fbq
Ulkomaat
06.02.2022 10:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Kuningatar Elisabet
Kuningatar Elisabetin valtakausi kestänyt 70 vuotta - pitkällä hallitsijakaudella perheenjäsenet aiheuttaneet suurimmat pettymykset
Ulkomaat
06.02.2022 10:30
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Kuningatar Elisabetin, 95, kruunajaisista tulee sunnuntaina (6.2.) kuluneeksi 70 vuotta.

Koronapandemia sotkee hallitsijan merkkipäivän suuret suunnitelmat, mutta erilaista juhlaohjelmaa järjestetään kuningattaren kunniaksi pitkin juhlavuotta niin Englannissa kuin kansainyhteisössä. Englantilaisille suurin juhla koittaa kesäkuussa, jolloin Elisabetin juhlavuoden kunniaksi kansalaiset saavat neljän päivän kansallisen vapaan, jolloin järjestetään muun muassa perinteinen Trooping the Colour -paraati ja konsertti Buckinghamin palatsista, jossa esiintyy joukko maailmantähtiä. 

Lue myös: Tunnettu brittitoimittaja Piers Morgan tylyttää Meghania ankarasti: Manipuloiva pyrkyri, joka viekoitteli tiensä prinssin sydämeen!

Elisabet tekee historiaa

Ja onhan Elisabet juhlansa ansainnut. Hän on ensimmäinen brittihallitsija, joka viettää platinajuhlavuotta.

Elisabet on myös tällä hetkellä historiankirjoissa maailman neljänneksi pisimpään vallassa ollut hallitsija. Kärkipaikkaa pitää Ranskaa 1600-1700-luvuilla hallinnut Ludvig XIV, joka nousi valtaistuimelle vain neljävuotiaana. Ludvigin hallitsijakausi kesti 72 vuotta ja 110 päivää. 

Kruunajaiset
Elisabetista tuli kuningatar, kun hänen isänsä, kuningas Yrjö VI menehtyi yllättäen sydänkohtaukseen. Hänellä oli hieman aiemmin todettu keuhkosyöpä.

 

Lue myös: Märtha Louisen kotona asuu bestseller-kirjailija, tyylitaituri ja ratsastusmestari – Norjan prinsessan lapset kasvoivat menestyjiksi surutyön varjossa

Maanantaina 6. helmikuuta 1952 Lontoossa tehtiin historiaa, kun 25-vuotiaan Elisabetin kruunajaiset televisioitiin Westminster Abbeyn kirkosta. Ensimmäistä kertaa historiassa katsojat ympäri maailmaa pääsivät seuraamaan reaaliajassa kruunajaisseremoniaa. 

Viisi vuotta myöhemmin Elisabet teki brittihistoriaa pitämällä ensimmäisen joulupuheensa televisiossa. Sittemmin puheesta on tullut kuningattaren ja englantilaisten jouluperinne.

Kuningatar Elisabet
Elisabet piti ensimmäisen joulupuheensa joulupäivänä 1957 Sandringhamin kartanosta.

 

Lue myös: Noloja etikettimokia! Näin julkkikset ovat törttöilleet kuninkaallisissa häissä - muistatko David ja Victoria Beckhamin möhläykset?

1970-luvulla Elisabet otti ensimmäisenä brittihallitsijana tavaksi tervehtiä kaduilla kansaa. Tämän perinteen hän aloitti Australian- ja Uuden Seelannan-matkallaan.

Riemu vaihtui pettymykseen ja suruun

Seuraavalla vuosikymmenellä Elisabetin hovissa oli paljon perhejuhlaa.

Kruununperijä, prinssi Charles, 73, avioitui Lady Diana Spencerin kanssa, ja pian hoviin syntyi seuraava kruununperijä, prinssi William, 39. Myös prinssi Andrew’n, 61, ja Sarah Fergusonin, 62, häät olivat suuri kansanjuhla. 

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip
Elisabetin ja Philipin odotukset täyttyivät, kun esikoispoika Charles avioitui aatelisnaisen kanssa. Kesähäät 1981 olivat suuri kansanjuhla.

