fbq
Kotimaa
24.05.2022 18:30
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kristian Wallin & AOP
Mika Kortelainen.
Leijonien johto jyrähti: mikseivät nämä suomalaissankarit pelaa jo NHL:ssä? – ”Se meitä on suoraan sanottuna ihmetyttänyt”
Kotimaa
24.05.2022 18:30
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Kristian Wallin & AOP

Suomi paketoi jääkiekon MM-kotikisojen alkusarjansa tiistai-iltana Tampereen Nokia-areenassa, kun kisaisännät kohtaavat Tshekin. Ottelussa piisaa panoksia, sillä voitolla Leijonat varmistaa lohkovoiton.

Lue myös: Leijonien tuore NHL-tähti ällistytti Tampereella: ”Texasin sheriffin” ranteessa komeilee kymppitonnien kulta-öky-Rolex!

Jokakeväisiä lätkän MM-kiekkokarnevaaleja kuulee toisinaan haukuttavan Skoda-cupiksi. Kritiikkiä keräävät myös alkusarjan ottelut, joilla ei vääräleukojen mukaan ole mitään merkitystä ennen turnauksen loppupään puolivälieriä ja mitalipelejä.

Asialla on kuitenkin toinenkin puoli: jokainen MM-kiekkomatsi on maajoukkuepelaajille näytön paikka. Monen Euroopassa leipänsä tienaavan kiekkotähden tähtäimessä on NHL, ja historia on osoittanut, että ”Skoda-cupistakin” voi ponnistaa tarunhohtoiseen.

Viime vuosina pelkästään Leijonista on useampi kansallissankari kelvannut NHL:ään. Parhaimpana esimerkkinä kenties Vaasan Sportin polkukone Joel Kiviranta, jonka loistavat MM-kisat palkittiin NHL-diilillä Dallas Starsiin. Vastaavia tarinoita riittää.

Lue myös: Olli Jokiselta painavaa puhetta Seiskalle: onko tässä NHL-pelaajien paratiisi? ”Ei ole parempaa paikkaa pelata lätkää”

Joel Kivirannan pirteät esitykset kevään 2019 MM-kisoissa poikivat NHL-diilin Dallas Starsiin.
Joel Kivirannan pirteät esitykset kevään 2019 MM-kisoissa poikivat NHL-diilin Dallas Starsiin.

Lahtelainen viiksimies

Mutta ketkä tämän vuoden MM-leijonista voisivat kelvata NHL:ään? Seiska kysyi asiasta Suomen maajoukkueen joukkueenjohtajalta Mika Kortelaiselta, jolta vastaukset tulivat kuin apteekin hyllyltä.

Ensimmäisenä nimenä Kortelainen nostaa esiin lahtelaisen viiksisankarin, Hannes Björnisen. Menneellä kaudella Helsingin Jokereita ja kasvattiseuraansa Lahden Pelicansia edustanut Björninen jatkaa ensi syksynä uraansa Ruotsissa SHL-seura Brynäsissä.

– En ainakaan itse näe mitään syytä sille, miksei Hanu pärjäisi myös NHL:ssä. Kaikki osa-alueet ovat kunnossa: Hanu on vahva kamppailija, loistava aloittaja ja hyvä alivoimapelaaja, Kortelainen luettelee Seiskalle.

Lue myös: Kauhistuksen kanahäkki! Leijonien sankaripelaaja hyökkää hurjannäköisenä MM-kultajahtiin: ”Näyttää pahemmalta kuin onkaan”

Hannes Björnisen NHL-sopimus voisi olla seuroille kannattava kokeilu, arvioi Mika Kortelainen.
Hannes Björnisen NHL-sopimus voisi olla NHL-seuroille kannattava kokeilu, Mika Kortelainen arvioi.

Low risk, high reward

Kortelaisen mielestä 26-vuotias Björninen olisi NHL-seuroille riskitön veto. Tai kuten hän itse asian pohjoisamerikkalaisittain muotoilee:

– Kyseessä olisi sellainen low risk, high reward -tyyppinen pelaaja, Kortelainen sanoo.

