Matti Saren teki rikoksilla miljoonia.

Kymmeniä miljoonia euroja ryöstöillä tienannut Matti Sarén teki rikoksia häikäilemättömästi – pamautti arvokuljetusauton kesken työpäivänsä!

13.11.2017 14:11

Salon arvokuljetusryöstö oli viime vuoden suurimpia rikosuutisia, kun Naamioituneet ryöstäjät pakottivat konepistoolilla uhaten kuljettajan autosta ja yrittivät räjäyttää sen. He havittelivat 900 000 euron saalista, mutta keikka epäonnistui.

Poliisit totesivat heti, että teossa on nähtävissä tuttu kädenjälki. Rikos oli suunniteltu tarkkaan, ja liikkeellä olivat olleet ammattilaiset.

Arvokuljetusryöstöt alkoivat maassamme Suomen pankin ryöstöstä vuonna 2007. Tuolloin jutun päätekijä oli ruotsinsuomalainen Matti Sarén.

LUE MYÖS: 30 vuotta rötöstellyt Matti Sarén: Olen tienannut ryöstöillä kymmeniä miljoonia euroja – harvinainen haastattelu!

Ei siis ollut yllätys, että Matti vangittiin Salon ryöstökeikasta epäiltynä. Ammattirikollinen oli tuomittu aiemmin Suomen pankin ryöstöstä ja ollut syytettynä Liedon ja Loimaan arvokuljetusryöstöjen yrityksistä.

12-vuotias autovaras

Matti muutti Ruotsiin kuusivuotiaana isänsä kuoltua. Tukholmalaisessa Järfällan lähiössä hän ajautui noin kymmenpäiseen ystäväjoukkoon, joka on pitänyt yhtä näihin päiviin asti.

– Olin hyvä koulussa ja urheilussa, mutta pikkurikokset veivät voiton. Silloin tuntui, että 12-vuotiaalle pojalle oli ihan normaalia puuhaa ajella varastetulla autolla.

Ajan myötä Matin kaveriporukka päätyi italialaistaustaisten rikollisten oppiin.

– Aluksi vanhemmat äijät pyysivät varastamaan autoja ryöstökeikoille. Pikkuhiljaa saimme vinkkejä kassakaapeista, joita kokeneemmat rosvot eivät enää jaksaneet tyhjentää. Niin se homma eteni, porras portaalta.

Tarkka suunnittelu

Matin rötösura vei vankilaan ensimmäisen kerran 21-vuotiaana. Kun hän vapautui 28-vuotiaana, ammatinvalinta oli sinetöity.

– Ymmärsin, että virheestä voi seurata 10 vuoden kakku. Siksi ryöstöt suunniteltiin tarkkaan. Valmisteluihin kului aikaa kuukausia, ja rahaa paloi jopa 30 000 euroa. Se oli meille työtä.

Matin porukka varoi tarkkaan paljastamasta todellista elinkeinoaan. Ulkopuolisten silmissä he olivat ravintoloitsijoita, ja keikkojen ulkopuolella elettiin tavallista arkea.

– Oli päiviä, jolloin avasin aamulla ravintolan, söin lounaan ja sitten lähdin pamauttamaan arvokuljetusauton. Kun palasin laskemaan kassaa, kukaan ei ollut edes huomannut, että olin ollut poissa. Tyttöystävämmekään eivät tienneet, mistä raha tuli.

Gambinon mafiaperhe

Ruotsin rikoskulttuuri oli jo 1990-luvun alussa varsin kehittynyttä. Katuja hallitsi Jugoslavian mafia, jonka kummisedän Matti oppi tuntemaan jo nuoruusvuosinaan.

Ajan kuluessa poliisi alkoi kutsua Matin kaveriporukkaa Ruotsin mafiaksi. Järjestäytyneelle rikollisuudelle tyypillisesti ryhmän keskiössä oli suljettu ystävysten sisäpiiri, ja toiminta oli kansainvälistä.

– Ranskassa tutustuin myös yhdysvaltalaiseen Gambinon mafiaperheseen. Mafioso John Gottin pojat jopa juhlivat syntymäpäiviään ravintolassani Saint-Tropezissa. Eivät he olleet sen kummempia ihmisiä kuin mekään, mutta kuviot olivat suurempia.

Miljoonalla sängystä

Matin rikosbisnekset kasvoivat vuosien saatossa massiivisiksi. Häntä on epäilty yli 30 ryöstöstä.

– En viitsisi elvistellä, mutta olen tienannut kymmeniä miljoonia euroja. Lopulta en noussut edes sängystä, ellei keikasta saanut vähintään miljoonaa. Ei kukaan uskoisi, jos kertoisin, miten paljon rahaa on tullut ja mennyt.

Matin tarina tosiaan kuulostaa kuin elokuvalta. Silti toimittajan edessä istuu vaarattoman oloinen ja iloisesti naureskeleva keski-ikäinen mies.

– Moni pettyy minut nähdessään. Vaikka olen ammattirikollinen, se ei tarkoita, että olisin paha. En ole ikinä vahingoittanut tavallisia ihmisiä.

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!