fbq
TVNäkökulma: Tosi-tv-seksissä on tapahtunut valtava muutos - oletko kiinnittänyt tähän huomiota?
Näkökulma: Tosi-tv-seksissä on tapahtunut valtava muutos - oletko kiinnittänyt tähän huomiota?

Rakkauden etsiminen on ollut jo hyvin pitkän aikaa suosittua televisiossa, mutta muutaman viime vuoden aikana erilaisista deittiohjelmista tai ainakin välillisesti treffailuun liittyvistä sarjoista on tullut vakiotarjontaa lähes joka kanavalla ja suoratoistopalvelussa.

Kun tarjontaa ja ilmeisesti kysyntääkin on, niin sarjat pitää jollakin tavalla erottaa toisistaan. Yleensä tämä tapahtuu vetämällä idea heittämällä överiksi.

Kiimaiset sinkut pettyvät

Kari Salmelaisen Napakympin aikoihin ei olisi voinut kuvitellakaan, että joku menee ensitreffeille alttarille tai alasti kumppania etsimään televisiossa (Naked Attraction Suomi). Salmelaisen pikkutuhmat kaksimielisyydet olivat hyttysen ininää myös Temptation Island Suomen menoon verrattuna, jossa parisuhdetta koettelee lauma flirttailevia sinkkuja. 

Lue myös: Näkökulma: Haaveiletko pääsystä tosi-tv-tähdeksi? Näillä vinkeillä se onnistuu

Edellisten ohella saman deittigenren alle voi Suomessakin nähtävistä tai lähimenneisyydessä nähdyistä sarjoista laskea mm. Love Islandin, Ex on the Beachin spin offeineen, Bachelorin, 90 päivää morsiamena, Viisi miestä viikossa, Kiss bang loven, Treffit pimeässä, Sinkut paljaana ja niin edelleen.

Vielä odotellaan Suomi-versioita Love Is Blindista, jossa sinkut tapaavat vain äänen välityksellä eri huoneista käsin tai sarjaa Too hot to handle, joka vie kiimaisia sinkkuja bilelomalle, mutta paikan päällä sekstailu onkin kielletty palkintopotin hupenemisen ehdoilla. 

Tälläkin hetkellä Suomessa kuvataan ainakin kahta uutta "rakkausrealitya", joista ei toki vielä saa ääneen puhua, mutta viimeistään ensi vuonna näette ne telkkarista. 

Lue myös: Näkökulma: Tanssii tähtien kanssa ei ole mitään verrattuna 70-luvun tavisvakoilutansseihin ja BumtsiBumiin

Samat naamat ja teemat

Rakkauden etsiminen on siis päivän sana televisiossa ja suoratoistossa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sarjojen taso vaihtelee keskenään hurjasti, ja kun on enää vaikea keksiä niitä toisistaan erottavia tekijöitä, niin sisällöt ovat pieniä viilauksia vaille aika lailla yhtä ja samaa.

Kuvaavaa on sekin että samoja naamoja vilahtelee niin Temppareissa kuin Ex on the Beachissakin kaudesta toiseen. Mutta siis bileitä, yksityistreffejä, erilaisia pornahtavia tehtäviä ja sellaista, yleensä yrittämällä ylilyötyä toimintaa. 

Toisaalta seksinkin harrastaminen televisiossa on täysin arkipäivää nykyään, ja kun sen tapahtumista genren alkuajoilla tuotantoyhtiöissä jopa toivottiin ja muussa mediassa kilpaa paheksuttiin, niin nykyään sen näyttämistä jopa vältetään. Seksiinkin kyllästyy. Rakkautta tai kumppania noista ohjelmista harvemmin myöskään löytyy. Toisaalta mitä väliä, jos jengi katsoo.

Megatrendit yhteen?

Mutta mitä sitten seuraavaksi, kun deittailun ympärille on pian jo hankala pyöräyttää uusia formaatteja ja osapuilleen kaikki, mitä voi näyttää, on jo näytetty? Kiinteistövälitysohjelmat ovat toinen megatrendi. Voisiko nämä yhdistää?

Jethro Rostedt ja joku Marbellan luksusvillojen välittäjä esittelisivät sinkuille kämppiä, joissa jokaisessa odottaisi puolisoehdokas. Sitten vähän bileitä, yksityistreffejä ja pornahtavia tehtäviä. ”Kuumiksille kämppä ja kundi” – saa käyttää, muttei ole pakko. Vai onko tällainenkin jo? Hyvin mahdollista.

Lue myös: Näkökulma: Meillä on ongelma - miljoonien rakastama tosi-tv-hitti on todellisuudessa suurta käsikirjoitettua teatteria, jonka pääosissa onkin näyttelijöitä

Deittilajityypin ehdoton kuningas on mielestäni tällä hetkellä alun perin australialainen Rakkautta autismin kirjolla (Love on the Spectrum, Netflix), jossa autistiset ihmiset etsivät kumppania tai vähintään tutustuvat deittailun maailmaan. Sympaattisempaa, suorempaa, tunteikkaampaa ja aidompaa televisiosarjaa saa hakea. Päähenkilöiden tunteet välittyvät ruudun läpi, vaikkei normitallaaja koskaan kykene autismin kirjolla elävän ihmisen ajatusmaailmaa saavuttamaan.

Kaikki on voimakkaampaa, iloisempaa, aidompaa ja myös todella hauskaa, koska omiin deittailukokemuksiin verrattuna päähenkilöt ovat suorastaan treffailun ammattilaisia.

Seuraa meitä somessa