fbq
Ulkomaat
16.01.2022 07:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Prinssi Andrew, Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell
Näin matematiikan opettajasta ja perijättärestä tuli seksirikollisia - Jeffrey Epsteinin ja Ghislaine Maxwellin uskomaton matka prinssi Andrew'n ystäviksi ja kuningattaren linnoihin
Ulkomaat
16.01.2022 07:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Ison-Britannian prinssi Andrew’n, 61, maine on mennyt.

Torstaina (13.1.) hovi ilmoitti, että Andrew menettää kuninkaallisen arvonimensä ja sotilasarvonsa, eikä häntä enää tulevaisuudessa nähdä kuningashuoneen tilaisuuksissa. Kuningatar Elisabet, 95, sekä prinssit Charles, 73, ja William, 39, seisovat päätöksen takana.

Lue myös: Kuningatar Elisabet vei poikansa arvonimet - prinssi Andrew ei palaa enää entisiin tehtäviinsä

Prinssi Andrew
Prinssi Andrew'lla ei ole jatkossa oikeutta käyttää univormua.

 

Lue myös: Tanskan kuningatar Margareetan valtaannoususta 50 vuotta - juhlaa varjostaa muisto isän shokeeraavasta kuolemasta: "Olin surun murtama"

Miten Andrew ajautui osalliseksi likaiseen seksiskandaaliin? 

Vuosina 1986-1996 Andrew oli onnellisesti naimisissa Yorkin herttuatar Sarahin, 62,  kanssa. Parilla on kaksi tytärtä, prinsessat Beatrice, 33. ja Eugenie, 31.

Avioeron jälkeen vuonna 1999 hän tutustui yhdysvaltalaiseen miljardööriliikemieheen Jeffrey Epsteiniin tämän silloisen tyttöystävän Ghislaine Maxwellin, 60, kautta. 

– Olen tuntenut Maxwellin siitä lähtien, kun hän opiskeli yliopistossa Isossa-Britanniassa. Epsteinin tapasin kolmisen kertaa vuoden aikana, Andrew kertoo BBC Newsnightin haastattelussa. 

Lue myös: Prinsessa Sofian uutta hiustyyliä haukutaan somessa: "Miten hän voi edes nähdä mitään tuon tukan alta?"

Rikospari vieraana hallitsijan linnassa

Kuvatodisteita prinssin ja vaikutusvaltaisen liikemiehen ystävyydestä on useita.

Vuonna 1999 Epstein ja Maxwell olivat Andrew’n kutsusta vieraina kuningattaren Skotlannissa sijaitsevassa linnassa Balmoralissa. Tätä kuvamateriaalia käytettiin todistusaineistona Maxwellin oikeudenkäynnissä viime syksynä. 

Jeffrey Epstein ja Ghislaine Maxwell
Epstein ja Maxwell kuvattuna kuningatar Elisabetin skottilaisen linnan tiluksilla.

 

Lue myös: Ruotsin prinsessa Estelle ei pääse aloittamaan koulua - jumissa kotonaan linnassa

Vuonna 2000 Epstein ja Maxwell osallistuivat Andrew’n 40-vuotissyntymäpäiville, joita emännöi itse kuningatar Windsorin linnassa.

Kukaan ei kyseenalaistanut Andrew’n suhdetta Epsteiniin ja Maxwelliin, vaikka liikemies sai jo vuonna 2008 ehdollisen vankeustuomion alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tuomiostaan huolimatta Epsteinilla oli vahvat kytkökset julkkiksiin, poliitikkoihin ja kuninkaallisiin. 

Matematiikan opettajasta liikemieheksi

Kuka sitten Jeffrey Epstein oli?

Epstein oli New Yorkissa syntynyt työläisperheen poika, joka kävi julkiset koulut, otti pianotunteja ja opiskeli matematiikkaa yliopistossa. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli matematiikan opettajana eliittikouluna tunnetussa Daltonissa, mistä hän siirtyi työsuhteeseen investointipankkiin.

Vuonna 1982 Epstein perusti oman yrityksen, joka tarjosi palveluja asiakkaille, joiden omaisuus ylitti miljardi dollaria. Rikastuttuaan liikemiehen ystäväpiiriin alkoi lukeutua yhä enemmän varakkaampaa ja vaikutusvaltaisempaa tekijää, kuten Bill Clinton, Donald Trump ja Bill Gates

Lue myös: Kreikan ex-kuningas Konstantin jälleen sairaalaan - sai koronatartunnan

Jeffrey Epstein
Epstein pidätettiin heinäkuussa kolme vuotta sitten.

 

Andrew’n ystävyyssuhde ökyelämää eläneeseen liikemieheen ja tuomittuun seksirikolliseen nousi tapetille vasta kesällä 2019, kun Epstein pidätettiin epäiltynä seksikaupasta. Häneltä evättiin takuumahdollisuus ennen oikeudenkäyntiä, joten liikemies istui odottamassa tapauksensa käsittelyä vankeudessa.

Tuomarin eteen Epstein ei ennättänyt, sillä 10. elokuuta 2019 hänet löydettiin kuolleena sellistään. Kuolemansyyntutkija ilmoitti viralliseksi kuolinsyyksi itsemurhan hirttäytymällä, mutta on myös väitetty, että Epstein surmattiin kuristamalla. 

Tyrannimainen isä

Epsteinin lisäksi poliisien suurennuslasin alle joutui Andrew’n pitkäaikainen tuttava ja Epsteinin ”hovinainen” Ghislaine Maxwell, jota epäiltiin Epsteinin avustamisesta ihmiskaupassa. 

Lue myös: Hollannin leskiprinsessa Mabel on nyt maansa rikkaimpia - onnea varjostavat isän ja puolison traagiset kuolemat

Maxwell syntyi joulupäivänä 1961 varakkaaseen sukuun Isossa-Britanniassa. Hänen isänsä Robert Maxwell oli tunnettu kustantaja ja poliitikko.

Robert Maxwell
Robert Maxwellin kuoleman jälkeen selvisi, että hänen talousimperiuminsa oli pysynyt kasassa laittomin keinoin.

 

Liike-elämässä hänet tunnettiin simputtajana, ja hänen elämäkerran mukaan kotioloissa perheenisä pahoinpiteli lapsiaan niin fyysisesti kuin henkisesti. Ankaran isän lisäksi Ghilaine Maxwellin lapsuutta varjosti isoveljen varhainen kuolema, josta hänen Betty-äitinsä ei koskaan päässyt yli.

Robert Maxwell toivoi Ghislaine-tyttärestään vaimoa edesmenneen presidentti John F. Kennedyn pojalle John Kennedy Juniorille. Tytär kuitenkin halusi kouluttautua ja ansaita niin rahaa kuin valtaa.

Hän opiskeli Balliol Collegessa Oxfordin yliopistossa historiaa ja kieliä ja teki töitä isälleen tämän kuolemaan 1991 asti. Sitten Maxwell muutti New Yorkiin, pääsi seurapiireihin ja aloitti suhteen Jeffrey Epsteinin kanssa. 

Ghislaine Maxwell
Ghislaine Maxwell pidätettiin vuosi Jeffrey Epsteinin pidätyksen jälkeen.

 

Lue myös: Belgian prinsessa kihloihin: esittelee näyttää sormustaan – kuva!

Heinäkuussa 2020 Maxwell pidätettiin Epsteinin seksikauppaoperaatioon liittyvistä syytteistä, ja häntä uhkaa enimmällään 65 vuoden vankeustuomio.

"Olin lapsenvahtina tapahtumailtana"

Prinssi Andrew’n osallisuus Epsteinin ja Maxwellin rikoksiin tuli keskusteluun, kun yhdysvaltalainen Virginia Giuffre, 38, ilmoitti tavanneensa prinssin 2001 Lontoossa.

Tuolloin Giuffre oli 17-vuotias. Hän väitti vierailleensa Andrew’n kanssa lontoolaisessa yökerhossa, ja myöhemmin samana päivänä harrastaneen seksiä prinssin kanssa Maxwellin kaupunkiasunnolla.

Prinssi Andrew, Virginia Roberts ja Ghislaine Maxwell
Andrew'n ja Virginian tapaamisesta on kuvatodiste vuodelta 2001.

 

BBC:n haastattelussa Andrew totesi, ettei muista koskaan tavanneensa Virginia Giuffrea. Prinssin mukaan hän oli lastenvahtina iltana, jona Giuffre väittää parin viettäneen intiimin kohtaamisen. 

– Kyseisenä päivänä 10. maaliskuuta olin kotona. Olin lasteni kanssa, ja vein Beatricen Pizza Express in Woking -ravintolaan juhliin. Ja koska herttuatar oli poissa, niin meillä oli perhesääntö, että toinen vanhemmista on silloin lasten kanssa, Andrew totesi BBC:lle.

Lue myös: Herttuatar Catherine 40 vuotta - tiesitkö näitä faktoja prinssin vaimosta? Oli lätkämimmi ja orkesterihuilisti, jonka heikkouksia ovat punaviini ja toffee

Prinssi Andrew sekä prinsessat Beatrice ja Eugenie
Talvella 2001 Andrew vei lapsensa laskettelulomalle Sveitsiin. Perheellä ei ollut mitään tietoa prinssin yhteyksistä seksirikollisiin.

 

"Andrew käytti valtaansa väärin"

Vime elokuussa Giuffre nosti siviilikanteen Andrew’ta vastaan syyttäen tätä alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 

Jeffrey Epsteinin uhrit
Virginia Giuffre (oikealla) saapuu juristinsa kanssa New Yorkin oikeustalolle elokuussa 2021.

 

Giuffren mukaan Epstein ja Maxwell painostivat hänet harrastamaan seksiä prinssin kanssa Lontoossa sekä Epsteinin asunnoilla New Yorkissa ja Yhdysvaltain Neitsytsaarilla. Giuffre väittää prinssin tienneen teini-ikäisen kumppaninsa olevan Epsteinin seksikaupan uhri. 

– Kaksikymmentä vuotta sitten prinssi Andrew’n varallisuus, valta ja asema antoivat hänelle mahdollisuuden kaltoinkohdella pelokasta, haavoittuvaa lasta, jota kukaan ei suojellut. Hänen olisi jo kauan aikaa sitten pitänyt joutua teostaan vastuuseen, kanteessa todetaan. 

– Näin ei tapahtunut. Voin vakuuttaa, ettei tällaista tapahtunut. Minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa, että olisin koskaan tavannut tätä naista, prinssi puolustautui tv-haastattelussa. 
 

Lue myös: Kruununprinsessa Victorialla todettiin uusi koronatartunta - edellisestä alle vuosi