fbq
Rikos
23.11.2022 18:30
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Seiskan toimitus
Peter Nygård
Mitä nyt? Peter Nygårdia seksikiipelissä puolustava lakimies liipasimella - joutui vaikeuksiin törkyväitteistä
Rikos
23.11.2022 18:30
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Seiskan toimitus

Suomalaissyntyisen, Kanadassa muoti-imperiumin luoneen Peter Nygårdin moninkertainen seksisyyteskandaali on edennyt hitaasti. Nyt Nygårdin tapaus on kuitenkin entistä ikävämmässä valossa, kun hänen asianajajansa joutuu ensi viikon maanantaina (28.11.) kuultavaksi virheistään.

Nykyään jo 81-vuotias entinen multimiljonääri Nygård on istunut tiilenpäitä lukemassa jo kohta kaksi vuotta, tosin vailla tuomiota. Hänet pidätettiin joulukuussa 2020, kun paine kasvoi kasvamistaan samalla kun yhä useampi nainen yhtyi syytöksiin Nygårdia vastaan kertoen tämän seksirikoksista.

Lue myös: Loppuikä vankilassa? Peter Nygårdin seksikiipeli syvenee!

Peter Nygård
Peter oli multimiljonääri, mutta seksirikossyytökset ja pidätykset ovat syösseet muoti-imperiumin täystuhoon, ja Peterin jättikartanot lahoavat lukittuina.

Nuorimmat asianomistajista ovat olleet nuoria teinejä ja kovimmat syytteet raiskauksia. Lisäksi listalla on muun muassa ihmiskauppaa ja kiristystä sekä todistajien pelottelua.

On syytä kuitenkin muistaa, että Nygård itse on kiistänyt jokaisen syytöksen, eikä niistä ole olemassa mitään oikeuden ratkaisua. Kaikki Nygårdia koskeneet seksiskandaaliin liittyvät oikeuden istunnot ovat liittyneet juttujen lakiteknisiin asioihin, käsittelyjärjestykseen ja -paikkoihin sekä siihen, saako Nygård vastata syytteisiin vapaalta jalalta. Oikeuden mukaan ei saa.

Lue myös: Lenita Airisto lataa rajua tekstiä Peter Nygårdistakin

Epäasiallista käytöstä asianajajalta

Yksi Nygårdin juristiarmeijan nokkamiehistä on nyt lipsunut niin kauas lakiasioiden ulkopuolelle propagandaan, että hän on joutunut paikallisen juristiliiton hampaisiin.

Meikäläistä Asianajajaliittoa vastaava Manitoban provinssin Law Society otti asianajaja Jay Proberin tutkittavakseen – tosin koko Nygård-jupakkaa luonnehtivalla tavalla huomattavan myöhään.

Jo aivan jutun alkuvaiheessa, vuoden 2020 alussa Prober esitti tosiasiallisena näkemyksenään vailla perusteita, että Nygårdian vastaan juttuja nostaneet naiset ovat valehtelijoita ja oman edun tavoittelijoita. 

Proberin mielestä esiin nousevien juttujen lukumäärä todisti kaikkien todistajien olevan vain rahan perässä. Hän suorasukaisesti sanoi, että naisille on maksettu tekaistujen syytteiden esittämisestä. Hän ei kuitenkaan sanonut kuka olisi tällaisia maksuja suorittanut.

On hyvä muistaa, että nuorimmat seksuaalisista rikoksista kertoneet olivat väitettyjen tekojen aikaan vain 14-vuotiata, ja moni nykyäänkin nuoria.

Lue myös: Nygård näyttäytyi oikeudessa nuutuneena ja raihnaisena

Kesällä Prober jatkoi agendaansa kertomalla nimeltä mainiten näyttelijä April Telekin hypänneen mukaan syytöksiin rahan vuoksi, koska tällä ei ole mitään hävittävää ja "koska tämä olevinaan näyttelijä vain esittää taas yhtä roolia".

Osa nimeltä mainituista naisista ja Manitoban alueen juristeista nosti Law Societyssä kantelun Proberia vastaan. 

– Oman asiakkaan ankara puolustaminen julkisinkin lausunnoin on kunnioitettavaa. Raja kuitenkin menee siinä, kun esiintyy pelottelua, kunnian loukkaamista, haukkumista ja väitteitä rikollisuudesta, yksi juristeista kirjoittaa käsittelyyn otetussa valituksessaan Proberin käytöksest.

Manitoban Law Societyltä on kestänyt tähän asti käsitellä valituksia Proberin toiminnasta. Nyt kuitenkin juristien itsesääntelyelin katsoo olevansa niin huolestunut, että se on kutsunut Proberin loppukuusta esittämään oman näkemyksensä asiassa, kertoo Toronto Sun -sanomalehti.

Julkisen kuulemisen jälkeen juristiyhdistys voi joko antaa rangaistuksen tai antaa asian raueta.

Lue myös: Nygårdin poika kertoo Seiskalle, millainen koneisto vaiensi isänsä uhrit

Jos se päättää langettaa rangaistuksen eli katsoo Proberin rikkoneen hyviä tapoja, se voi lievimillään antaa moitteet, määrätä kymmenienkin tuhansien eurojen sakkoja, rajoittaa Proberin toimintaa, hyllyttää tämän tai ääritapauksessa viedä hänen oikeutensa toimia asianajajana.

Nygårdin juttua sinällään ei tärkeän asianajajan saama rangaistus muuttaisi. Se kuitenkin olisi koko puolustukselle nolo episodi, ja asettaisi tulevissa oikeudenkäynneissä Nygårdia vastaan todistavien aseman entistä vahvemmaksi puolustuksen operaatioita vastaan.