fbq

Terveysuutiset: Näin monta henkeä puhdas vesi säästäisi

Likainen vesi ja huono hygienia lisäävät pitkäaikaisia sairauksia ja terveysongelmia.

Ainakin 1,4 miljoonaa kuolemaa voitaisiin estää vuosittain, jos köyhien maiden väestöt saisivat kotonaan puhdasta vettä, kunnolliset käymälät ja hygieeniset elinolot.

Likaisen veden ja huonon hygienian aiheuttamista kuolemista suurin osa johtui ripulista ja hengitystietulehduksista. Puhdas vesi ja riittävä hygienia olisivat estäneet noin 70 prosenttia ripulin aiheuttamista kuolemista ja noin 15 prosenttia hengitystieinfektiokuolemista.

Kuolemien lisäksi likainen vesi ja huono hygienia lisäävät pitkäaikaisia sairauksia ja terveysongelmia, jotka haittaavat muun muassa lasten kehitystä.

Terveysuutiset: Pahimmillaan koronaoire vaivaa pari vuotta

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Opioidit eivät pure alaselkä- ja niskakipuihin

Opioidikipulääkkeitä ei pitäisi käyttää akuutteihin alaselän ja niskan kipuihin.

Australialaisten tulokset perustuvat 300 potilaan kuusiviikkoiseen seurantaan, jonka aikana puolet potilaista sai opioideja ja puolet lumelääkettä.

Kuuden viikon hoidon jälkeen kivut olivat lievittyneet suurin piirtein yhtä paljon kummassakin ryhmässä, mutta opioideja saaneilla oli enemmän lieviä haittavaikutuksia. Lievien haittavaikutusten, kuten ummetuksen, lisäksi pitempiaikainen opioidilääkitys voi aiheuttaa riippuvuutta.

Terveysuutiset: Myös terve lihavuus nostaa syöpäriskiä

Tilaa Seiska tästä

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti lomakkeella.