Elina Knihtilä

Elina Knihtilä A-studiossa Lauri Törhösen ahdistelukohusta: Jo oli aikakin - en yllättynyt!

31.01.2018 21:53

Yle paljasti tänään, että elokuvaohjaaja ja elokuvakerronnan professori Lauri Törhönen on häirinnyt lukuisia naisia seksuaalisesti. Naiset astuivat julkisuuteen Ylen haastattelussa nimillään.

TAUSTAA: Yle: Lauri Törhönen ahdisteli vuosia useita elokuva-alan naisia - mukana myös Salatut elämät -sarjan näyttelijöitä

Aihetta käsiteltiin tänään (31.1.) Ylen A-studiossa. Ohjelmassa puhuttiin myös yleisesti Metoo-kampanjasta. Studiossa nähtiin vieraina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori ja näyttelijä Elina Knihtilä, näyttelijä Pamela Tola ja Suomen Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen.

Elinan mielestä Törhöseen liitetyn ahdistelukohun julkisuuteen tuominen oli toivottu käänne koko elokuva-alaa ravistelevaan keskusteluun.

- Olen ajatellut, että jo oli aikakin, Elina sanoi

Hän kertoi ahdistelun olevan erittäin yleistä alalla, eikä Törhösen nimi ei tullut hänelle yllätyksenä.

- En ole yllättynyt, Elina totesi.

Pamela Tola

Pamela Tola puhui seksuaalisesta häirinnästä yleisellä tasolla, sillä hän ei halunnut ottaa kantaa Törhösen tapaukseen.

- En tunne henkilökohtaisesti häntä, enkä ole edes koskaan tavannut, Pamela sanoi.

Lasse Saarinen puolestaan kertoi, että hän on kuullut Törhösen erikoisesta suhtautumisesta nuoriin naisnäyttelijöihin. Törhösen nimen esiin nouseminen ei tullut hänelle yllätyksenä.

Lindenin kohulista puhutti

Näyttelijä ja ohjaaja Heidi Lindén kertoi lokakuussa Helsingin Sanomille elokuva-alalla vallitsevasta seksuaalisen häirinnän kulttuurista. Seiska sai marraskuussa haltuunsa Lindénin kohutun nimilistan elokuva-alan väitetyistä ahdistelijoista. Seiska kysyi kaikilta kuudelta elokuva-alan ammattilaiselta kommentteja ahdisteluväitteisiin liittyen. Ahdistelijoiksi väitetyt kaksi eturivin näyttelijää järkyttyivät heitä kohtaan esitetyistä väitteistä.

LUE LISÄÄ: Seiska sai haltuunsa kohutun nimilistan elokuva-alan ahdistelijoista – Heidi Lindénin outo käytös hämmentää: ”Hän sanoi, että listaa ei ole!”

Listalla mainittu ohjaaja piti puolestaan väitteitä yllätyksenä.

- Aikamoinen yllätys. Vieras ajatus minulle. Jos oikein spekuloidaan, niin huumoria voi olla kulmikkaampaakin, mutta ei sellaista, että toisi jollekin epämukavan olon saati että kehenkään koskettaisiin, hän kommentoi Seiskalle marraskuussa.

Toinen listalla mainituista ohjaajista piti asiaa tärkeänä, mutta valittu toimintatapa oli hänen mielestään väärä.

- Tämä on niin vakava aihe, että nyt kokemuksista tarvittaisiin faktoja, tarkkoja tietoja ja lopuksi virallista tutkintaa. Toistaiseksi julkinen keskustelu perustuen huhuihin ja ilman kunnon todisteita on mielestäni väärä tapa hoitaa tärkeää asiaa.

Lue myös:

Nyt puhuvat Suomen elokuva-alan ahdistelijoiksi väitetyt leffatähdet: ”Haluamme virallisen tutkinnan!”

Nyt puhuvat elokuva-alan ahdistelijoiksi väitetyt menestysohjaajat: ”Tämä on väärä tapa hoitaa asiaa” – ”En ole näin toiminut”

 

PÄIVITETTY 1.2. kello 9.46: Lisätty Elina Knihtilän titteliin, että kyse on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

Teksti: Heli Karonen
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!