fbq

Terveysuutiset: Tämä huolestuttava tauti yleistyi koronaepidemian aikana

Koronasulut ja ihmiskontaktien vähentyminen saattoivat muuttaa sairauden syntyyn vaikuttavia ympäristötekijöitä.

Tyypin 1 diabetes yleistyi lasten ja nuorten parissa koronapandemian aikana. Tutkijat yhdistivät 17 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 38 000 lapsen ja nuoren terveystiedoista.

Analyysin perusteella ensimmäisen koronavuoden aikana tyypin 1 diabetesta todettiin noin 14 prosenttia enemmän kuin epidemiaa edeltävän vuoden aikana. Toisen koronavuoden aikana uusia tapauksia todettiin 27 prosenttia enemmän kuin pandemiaa edeltävän vuoden aikana.

Sairastuneilla todettiin myös diabeettinen ketoasidoosi selvästi aiempaa todennäköisemmin. Kyseessä on vakava tila, joka voi johtaa pahimmillaan kuolemaan.

Tarkkaa syytä tyypin 1 diabeteksen yleistymiselle ei tiedetä, mutta suomalaistulosten perusteella syynä eivät ole ainakaan koronainfektiot. Suomessa vain alle prosentti epidemian aikana diabetekseen sairastuneista oli sairastanut koronainfektion. Samanlaisia tuloksia on saatu myös muualla.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Yksi mahdollisuus on se, että koronasulut ja ihmiskontaktien vähentyminen muuttivat tyypin 1 diabeteksen syntyyn vaikuttavia ympäristötekijöitä.

Terveysuutiset: Tämä asia työpaikalla lisää itsemurhariskiä

Kunnonkohotus vähentää leikkauskomplikaatioita

Huono kunto ja heikko hapensaanti voivat altistaa komplikaatioille.
Huono kunto ja heikko hapensaanti voivat altistaa komplikaatioille.

Kunnon kohottaminen ennen leikkaushoitoa saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella pienentää komplikaatioiden vaaraa leikkauksen jälkeen. Tutkimuksessa tarkasteltiin kovatehoista intervalliharjoittelua.

Havainnot perustuvat kahdentoista tutkimuksen ja 830 potilaan tietoihin. Tutkimuksissa potilaat osallistuivat kovatehoiseen harjoitteluun 2–3 kertaa viikossa 3–6 viikon ajan. HIIT-treeneissä raskaita liikuntasuorituksia vuorotellaan lepovaiheiden kanssa, mikä nostaa kuntoa suhteellisen nopeasti ja lisää hapenottokykyä.

Huono kunto ja heikko hapensaanti voivat altistaa komplikaatioille. Noin 30 prosenttia leikkauspotilaista saa komplikaatioita ja hauraista ja huonokuntoisista potilaista noin 50 prosenttia.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Terveysuutiset: Näin monta henkeä puhdas vesi säästäisi

Sappivaivat yhteydessä munuaissyöpään

Sappikivitauti lisää myös sappirakkosyövän ja mahdollisesti muiden vatsaontelon syöpien riskiä.
Sappikivitauti lisää myös sappirakkosyövän ja mahdollisesti muiden vatsaontelon syöpien riskiä.

Munuaissyöpä saattaa kehittyä tavallista todennäköisemmin potilaille, jotka sairastavat sappikiviä tai joille on tehty sappirakon poistoleikkaus sappikivitaudin takia. Munuaissyövän mahdollisuus olisikin syytä pitää mielessä näitä potilaita hoidettaessa.

Tiedot käyvät ilmi suuresta ruotsalaistutkimuksesta. Sappirakon poistoleikkauksessa olleet sairastuivat munuaissyöpään 17 prosenttia todennäköisemmin kuin muut potilaat.

Sappikivien, sappirakon poiston ja munuaissyövän yhteyksiä on selvitetty aiemminkin. Mahdollisia mekanismeja on useita, mutta syyn selvittäminen vaatii lisätutkimuksia.

Sappikivitauti lisää myös sappirakkosyövän ja mahdollisesti muiden vatsaontelon syöpien riskiä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Terveysuutiset: Koulutustaso vaikuttaa dementian puhkeamiseen

Tilaa Seiska tästä

Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti lomakkeella.