhetta Seiskalle: onko tässä NHL-pelaajien paratiisi? ”Ei ole parempaa paikkaa pelata lätkää”

– Ottelun jälkeen Kovalev ilmoitti telkkarissa, että ”Mike Keenan likes me!” Nauroimme sitä jätkien kanssa pukukopissa, Tiki myhäilee.

– Sai hän siitä Keenanilta huutoakin pelin jälkeen, mutta seuraavana päivänä se oli taas unohdettu. Sen jälkeen kaikki oli taas oikein hyvin.