fbq
Uutiset
25.11.2017 08:03
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Fotolia
Ohjaaja Heidi Lindenin käytös ihmetyttää.
Seiska sai haltuunsa kohutun nimilistan elokuva-alan ahdistelijoista – Heidi Lindénin outo käytös hämmentää: ”Hän sanoi, että listaa ei ole!”
Uutiset
25.11.2017 08:03
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Fotolia

Näyttelijä ja ohjaaja Heidi Lindén aiheutti kohun, kun hän lokakuussa kertoi Helsingin Sanomille Suomen elokuva-alalla vallitsevasta seksuaalisen häirinnän kulttuurista. Lindénin mukaan asia paljastui, kun hän haastatteli alan naisia opinnäytetyötään varten. Lindén väitti ahdistelijoiden listan koostuvan 5–10 tunnetusta ohjaajasta ja tuottajasta.

Lue myös: Nyt puhuvat Suomen elokuva-alan ahdistelijoiksi väitetyt leffatähdet: ”Haluamme virallisen tutkinnan!”

– Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin, Lindén lausui.

Lindén on myös kertonut selvittävänsä, riittääkö hänen saamansa materiaali saattamaan väitetyt ahdistelijat juridiseen vastuuseen.

Lista tarkentui

Samalla viikolla Lindén oli Maria Veitolan vieraana EVS-ohjelmassa. Lindénin 5-10 ahdistelijan lista oli tarkentunut kuuteen henkilöön. Veitola täsmensi lähetyksessä, että listalla on kaksi eturivin näyttelijää, kolme erittäin merkittävää, menestynyttä ja palkittua ohjaajaa sekä yksi entinen professori.

– Nämä nimet ovat sellaisia, että me kaikki tiedämme ne. Ne ovat ihmisiä, jotka tekevät ja ovat tehneet isoja duuneja elokuva- ja tv-alalla, Veitola sanoi Lindénin nyökytellessä vieressä.

Lue myös: Pia Lamberg paljastaa: Näin minua on ahdisteltu seksuaalisesti - yrityspomo ja hotellihuonekutsu jäi karvaasti mieleen!

Nimiä he eivät paljastaneet, joten netissä käynnistyi villi arvuuttelu. Suomessa on harvoja merkittäviä ohjaajia tai entisiä professoreita, joten Lindénin listan oikeat nimet vilkkuivat pian arvauksissa.

Seiska sai haltuunsa Lindénin kohutun nimilistan elokuva-alan väitetyistä ahdistelijoista. Seiska kysyi kaikilta kuudelta leffatähdeltä kommentteja ahdisteluväitteisiin liittyen.

Lindén vaikeni oudosti

Seiskan toimittaja otti yhteyttä Lindéniin, joka vastasi aluksi kohteliaasti viestiin. Kerroimme, että Seiska tietää hänen listansa nimet, ja haluaisimme väitteiden tueksi yksityiskohtaisempia tietoja.

Lue myös: Meiju Suvas, 58, koki karskia seksuaalista häirintää laulukeikan yhteydessä: Itkin ja mietin, onko tämä näin sairas ala!

Tämän jälkeen Lindén lopetti vastaamasta viesteihin ja tilanne alkoi saada erikoisia piirteitä.

Toimittaja yritti turhaan saada Lindéniltä enää minkäänlaista vastausta. Viestit tavoittivat Lindénin, mutta hän vaikeni tyystin. Seiskalla oli tuossa vaiheessa Lindénin listan mainitut kuusi henkilöä tiedossa, joten toimittaja ryhtyi kysymään kommentteja suoraan näiltä.

”Sanoi, ettei listaa ole”

Lindén hermostui toimittajan toiminnasta. Hän muun muassa väitti listalle päätyneelle palkitulle ohjaajalle, ettei mitään listaa olekaan olemassa. Lindén on antanut ymmärtää, että haluaisi tuoda nimet julki, mutta ohjaajalle hän sanoi toisin.

Lue myös: Krista Siegfrids seksuaalisesta ahdistelusta: Osaan näyttää omat rajani!

– Hän (Lindén) sanoi, että listaa ei ole ja että hän ei tuo mitään nimiä missään koskaan esiin, muita kuin itselleen sattuneita tapauksia, ohjaaja kertoo Seiskalle.

Viime perjantaina Lindén laittoi Seiskan toimittajalle sähköpostin, jossa totesi kommunikoivansa vastaisuudessa vain asianajajansa välityksellä. Lindén lupasi viime viikolla A-teema-ohjelmassa lähettää lopputyönsä halukkaille, mutta Seiskan pyyntöön hän ei edes vastannut. Lähetimme Lindénille myös kysymyksiä, mutta hän ei vastannut niihinkään.

Artikkelin kuvituskuvan silhuettimiehet eivät liity tapaukseen.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »