fbq
SuoratoistoNäkökulma: Kaipaatko irtiottoa arjesta? Kokeile murhaa kotisohvalla
Näkökulma: Kaipaatko irtiottoa arjesta? Kokeile murhaa kotisohvalla

Kotonani asuu murhanhimoinen ihminen. Hän on sitä jo toisessa polvessa. Avovaimoni ja äitinsä eivät tekisi pahaa kärpäsellekään, mutta heidän televisio-ohjelmamakunsa on vahvasti true crime -painotteinen.

Joka ikinen ilta kun menemme nukkumaan – huom. toki vain avovaimoni kanssa – niin makuuhuoneen ruudusta käynnistyy jonkun suoratoistopalvelun mitä yksilöllisemmällä nimellä tittelöity murhatarina.

Lue myös: Näkökulma: Tragedia televisiossa

Pikkukaupunkitarinat toistavat itseään

Ja näitähän riittää.

Pelkästään Discovery+ ja Netflixin tarjonnasta murto-osa poimittuna löytyy seuraavia: American murder, The Lake Erie murders, Murder Loves Company, Murder by the Coast, MurderVille, Murder Comes to Town, Swamp Murders, Murder Decoded, Where Murder Lies, The Perfect Murder, Murhaaja kotonani, Dead of Winter, Murder Mystery ja jopa Murder Among Mormons.

Välillä mietin, että pääosin amerikkalaisilla ohjelmantekijöillä, alkaa olla pian vaikeuksia keksiä sarjoille nimiä tai kategorioita. Aineistosta ei niinkään ole pulaa ja sitä kertyy vuosittain, koska – niin surullista ja kamalaa kuin se onkin – esimerkiksi vuonna 2020 Yhdysvalloissa tehtiin 21 570 murhaa.

Silti on jopa tragikoomista että murhasarjat sijoittuvat todella kapeisiinkin kategorioihin. Pelkästään talvella tehdyt murhat (Dead of Winter) ovat itse asiassa aika laaja kokonaisuus, kun pahimmillaan sarjat keskittyvät vain yhdessä kaupungissa tehtyihin murhiin tai vaikka mormoniyhteisössä tehtyihin henkirikoksiin. Tai sitten taas laajemmin vain pikkukaupungeissa tehtyihin murhiin. 

Lue myös: Näkökulma: Tosi-tv-seksissä on tapahtunut valtava muutos - oletko kiinnittänyt tähän huomiota?

Kaikki nämä pikkukaupunkitarinat toistavat sisällöltään itseään. Jakso alkaa ilmakuvalla pikkukaupungin vesitornista, joita amerikkalaisissa kääpiökaupungeissa seisoo aina ja varustettuna kaupungin nimellä. Sen jälkeen alkaa vähintäänkin amatööritasoisesti näytelty ja väritetty tarina, jossa pääosan esittäjät eivät muistuta lainkaan ihmisiä, joista tarina oikeasti kertoo. Seuraa samojen kohtausten toistoa, osin jenkkilän lukuisten mainoskatkojen takia tehtyjen recapien eli kertausten takia, ja osin ihan vaan ajan käyttämiseksi.

Murhaajan henkilöllisyys on hyvin usein aivan selviö, mutta erilaisilla dramatisoinneilla tarinaa on saatu elävöitettyä telkkariin kiinnostavammaksi ja mysteerisemmäksi kuin mitä se todellisuudessa on. Yleensä murhaaja on aina lähipiiristä, se on tiedossa ihan rivikansalaisellakin, koska ihminen on sen verran kohtelias, ettei suunnitelmallisesti yleensä riistä ventovieraan henkeä. Ja tokihan mitä läheisemmät suhteet ovat, sitä enemmän niissä voi olla kitkaa.

Lue myös: Näkökulma: Tanssii tähtien kanssa ei ole mitään verrattuna 70-luvun tavisvakoilutansseihin ja BumtsiBumiin

Murhaajat kuin isoja tähtiä

Osa murhasarjoista on parempia. Esimerkiksi sosio- ja psykopaattien haastatteludokkarit ovat jopa mielenkiintoisia, koska ihmisen täysin empatiaan ja muihinkaan tunteisiin venymätön persoona on kiinnostava. Myös murhayrityksistä selvinneiden tarinoissa haastatteluosuudet ovat usein ihan mielenkiintoisia, mutta sen rikospaikan dramatisoinnin voisi jättää vähemmälle. 

Murha kiinnostaa. Sarjoja katsotaan paljon ja siksi niitä on paljon tarjollakin. Murhaajat kiinnostavat – he ovat rikollisten palvojille usein niitä isoimpia tähtiä ja heidän kanssaan lähdetään vankilaan asti avioitumaan. Siitäkin on olemassa tv-sarja.

Ihmistä on aina kiehtonut mysteeri ja eskapismi. Murha, jos joku, tarjoaa pakoa omasta arjesta. Etenkin turvallisesti omalta sohvalta katsottuna.

Lue myös: Näkökulma: Meillä on ongelma - miljoonien rakastama tosi-tv-hitti on todellisuudessa suurta käsikirjoitettua teatteria, jonka pääosissa onkin näyttelijöitä

Itse en ole vielä aiheeseen koukuttunut, vaikka sitä minulle tasaisen tappavaan tahtiin tarjoillaankin. Mutta vinkkejä tekijöille olisi, että tarjonta pysyy mahdollisimman laajana ja yksilöitynä.

Miten olisi: Murha vesilasissa. Tai, Lavuaarimurhat. Pakkohan niitäkin on olla. Tai Murhaaja joka murhasi murhaajan. Eiku… sellaisenkin olen nähnyt.

Jupe Tuomola on tuottaja, käsikirjoittaja, esiintyjä ja nuortenkanava Inezin sisältöjohtaja. Jupe pureutuu viikoittain mediamaailman koukeroihin ja ilmiöihin erityisesti televisiokulmalla.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
04.07.2022 20:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: All Over Press

Seuraa meitä somessa