Uutiset

Jari ja Marketta aikovat aloittaa nälkälakon katkeran vakuutusriidan takia – tästä traagisessa tapauksessa on kyse: ”Rahamme eivät riitä lääkkeisiin!”

20.08.2019 17:05

Seiska uutisoi viime viikolla ikaalislaispariskunta Hautakorvista, jotka aikovat ryhtyä syyskuun alussa nälkälakkoon. Jari ja Marketta Hautakorpi toivovat saavuttavansa nälkälakolla itselleen oikeutta ja korvauksia kärsimyksistään.

Jari ja Marketta aikovat asettua kadulle Tampereella, vakuutusyhtiö Turvan edustalle tiistaina 3.9. kello 9.

– Meidät on ajettu selkä seinää vasten. Nälkälakko on mielestämme ainoa keino saada oikeutta. Niin epätoivoisia olemme, että olemme valmiit vaikka kuolemaan tähän portaille, Hautakorvet sanovat vakuutusyhtiö Turvan edustalla Tampereella.

Koukeroinen riita

Vakuutusriidan taustat ovat koukeroiset ja täynnä käänteitä.

Koko traaginen tarina sai alkunsa 1993, kun Marketta joutui peräänajokolariin Tampereella. Hänen niskaansa tuli vaikea retkahdusvamma. Aluksi hän sai korvauksia, mutta 1995 peräänajajan liikennevakuutusyhtiö katsoi, ettei vamma johdu enää kolarista. Se kertoi lopettavansa siihen asti maksaneensa korvaukset.

Hautakorvet palkkasivat juristin, ja siitä alkoi tähän päivään saakka kestänyt sinnikäs, byrokratian rattaita vastaan kestänyt taistelu. 

– Yhdessä olemme eläneet ja yhdessä olemme valmiit kuolemaankin, 30 vuotta naimisissa olleet Marketta ja Jari sanovat.
– Yhdessä olemme eläneet ja yhdessä olemme valmiit kuolemaankin, 30 vuotta naimisissa olleet Marketta ja Jari sanovat.

"En pelkää kuolemaa"

Kaiken keskellä Hautakorvet ovat menettäneet sekä työnsä että toimeentulonsa.

– Periksi emme kuitenkaan anna. Yhdessä menemme loppuun asti, aivan kuten tähänkin asti, Marketta ja Jari vannovat.

Marketta sanoo, että nälkälakkoonkaan hänen ei tarvitse ryhtyä yksin. Kakkostyypin diabetesta sairastava ja munuaisten vajaatoiminnan vuoksi säännöllisesti dialyysissa käyvä Jari seisoo rinnalla.

– Kieltäydyn dialyysihoidoista, kun lakkomme alkaa. Keskustelimme TAYS:n nefrologin kanssa, ja ilman hoitoja elinaikani on kuulemma 1–2 viikkoa. Sen verran tämä nälkälakko siis voi kestää, Jari sanoo.

– En pelkää kuolemaa. Sehän on maailmassa ainoa varma asia syntymän lisäksi. 

Jari käy kolmesti viikossa dialyysissa sairaalassa. Hoitamaton diabetes johti munuaisten vajaatoimintaan. – Lopetan hoidot nälkälakon alkaessa, Jari sanoo.
Jari käy kolmesti viikossa dialyysissa sairaalassa. Hoitamaton diabetes johti munuaisten vajaatoimintaan. – Lopetan hoidot nälkälakon alkaessa, Jari sanoo.

Tästä on kyse

Hautakorvet ovat vaatineet korvauksia peräänajajan liikennevakuutusyhtiö Pohjolalta, Marketan työnantajan tapaturmavakuutusyhtiö Turvalta ja heidän ensimmäiseltä asianajajaltaan.

Ongelmat alkoivat, kun Marketta hävisi vuonna 1996 tapaturmavakuutusyhtiölle. Tämän jälkeen Marketan asianajaja vaati liikennevakuutusyhtiöltä ansionmenetyskorvausta vain 15%.

– Vaikka meillä olisi ollut oikeus vaatia ja saada heti 100%. Tämä selvisi meille vasta jälkikäteen, Marketta sanoo.

Vakuutusyhtiö Turvan eteen Tampereelle pari lähtee muun muassa infokyltein valmistautuneena.
Vakuutusyhtiö Turvan eteen Tampereelle pari lähtee muun muassa infokyltein valmistautuneena.

Hovioikeus totesi hänet 100% työkyvyttömäksi 2000.

– Voitin silloin Pohjolan, mutta korvauksia sain vain 15%, Marketta huokaa.

– Pohjolan olisi pitänyt antaa uusi korvauspäätös lopusta 85%:sta aivan tuomion perusteluiden mukaisesti. Tätä puuttuvaa 85 prosenttia olen yrittänyt hakea kaikki nämä vuodet ja edelleen.

Teksti:Kalle Kangas
Kuvat:Matti Matikainen
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!