 

Lue myös: Erikoinen dronemysteeri huolettaa: ovatko kuningaspari Kaarle Kustaa ja Silvia vaarassa - poliisi tehnyt pidätyksen

1990-luku olikin yhtä turbulenssia Elisabetille ja hänen hovilleen. Hallitsijan lasten avioliitot hajosivat vuoron perään, ja etenkin Charlesin ja Dianan välinen vihanpito oli hyvinkin julkista. Kun eroista selvittiin, joutui prinsessa Diana traagiseen liikenneonnettomuuteen ja menehtyi. Alkoi pitkä surutyö.

Elisabet joutui vuosituhannen vaihduttua kokemaan suuret henkilökohtaiset menetykset, kun vuonna 2002 hänen siskonsa, prinsessa Margaret ja äitinsä, kuningataräiti Elisabet menehtyivät samana talvena. 

Kuningataräidin hautajaiset
Alkuvuosi 2002 oli Elisabetille raskas: helmikuussa kuoli hänen Margaret-siskonsa, maaliskuussa äitinsä Elisabet. 

 

Uuteen vuosituhanteen mahtui myös paljon riemua, sillä Elisabetista tuli isoisoäiti. Viime vuosina hoviin on syntynyt lapsia tiuhaan tahtiin, kun hallitsijan lapsenlapset ovat perustaneet perheensä. 

Lue myös: Norjan prinsessan šamaanirakkaan Durek Verrettin uutispommi: "Menen naimisiin Märtha Louisen kanssa"

Kuormittavat kohuvuodet

Elisabet oli vuosia tuntenut suurta huolta pojanpojastaan prinssi Harrysta, 37, joka oli vain 12-vuotias, kun hänen äitinsä menehtyi.

Kun Harry löysi rinnalleen kumppanin, näyttelijä Meghan Marklen, 40, oli isoäiti helpottunut. Elisabet teki parin kohdalla useita myönnytyksiä, joita muut perheenjäsenet eivät koskaan kokeneet. Esimerkiksi Cambridgen herttuatar Catherinelta, 40, meni vuosia ennen kuin hän pääsi juttusille kuningattaren kanssa, kun taas Meghanin Elisabet tapasi jo vuoden seurustelun jälkeen. 

Kuningatar Elisabet sekä Sussexin herttuapari Harry ja Meghan
Meghan on syyttänyt Elisabetia ja kuninkaallista perhettä muun muassa rasismista ja välinpitämättömyydestä häntä kohtaan.

 

Elisabetille vuosi 1992 oli annus horribilis eli kauhea vuosi. Tuona vuonna hänen neljästä lapsestaan kolme koki avioeron, ja pettymyksen päälle kuningattaren lempilinnassa Windsorissa syttyi tuhoisa tulipalo.

Lue myös: Tällaisena et ole kruununprinsessa Victoriaa nähnyt! Pomppii laiturilla

Myös vuotta 2021 voisi kutsua kuningattaren surujen vuodeksi.  Elisabet menetti rakkaan puolisonsa, prinssi Philipin, ja hänen lempilapsensa, prinssi Andrew sai siviilisyytteen alaikäisen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Andrew
Elisabet joutui äitinä vaikean tehtävän eteen tammikuussa, kun hän otti Andrew'lta arvonimet pois ja siirsi hänet sivuun hovin tehtävistä.

 

Sussexin herttuapari Harry ja Meghan on toistuvasti heitellyt amerikkalaismedioissa vakavia syytöksiä Elisabetin hovista, ja kesän päätteksi hänen ensimmäisen lapsenlapsensa Peter Phillipsin, 44, avioliitto tuli tiensä päähän.

Kaiken kohun ja surun keskellä Elisabetin oma terveys alkoi pettää, ja viime kuukausina hän on ensimmäistä kertaa elämässään joutunut rajoittamaan työntekoa ja karsimaan esiintymisiä. 

Lue myös: Prinsessa Eugenie äänittää podcastia kotisohvaltaan - vastaisku Andrew-isän seksikohuihin?


 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »