Laulaja Tuuli Oikarinen, 21, ottaa kantaa sosiaalisessa mediassa nettikiusaamiseen. Laulaja on haastettu nettikiusaamista kitkevään kampanjaan, minkä takia hän avaa ajatuksiaan aiheesta.
Tuuli paljastaa kokeneensa kiusaamista internetissä hyvin nuoresta lähtien, kun aloitti uransa sosiaalisen median vaikuttajana ja laulajana.
- Aloitin oman urani 13-vuotiaana enkä todellakaan osannut odottaa sitä paskamyrskyä, joka netissä alkoi hyvin nopeasti minua kohtaan. Haukkuminen ei tapahtunut pelkästään nuorten keskuudessa, vaan myös aikuiset ihmiset kommentoivat epäkunnioittavasti ja halventavasti. Tuuli kertoo.
Hän sai lukea paljon asiatonta pilkkaa omasta ulkonäöstään, laulutaidoistaan sekä luonteestaan. Tuulilla on selkeä näkemys siihen, miksi nettikiusaaminen on niin yleistä.
- Netissä on helppo huudella anonyymisti ja kiusaamisen raja on myös horjunut viime vuosina. Etenkin eri keskustelupalstojen noustessa suosioon. Monet perustelevat haukkumista vain "mielipiteen kertomisena". On todellakin eri asia kiusata, kun kommentoida rakentavasti. Moni myös unohtaa sen, että kommentin vastaanottaja on ihan samanlainen ihminen kuin kuka tahansa muukin. Ilkeät kommentit sattuvat ja voivat jäädä toisten mieleen vielä vuosienkin jälkeen, Tuuli huomauttaa.
Laulajalla on yksi yllättävä huomio kiusaamiseen liittyen.
- Uskallan väittää, että kiusaaminen aiheuttaa pahaa oloa myös kiusaajalle, eikä pelkästään kiusatulle. Mielestäni pitäisikin keskittyä vaan ja ainoastaan positiivisen energian jakamiseen. Mitä enemmän positiivisuutta jakaa, sitä enemmän iloisuutta kokee, Tuuli toteaa.
- Jotta somesta tulisi jokaiselle turvallinen paikka, meidän täytyy ajatella enemmän sitä, mitä me sanotaan ja tehdään. Meidän täytyy olla esimerkillisempiä ja kohdella muita arvostaen. Vain näillä keinoilla saamme aikaan muutoksia. Ei siis kiusata, vaan ollaan kivoja toisillemme eikö niin? "Kohtele muita niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan", Tuuli neuvoo.
Nettikiusaamista
Nettikiusaamisen vastaista päivää vietetään tänään 5. lokakuuta. Päivän tarkoitus on nostaa nettikiusaamisen laajemmin esille, että ihmiset osaavat puuttua siihen tulevaisuudessa.
Nettikiusaaminen on toistuvaa ja harmin aiheuttamista toiselle internetin välityksellä, ja sitä voidaan tehdä kännykällä, tietokoneella tai muilla vastaavilla elektronisilla laitteilla.
Nettikiusaamisen esimerkkejä ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan:
- Pilkkaavat tai uhkaavat viestit
- Juorujen tai henkilökohtaisten tietojen levittäminen
- Valokuvien manipulointi ja levittäminen
- Toisen nimellä esiintyminen
- Sulkeminen ryhmän tai keskustelun ulkopuolelle
- Salasanojen huijaaminen
Poliisin mukaan näistä tyypillisin rikos on kunnianloukkaus ja yksityisten tietojen levittäminen. Rikoksiin lukeutuvat myös identiteettivarkaus, vainoaminen, viestintärauhan rikkominen, laiton uhkaus, väärä ilmianto ja perätön lausuma.
Lähteet: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Komppi & PoliisiBlogi