fbq

Terveysuutiset: Koulutustaso vaikuttaa dementian puhkeamiseen

Korkeakoulutetut sairastuvat dementiaan muita epätodennäköisemmin.

Koulutustaso vaikuttaa dementian puhkeamiseen.

Korkeakoulutetut sairastuvat dementiaan muita epätodennäköisemmin. Tutkimuksen perusteella ainakin osa yhteydestä johtuu sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, jotka ovat koulutetuilla harvinaisempia.

Riski sairastua dementiaan pieneni tasaisesti mitä pidemmälle osallistuja oli kouluttautunut. Analyysin perusteella keski-iän sydän- ja verisuonitautiriskitekijät, kuten korkea verenpaine, ylipaino ja tupakointi, selittivät tästä noin neljänneksen.

Dementian kehittymiseen vaikuttavat monet seikat, joista koulutus ja muut aivoja stimuloivat aktiviteetit ovat vain osa. Esimerkiksi sosiaalinen ja monipuolisesti aktiivinen elämä ja harrastukset voivat ehkäistä tai lykätä muistisairauksia. Suuri merkitys on myös ruokavaliolla, liikunnalla, savuttomuudella ja alkoholin kohtuukäytöllä.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Terveysuutiset: Myös terve lihavuus nostaa syöpäriskiä

Beetasalpaajista apua sepelvaltimotautiin

Verenpainetta hoitava beetasalpaajalääkitys saattaa pienentää stabiilia sepelvaltimotautia sairastavien sydänriskejä, vaikka lääkettä on pidetty hyödyttömänä tässä potilasryhmässä.

Beetasalpaajilla lääkittyjen riski joutua sairaalahoitoon sydäninfarktin takia oli noin 13 prosenttia pienempi kuin verrokkien. Beetasalpaajat eivät kuitenkaan vaikuttaneet sydämen vajaatoiminnan vuoksi tehtyihin sairaalahoitoihin eikä kuolleisuuteen.

Beetasalpaajat ovat myös tärkeitä esimerkiksi sydäninfarktin jälkihoidossa, sydämen vajaatoiminnassa ja monissa rytmihäiriösairauksissa.

Terveysuutiset: Näin lihavuuden haittoja voi torjua

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy