Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
Mega-Paula

Drag-tähti Mega-Paula oli näyttävä ilmestys jo 1980-luvun alussa – katso nostalgiset kuvat! ”Kaveritkaan eivät tainneet tietää”

Mega-Paula alias Juha Rastas, 58, on yksi Suomen tunnetuimpia drag-artisteja. Mega-Paulalla on tänä vuonna juhlavuosi, sillä uran ensimmäisestä keikasta tulee kuluneeksi huimat 40 vuotta.

Ura alkoi vaasalaisesta ravintola Centrumista, jonne Juha myi 18-vuotiaana itse oman keikkansa.

– Sain aikoinaan kimmokkeen Reijo Paukun drag-esityksistä. Harjoittelin kotona jonkinlaisen show'n, soitin ravintolaan ja tarjosin esitystä. Minut pyydettiin paikalle näyttämään se, ja lopulta pääsin esiintymään ravintolaan kolmeksi illaksi, Juha kertoo.

Lue lisää: Tiesitkö? Tässä on syy drag-tähti Mega-Paulan taiteilijanimeen – taustalla sattuma Paula Koivuniemeen liittyen!

Mega-Paula
Tästä Juha näytti uransa alussa vuonna 1979. – Tein urani ensimmäisiin esityksiin äidin metallivyöstä kaulakorun ja rannekorun. Äitini oli kova ompelemaan, joten hänellä jäi paljon kangasjämiä, joista tein itselleni vaatteita.​​​​​​

”Ihmiset arastelivat”

Ensimmäiset vuodet Juha myi itse keikkojaan, mutta kun hän pääsi tamperelaisen ohjelmatoimiston listoille, ura lähti räjähdysmäisesti nousuun. Keikat lisääntyivät radikaalisti, ja pian Juha matkusti ympäri Suomea esiintymässä drag-artistina.

– Suomessa ei juurikaan ollut drag-esityksiä, joten se oli aluksi outoa ja ihmeellistä, eivätkä ihmiset uskaltaneet taputtaa. Mitään negatiivista en kuitenkaan koskaan kokenut, Juha kertoo.

– Eivät kaverinikaan tainneet tietää, että esitin drag-keikkoja, Juha muistelee.

Katso: Tältä Mega-Paula eli Juha, 58, näyttää ilman maskia: "Jään eläkkeelle vasta, kun rumenen" - kuva!

Mega-Paula
Juha vuonna 1980. – Muistaakseni minulla ei ollut ensimmäisissä esityksissä peruukkia, vaan kiharsin omat hiukseni.

Paula-hahmo kiehtoi

Juha esiintyi aluksi toisella nimellä, sillä Mega-Paula tuli ihan sattumalta taiteilijanimeksi 1990-luvun alussa.

– Meillä oli kolmen hengen drag-ryhmä, ja vedimme show’n aikana monta eri hahmoa. Yksi hahmoistani oli Paula Koivuniemi, josta tuli koko esityksen suosituin hahmo. Kaverit alkoivat kutsua minua Mega-Paulaksi, ja siitä se lähti.

Katso: Huh! Tältä Mega-Paula näytti drag-uransa alussa 40 vuotta sitten: ”Tein korut äitini metallivyöstä” – katso huikea kuva!

Erottaisitko oikeaa Paula Koivuniemeä tästä Juhan 1980-luvun alun versiosta?
Erottaisitko oikeaa Paula Koivuniemeä tästä Juhan 1980-luvun alun versiosta?

Pitkä historia

Juhalla ja Paula Koivuniemellä on todellisuudessa pitkä historia, joka alkoi ensikohtaamisella vuonna 1974. Pikku-Juha pääsi äidin kanssa katsomaan Paulan keikkaa ja sai häneltä nimmarin.

– Olen käynyt katsomassa hänen keikkojaan aikuisiällä monta kertaa, ja sitä kautta olemme tutustuneet. Paula on aina kannustanut minua, ja monesti hän on ollut esiintymässä show'ssani.

Lue lisää: Drag-artisti Mega-Paula on kiertänyt lavoja jo 40 vuotta – ura alkoi kolmesta illasta vaasalaisravintolassa: ”Ihmiset eivät uskaltaneet taputtaa!”

Paula Koivuniemi on esiintynyt monta kertaa Mega-Paulan drag-show'ssa.
Paula Koivuniemi on esiintynyt monta kertaa Mega-Paulan drag-show'ssa.

Meikkivinkkejä

Drag-artisteilla nähdään toista upeampia meikkejä, jotka he yleensä tekevät itse.

– Aluksi vedin sähkönsinistä luomiväriä sormella luomiin ja paljon glitteriä päälle. Kun tutustuin Paulaan, kävin kuikuilemassa hänen luonaan, kun meikkitaiteilija Raili Hulkkonen kävi meikkaamassa häntä. Katsoin tarkkaan, miten hän meikkasi ja kokeilin itse kotona. Olen saanut Raililta hyviä neuvoja.

Mega-Paula
Meikkaaminen on tärkeä osa drag-artistiutta.

Juha keikkaili pitkään monen eri hahmon kanssa, mutta kymmenen viime vuotta hän on esiintynyt ainoastaan Paula Koivuniemenä. Keikkoja hän tekee enää harvakseltaan Suomessa ja ulkomailla.

– Alalle on tullut paljon uusia ja taitavia drag-artisteja, joten nyt saan tehdä omaa rauhallista tahtia. Yhden hahmon show on minulle sopiva. Sanoin jo viisi vuotta sitten, että jäisin eläkkeelle, jos rumenisin, mutta perkele, kun en rumene, Juha naureskelee.

Juha on tasan kaksi metriä pitkä, joten drag-esityksissä hän käyttää mahdollisimman matalia korkokenkiä.
Juha on tasan kaksi metriä pitkä, joten drag-esityksissä hän käyttää mahdollisimman matalia korkokenkiä. Kuvassa vierellä Eini.
Tältä Juha Rastas näyttää siviilissä.
Tältä Juha Rastas näyttää siviilissä.

 

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!


Teksti:
Katja Lintunen
Kuvat:
PASI MURTO, SEISKAN ARKISTO JA MEGA-PAULAN ALBUMI

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!