Hassan pelasti monta henkeä.

Erikoishaastattelu: Turun terrori-iskun sankari Hassan Zubier pelasti useita ihmisiä – raju kamppailu tappajan kanssa: Ajattelin kuolevani!

07.10.2017 08:08

Tukholmalaisen Hassan Zubierin, 45, elämä muuttui täysin, kun hän sattumien kautta päätyi Turkuun elokuussa. Hassan kierteli tyttöystävänsä Josefinen ja tämän äidin Brittin kanssa Turun kauppatoria. Yhtäkkiä Hassan huomasi olevansa keskellä Turun terrori-iskua.

LUE: Turun terrori-iskun sankarin Hassanin hurja tarina - pelasti tyttöystävänsä tappajan kourista: Hän oli kuin tappokone!

LUE: Turun terrori-iskun sankari Hassan päätyi sattumalta turistimatkalle Suomeen: Olin todella epäonnekas!

Torilla Hassan kiinnitti huomiota kahteen naiseen, jotka jakoivat Jehovan todistajien esitteitä.

– Pidin toiseen heistä, tummahiuksiseen nuoreen naiseen hetken katsekontaktin ja kävelin ohi. Seuravaksi kajahti huuto, jollaista en ole eläissäni kuullut. Käännyin ja näin toisen naisista juoksemassa karkuun. Toisen, tummahiuksisen päällä istui mies, joka viilsi hänen kurkkuaan, Hasssan muistelee.

Hassan puhuu tummahiuksisesta naisesta koko ajan etunimellä. Uhrin suojelun takia kutsuttakoon häntä vaikka Hannaksi.

– Juoksin Hannan luokse huutaen, jolloin hyökkääjä perääntyi. Mies yritti puukottaa, mutta torjuin iskut ja hän perääntyi.

Hassanin päästessä Hannan luokse, tämä oli vielä elossa, vaikka hänen kaulansa oli melkein poikki.

– Hän yritti vielä puhua minulle. Panin käteni hänen päänsä alle ja yritin tyrehdyttää verenvuotoa sormillani. Sitten hyökkääjä hyökkäsi puukko tanassa, mutta potkaisin hänet kauemmaksi.

”Juokse henkesi edestä”

Hassan on työskennellyt Ruotsissa ambulanssinkuljettajana, joten hänellä on ensiapukoulutus. Hän tarkasti, onko uhrilla muita haavoja. Samalla ihmiset juoksivat ja huusivat ympäriinsä. Jotkut jopa kuvasivat kännykkäkameroilla. Hassan kuuli jonkun huutavan, että hyökkääjä tulee taas.

Turun puukotusverilöylyä todistanut Ali pääepäillystä: Hän oli kuin villi-ihminen!

– Yhtäkkiä tunsin kipua ja tuntui kuin niskastani valuisi vettä. Huusin Josefinelle, että minua on puukotettu. Hän nosti paitaani ja totesi, että vuodan verta kaulasta. Sanoin hänelle, että ”juokse henkesi edestä”.

Hyökkääjä tavoitti Josefinen ja samalla kun hän löi, nainen kompastui kiveen. Kaatuminen pelasti todennäköisesti hänen henkensä, sillä veitsi viilsi vain kättä.

Katsoi silmästä silmään

Hyökkääjä kuitenkin kohotti veitsen uuteen iskuun nyt maassa makaavaa Josefineä kohti.

– Hän oli juuri iskemässä, ja huusin, minkä kurkustani lähti. Silloin mies kääntyi minua kohti ja nosti veitsensä.

Hassan katsoi tappajaa silmästä silmään.

– Hän oli niin keskittynyt. Hänen katseensa oli täysin määrätietoinen, ja hän toimi kuin kone. Hän ei sanonut sanaakaan koko aikana vaan murisi hiljaa kuin eläin. Silloin ajattelin kuolevani.

Turun puukotukset: 30-vuotiaan kuolonuhrin veli järkyttyi verilöylystä: Aivan järjetöntä teurastusta!

– Yritin nostaa kättäni torjuakseni iskun, mutta mitään ei tapahtunut. Käsi oli halvaantunut. Ehdin kääntyä, jolloin isku osui kylkeeni kaksi kertaa. Sen jälkeen mies juoksi pois.

– Poliisit sanoivat, että pelastin monta henkeä. Jos en olisi viivyttänyt hyökkääjä, hän olisi sinä aikana ehtinyt tappaa monta muuta.

Lue Hassanin pitkä neljäsivuinen erikoishaastattelu kokonaisuudessaan torstaina ilmestyneestä Seiskasta!

Teksti: Sami Sinokki
Kuvat: Ari Lahti

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!