Uutiset

Kohussa ryvettyneen Brother Christmasin rahankeräyslupa päättyi – jatkaa silti hyväntekeväisyystoimintaansa!

02.08.2018 08:12

Kohuhyväntekijä Brother Christmas eli Ari Koponen, 36, joutui keskelle melkoista skandaalia vuoden alussa. Tuolloin Helsingin Sanomat julkaisi jutun, jossa hänen rahankeräystoimintaansa väitettiin liittyvän väärinkäytöksiä ja epäselvyyksiä.

Lue myös: Brother Christmas kiistää kaikki Helsingin Sanomien väittämät: Yhdistyksen toiminnassa ei ole mitään salattavaa!

Kohun jälkeen poliisi päätti selvittää, onko Brother Christmasin toiminnassa syytä epäillä rikoksia.

Nyt Koposen yhdistyksen toiminta on vaikeutunut entisestään, sillä sen rahankeräyslupa päättyi heinäkuun lopulla. Ilman rahankeräyslupaa vastikkeettomien lahjoitusten hankkiminen yleisöön vetoamalla on laitonta.

Lue myös: Brother Christmasista rikostutkinta: Hyväntekijää epäillään muun muassa kavalluksesta, kirjanpitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta!

Hakemus käsittelemättä

Brother Christmas ry jätti uuden rahankeräyslupahakemuksen huhtikuussa, mutta sitä ei ole vielä käsitelty Poliisihallituksessa.

– Käsittelemme ne tulojärjestyksessä, eikä ole mitenkään valtavan poikkeuksellista, että voimassa olevien rahankeräyslupien väliin jäisi aikaa, Poliisihallituksen ylitarkastaja Mikko Cantell toteaa Seiskalle.

Cantell ei ota kantaa, vaikuttaako käynnissä oleva poliisin esiselvitys hakemuksen käsittelyyn.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että aiempaa keräystoimintaa tarkastellaan, ja se otetaan huomioon minkä tahansa yhdistyksen hakemuksessa.

Lue myös: Brother Christmas -skandaali paisuu: Ari Koponen rehvasteli keksityllä seksikokemuksella Janni Hussista!

Auttaminen jatkuu

Skandaaleista huolimatta Koponen on jatkanut hyväntekeväisyystyötään. Toiminta on kuitenkin pienentynyt huomattavasti, koska Brother Christmas on menettänyt useita sponsoreita.

Lain mukaan Koponen ei voi kuitenkaan tällä hetkellä hankkia uusia lahjoituksia.

Silti Brother Christmasin Facebook-sivuilla on julkaistu useita auttamispäivityksiä vielä rahankeräysluvan umpeutumisen jälkeenkin. Niissä ei ole kuitenkaan pyydetty lahjoituksia. Myös Brother Christmasin verkkosivujen lahjoitussivusto on poissa käytöstä.

Skandaalin jälkeen Koponen kertoi pistävänsä yhdistyksen hallituksen uusiksi ja eroavansa siitä itse. Hän on kuitenkin yhä hallituksen puheenjohtaja.
Skandaalin jälkeen Koponen kertoi pistävänsä yhdistyksen hallituksen uusiksi ja eroavansa siitä itse. Hän on kuitenkin yhä hallituksen puheenjohtaja.

Lue myös: Miksi leveilit seksitarinoilla Janni Hussista? Kävitkö maksullisissa naisissa? Brother Christmas vastaa nyt kohukysymyksiin, joita muut eivät kysyneet - katso video!

Yhdistyksellä on kuitenkin edelleen kuukausilahjoittajia. Tämä on lain mukaan mahdollista, kunhan kuukausilahjoittaminen on aloitettu rahankeräysluvan ollessa voimassa, ja lahjoittaja on tietoinen keräysluvan alkamis- ja päättymispäivämääristä.

Ylitarkastaja Cantell kuitenkin huomauttaa, ettei keräysajan ulkopuolella tehtyihin lahjoituksiin kohdistu rahankeräyslaissa tarkoitettu valvontaa.

Lue myös: Näin lentävät lahjoitukset roskikseen! Paparazzi seurasi Brother Christmasin ihmeellisiä touhuja Keravalla ja Tuusulassa – katso kuvasarja!

Lupatiedot poistettiin

Brother Christmas ry:n nettisivuilla oli aiemmin tiedot yhdistyksen rahankeräysluvasta, mutta ne on hiljattain poistettu. Luvan päättymisestä yhdistys ei tämän lehden mennessä painoon ollut kertonut missään.

Lue myös: Brother Christmas heitti ison pinon uusia ruokakirjoja roskikseen – kirjalahjoitukset antanut kirjailija raivostui totaalisesti: ”Törkeää! Olen maksanut itse ne kaikki!”

Yhdistyksen rahaliikenne oli varsin merkittävää ennen väärinkäytösepäilyjä. Vuoden 2017 tilinpäätöksen mukaan yhdistykselle virtasi keräystuottoa lähes miljoona euroa. Voittoa yhdistys ei kuitenkaan tehnyt.

Lue Brother Christmasista lisää torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

Teksti:Sami Sinokki
Kuvat:Seiskan arkisto
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!