fbq
Uutiset
05.10.2020 17:01
Teksti: Niki Miettinen|Kuvat: Seiskan toimitus, Instagram
Tuuli oikarinen

Laulaja Tuuli tahtoo kitkeä nettikiusaamista – kertoo omista kokemuksistaan: ”En osannut odottaa sitä p*skamyrskyä”

Uutiset
05.10.2020 17:01
Teksti: Niki Miettinen|Kuvat: Seiskan toimitus, Instagram

Laulaja Tuuli Oikarinen, 21, ottaa kantaa sosiaalisessa mediassa nettikiusaamiseen. Laulaja on haastettu nettikiusaamista kitkevään kampanjaan, minkä takia hän avaa ajatuksiaan aiheesta. 

Tuuli paljastaa kokeneensa kiusaamista internetissä hyvin nuoresta lähtien, kun aloitti uransa sosiaalisen median vaikuttajana ja laulajana.  

- Aloitin oman urani 13-vuotiaana enkä todellakaan osannut odottaa sitä paskamyrskyä, joka netissä alkoi hyvin nopeasti minua kohtaan. Haukkuminen ei tapahtunut pelkästään nuorten keskuudessa, vaan myös aikuiset ihmiset kommentoivat epäkunnioittavasti ja halventavasti. Tuuli kertoo. 

Hän sai lukea paljon asiatonta pilkkaa omasta ulkonäöstään, laulutaidoistaan sekä luonteestaan. Tuulilla on selkeä näkemys siihen, miksi nettikiusaaminen on niin yleistä.

Lue myös: Käsittämättömän rohkeaa! Upea Tuuli jakoi meikittömän kasvokuvan itsestään: "Tosi pelottavaa julkaista tällainen kuva"

- Netissä on helppo huudella anonyymisti ja kiusaamisen raja on myös horjunut viime vuosina. Etenkin eri keskustelupalstojen noustessa suosioon. Monet perustelevat haukkumista vain "mielipiteen kertomisena". On todellakin eri asia kiusata, kun kommentoida rakentavasti. Moni myös unohtaa sen, että kommentin vastaanottaja on ihan samanlainen ihminen kuin kuka tahansa muukin. Ilkeät kommentit sattuvat ja voivat jäädä toisten mieleen vielä vuosienkin jälkeen, Tuuli huomauttaa.

Laulajalla on yksi yllättävä huomio kiusaamiseen liittyen. 

- Uskallan väittää, että kiusaaminen aiheuttaa pahaa oloa myös kiusaajalle, eikä pelkästään kiusatulle.  Mielestäni pitäisikin keskittyä vaan ja ainoastaan positiivisen energian jakamiseen. Mitä enemmän positiivisuutta jakaa, sitä enemmän iloisuutta kokee, Tuuli toteaa. 

Lue myös: "Sinnittele Antti, älä lannistu" - Antti Tuiskun julkaisema lapsuuskuva pysäyttää: tilittää karusta kiusaamisesta

- Jotta somesta tulisi jokaiselle turvallinen paikka, meidän täytyy ajatella enemmän sitä, mitä me sanotaan ja tehdään. Meidän täytyy olla esimerkillisempiä ja kohdella muita arvostaen. Vain näillä keinoilla saamme aikaan muutoksia. Ei siis kiusata, vaan ollaan kivoja toisillemme eikö niin? "Kohtele muita niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan", Tuuli neuvoo.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mut haastettiin #STOPnettikiusaamiselle kampanjaan ja halusin vähän jakaa mun ajatuksia ja kokemuksia kiusaamiseen liittyen. alotin oman urani 13-vuotiaana ja en todellakaan osannu odottaa sitä paskamyrskyä, joka netissä alko hyvin nopeesti mua kohtaan. haukkuminen ei tapahtunu pelkästään nuorten keskuudessa, vaan myös aikuiset ihmiset kommentoi epäkunnioittavasti ja halventavasti esimerkiks mun ulkonäköä, laulutaitoa ja luonnetta. netissä on helppo huudella anonyymisti ja kiusaamisen raja on myös horjunu viime vuosina etenkin eri keskustelupalstojen noustessa suosioon. monet perustelee haukkumisen vaan "mielipiteen kertomisena", vaikka on todellakin eri asia kiusata kun kommentoida rakentavasti. moni myös unohtaa sen, että kommentin vastaanottaja on ihan samanlainen ihminen kun kuka tahansa muukin. ilkeät kommentit sattuu ja voi jäädä toisten mieleen vielä vuosienkin päähän. mä uskallan väittää että jos sä kiusaat, et aiheuta pahaa oloa pelkästään toisille, vaan loppupeleissä myös itselles. siks mun mielestä pitäiskin keskittyä vaan ja ainoastaan positiivisen energian jakamiseen, koska mitä enemmän jaat sitä, sitä enemmän koet sitä. 💙 jotta somesta tulis jokaiselle turvallinen paikka, meidän täytyy ajatella enemmän sitä mitä me sanotaan ja tehdään. meidän täytyy olla esimerkillisempiä ja kohdella muita arvostaen. vaan siten me saadaan muutosta. ei siis kiusata, vaan ollaan kivoja toisillemme eiks niin? <3 "kohtele muita niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan" ✨ storyssa pian lisää tästä! positiivista viikkoa kaikille & #STOPnettikiusaamiselle

A post shared by ᴛᴜᴜʟɪ | ᴡɪɴᴅʏ (@tuuli) on

Lue myös: Avara kaula-aukko ja keskisormet pystyssä! Popkaunotar Tuuli, 21, paljasti YouTubessa olevansa neitsyt - sai valtavan palauteryöpyn somessa!

Nettikiusaamista 

Nettikiusaamisen vastaista päivää vietetään tänään 5. lokakuuta. Päivän tarkoitus on nostaa nettikiusaamisen laajemmin esille, että ihmiset osaavat puuttua siihen tulevaisuudessa. 

Nettikiusaaminen on toistuvaa ja harmin aiheuttamista toiselle internetin välityksellä, ja sitä voidaan tehdä kännykällä, tietokoneella tai muilla vastaavilla elektronisilla laitteilla.

Nettikiusaamisen esimerkkejä ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan: 

- Pilkkaavat tai uhkaavat viestit
- Juorujen tai henkilökohtaisten tietojen levittäminen
- Valokuvien manipulointi ja levittäminen
- Toisen nimellä esiintyminen
- Sulkeminen ryhmän tai keskustelun ulkopuolelle
- Salasanojen huijaaminen 

Poliisin mukaan näistä tyypillisin rikos on kunnianloukkaus ja yksityisten tietojen levittäminen. Rikoksiin lukeutuvat myös identiteettivarkaus, vainoaminen, viestintärauhan rikkominen, laiton uhkaus, väärä ilmianto ja perätön lausuma. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴛᴜᴜʟɪ | ᴡɪɴᴅʏ (@tuuli) on

Lue myös: Cristal Snow avautuu tunteikkaasti koulukiusaamisesta: ”Se on väkivaltaa” – mediapersoona kärsii yhä lapsuuden kokemuksistaan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴛᴜᴜʟɪ | ᴡɪɴᴅʏ (@tuuli) on

Lue myös: Sairastui masennukseen! Vain elämää -tähti Jannika B:tä kiusattiin korvien ja ihosairauden takia: Haukuttiin syöpäläiseksi! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴛᴜᴜʟɪ | ᴡɪɴᴅʏ (@tuuli) on

Lähteet: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Komppi & PoliisiBlogi