Matti Saren ryösti Suomen pankin kymmenen vuotta sitten.

Kymmeniä miljoonia euroja ryöstöillä tienannutta Matti Sarénia jahdattiin vuosia salaisilla pakkokeinoilla – ”Peitepoliisikin soluttautui jengiimme!”

30.01.2018 10:15

Ruotsinsuomalainen Matti Sarén sai kuuden vuoden ja kolmen kuukauden tuomion Salon arvokuljetusryöstöstä. Hän suorittaa parhaillaan rangaistusta vankilassa. Korkein oikeus ottaa maaliskuussa kantaa tuomioon.

– Tuomioni koventamisperusteena pidettiin sitä, että minulla on taustaa samankaltaisista rikoksista. Täällä minua ei ole kuitenkaan tuomittu kuin Suomen pankin ryöstöstä vuonna 2007. Mielestäni toiminta ei voi olla toistuvaa, jos edellisestä teosta on lähes kymmenen vuotta. Tähän korkeimman oikeuden on määrä ottaa kantaa, Matti päivittelee Seiskalle.

Lue myös: 30 vuotta rötöstellyt Matti Sarén: Olen tienannut ryöstöillä kymmeniä miljoonia euroja – harvinainen haastattelu!

Seiska haastatteli Mattia hänen vuosikymmeniä kestäneestä ammattirikollisen urastaan viime marraskuussa. Jutussa hän kertoi olleensa epäiltynä kymmeniä kertoja arvokuljetusryöstöistä Ruotsissa. Hän kuului rikollisjengiin, jota kutsuttiin Ruotsin mafiaksi.

Prismakin kuuntelussa

Matti vapautui Suomen pankin ryöstöstä annetusta tuomiostaan vuonna 2011. Hän muutti takaisin Ruotsiin mutta palasi Suomeen kaksi vuotta myöhemmin. Siinä vaiheessa Suomen poliisi aloitti poikkeuksellisen laajan operaation Matin liikkeiden seuraamiseksi. Sitä jatkui kolme vuotta, lähes hänen kiinniottoonsa asti helmikuussa 2016.

Lue myös: Näin Suomen pankin ryöstö toteutettiin 2007: Suunnitelma kasaan kahdessa viikossa – miljoonasaalis oli pettymys!

Tavanomaisten tutkintatoimenpiteiden lisäksi poliisilla on käytössään niin sanotut salaiset pakkokeinot. Niihin kuuluvat muun muassa puhelinten, autojen ja asuntojen kuuntelu sekä valvonta. Matin mukaan häneen sovellettiin lähes kaikkia salaisia pakkokeinoja.

– Kaksi vuotta minulla oli kuuntelu kaikissa puhelimissa, autoissa, asunnossa ja jopa kotini lähellä olevan Prisman parkkipaikalla. Tuolloin minua epäiltiin törkeän ryöstön valmistelusta, vaikka en tehnyt sinä aikana mitään rikoksia Suomessa.

Salon epäonnistunut arvokuljetusryöstö tapahtui helmikuussa 2016, kun konepistoolilla aseistautuneet miehet pysäyttivät arvokuljetusauton Turun moottoritiellä. Ryöstäjät yrittivät teon aikana muun muassa räjäyttää auton ovet.
Salon epäonnistunut arvokuljetusryöstö tapahtui helmikuussa 2016, kun konepistoolilla aseistautuneet miehet pysäyttivät arvokuljetusauton Turun moottoritiellä. Ryöstäjät yrittivät teon aikana muun muassa räjäyttää auton ovet.

Lue myös: Kymmeniä miljoonia ryöstöillä tienannut Matti Sarén aikoo lopettaa rikokset: Jugoslavian mafia yritti tappaa minut!

– Huvittavinta on, että ystäväni kertoi hiljattain, että Suomen keskusrikospoliisi oli kuunnellut minun takiani myös häntä Ruotsissa kaksi vuotta. Ystäväni ei ole käynyt koskaan Suomessa. Ongelmana on, ettei puolustukseni ole saanut käyttöön jutun kaikkea esitutkintamateriaalia vieläkään. Tästä on taisteltu korkeimmassa hallintaoikeudessa.

Epäilyt heräsivät

Salaisiin pakkokeinoihin kuuluu myös peitetoiminta, jonka käyttö nousee varsin harvoin julkisuuteen. Tunnetuin peitetoimintaoperaatio oli Ulvilan murhamysteeri, jossa poliisiksi paljastunut ”Seppo” soluttautui Anneli Auerin poikaystäväksi.

Myös Matti epäilee, että hänen jutussaan käytettiin peitepoliiseja.

– Tunsimme yhden kaverin Suomessa. Jossakin vaiheessa aloimme epäillä, että hän on peitepoliisi. Kun tämä ajatus sanottiin ääneen puhelimessa, en nähnyt tätä ihmistä enää koskaan. Sitä ennen olin nähnyt hänet viikoittain seitsemän vuotta. Ainakaan minä tai kukaan porukastani ei tehnyt hänelle mitään.

Lue myös: Kymmeniä miljoonia euroja ryöstöillä tienannut Matti Sarén teki rikoksia häikäilemättömästi – pamautti arvokuljetusauton kesken työpäivänsä!

Lain mukaan salaisista pakkokeinoista, kuten peitetoiminnasta, voidaan olla ilmoittamatta epäillylle kokonaan hengen tai terveyden suojaamiseksi.

”Nostan hattua”

Matti ei ole katkera siitä huomiosta, jota poliisi on häneen kohdistanut. Enemmän hän on yllättynyt siitä, kuinka tiukkoihin pihteihin hänet Suomessa laitettiin.

– Täytyy nostaa poliisille hattua. Kun teimme Suomen pankin ryöstön, emme olisi uskoneet, että siitä nousee sellainen sirkus. Ajattelimme, että asia unohdettaisiin nopeasti niin kuin Ruotsissa. Suomi on liian pieni maa tällaisille rikoksille.

Matti on kertonut Seiskalle, että hän on päättänyt lopettaa rikollisen uran ja keskittyä rooliinsa lastensa isänä.

– Ei minulla edes olisi muita vaihtoehtoja. Olen Suomessa merkitty mies, ja vaikka olisin kuinka taitava, en voisi voittaa.

Teksti: Juha Nurmi
Kuvat: Seiskan arkisto ja Lehtikuva

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!