– En näe, että NHL joukkueilla olisi mitään menetettävää, jos antaisivat hänelle mahdollisuuden. Mielestäni hän menisi NHL:ssä kolmos- nelosketjun sentterinä joukkueessa kuin joukkueessa. Kyllä siellä pelaa paljon huonompiakin pelaajia.

Lue myös: NHL-pelaajat kaljalla MM-kisoissa!? Esa Tikkanen on nähnyt omin silmin pohjoisamerikkalaisten lätkäjätkien kisatouhut: ”Ainahan ne ovat olleet viihteellä”

Sakari Manninen. 170 senttiä täynnä taitoa ja ratkaisukykyä Oulusta. Miksei myös NHL:ssä?
Sakari Manninen. 170 senttiä täynnä taitoa ja ratkaisukykyä Oulusta. Miksei myös NHL:ssä?

”Pärjäisi ehdottomasti NHL:ssä”

Toinen Kortelaisen mainitsema potentiaalinen NHL-leijona olisi Sakari Manninen, 30. Euroopan kovimpiin ja kylmäpäisimpiin hyökkäyspään virtuooseihin lukeutuva taskuraketti on tehnyt jo kausikaupalla jäätävää jälkeä KHL:ssä.

Lue myös: Tiesitkö? Suomalaispelaajaa törkeästi niitannut virnuileva jenkkisikailija on tuomittu rikollinen – pahoinpiteli tyttöystävänsä ja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

– Sakari Manninen pärjäisi ehdottomasti NHL:ssä. Aivan huikea pelaaja, Kortelainen hehkuttaa Seiskalle.

– Se on jännä juttu, miten Manninen menee tietyllä tavalla vähän tutkan alla. Ihmiset eivät välttämättä edes ymmärrä, kuinka hyvä pelaaja on kyseessä. Mane on ehdottomasti Euroopan kärkipelaajia.

Riittäisikö Atte Ohtamaan pomminvarma peruspelaaminen NHL:ssä? Mika Kortelaisen mielestä kyllä.
Riittäisikö Atte Ohtamaan pomminvarma peruspelaaminen NHL:ssä? Mika Kortelaisen mielestä kyllä.

”Miksei muka pärjäisi?”

Kolmas, kenties vähän yllättäväkin Kortelaisen potentiaalinen NHL-poiminta on puolustaja Atte Ohtamaa. Nivalan sheriffillä on ikää jo 34 vuotta, mutta mittariin kertyneet kilometrit eivät näy Kärppä-pelaajan otteissa mitenkään – pikemminkin päinvastoin.

– Jos voimapuolustajista puhutaan, niin nostan kyllä Ohtamaan myös mukaan tähän keskusteluun. Miksei hän muka pärjäisi NHL:ssä? Kortelainen kysyy.

Lue myös: Valtteri Filppulalta suoraa puhetta: tätä mieltä Stanley Cup-voittaja on Leijonien uudesta kotiluolasta Tampereella – kylmänviileä vertaus NHL-areenoihin

On se kumma, kun ei kelpaa. Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen näkisi NHL:ssä mielellään enemmänkin suomalaisia.
On se kumma, kun ei kelpaa! Leijonien joukkueenjohtaja Mika Kortelainen,55, näkisi NHL:ssä mielellään enemmänkin suomalaispelaajia.

"On ihmetyttänyt..."

Sitten Kortelainen lataa suoraan rehellisen mielipiteensä:

– Välillä meitä (Leijona-johtoa) on suoraan sanoen oikein ihmetyttänyt, mikseivät tämän tason pelaajat ole saaneet mahdollisuutta NHL:ssä. He ovat loistavia.

– Osa tapauksista on sellaisia, että jos on saanut liian nuorena mahdollisuuden ja NHL-ovi on sulkeutunut, niin he eivät saa enää uutta mahdollisuutta viiden vuoden päästä, kun ovat selkeästi parempia pelaajia, Kortelainen ihmettelee.

Suomi – Tshekki tiistaina Tampereen Nokia-areenalla klo 20.20. Ottelu on katsottavissa MTV3:lla ja C Morella.

Videolla Hannes Björninen Seiskan MM-lätkähaastattelussa: