fbq
Ulkomaat
22.01.2022 16:01
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Seiskan arkisto
Peter ja poika
Peter Nygårdin Kai-poika auttoi FBI:tä isänsä käräyttämisessä ja kertoo nyt Seiskalle, millainen koneisto vaiensi vaatemiljonäärin seksiuhrit
Ulkomaat
22.01.2022 16:01
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Seiskan arkisto

Useista kymmenistä seksuaalirikoksista pian syytteisiin joutuvan Peter Nygårdin poika Kai Zen Bickle, 39, kertoo Seiskalle avoimessa haastattelussaan sekä häpeävänsä isäänsä että puhuneensa tälle luultavasti viimeisen kerran reilut kaksi viikkoa sitten.

Kanadassa jopa 800 miljoonan euron omaisuuden tehnyt suomalaissyntyinen Nygård on syytösten mukaan käyttänyt rahojaan ja valta-asemaansa saalistaakseen nuoria naisia seksiuhreikseen ainakin 1980-luvulta asti. Nygård itse kiistää syytökset ehdottomasti.
– Hänellä oli avustajien muodostama koneisto, joka vaiensi uhrit ja harvat todistajat. Kaikki pahat teot ovat tapahtuneet yksityistiloissa ja yleensä kahden kesken, Kai selittää Seiskalle Nygårdin toimintatapaa.
– Jos pelkkä väärinkäytöksistä kysyminenkin, kuten Nygårdin ympärillä, johtaa raivoisaan vastahyökkäykseen, on jo se itsessään punainen varoitusvalo vääryyksistä.

Lue myös: Tuomarin tyly päätös: Peter Nygård pysyy telkien takana

Sukunimi vaihtoon

Kai ei enää käytä isänsä sukunimeä. Tilalla on nyt kunnoituksesta äitiä kohtaan tämän sukunimi. Bickle oli jo aiemmin Kain toisena nimenä, mutta hän otti sen käyttöön ainoaksi sukunimekseen jo vuonna 2019, jolloin todisti kuuluisaa tapausta, jossa hänen käsityksensä mukaan isä koski asiattomalla tavalla lasta.

Vuosi sitten Kai yllätti paljastamalla auttaneensa uhreja ja muun muassa FBI:tä saamaan isänsä oikeuden eteen. Tämä oli alkanut jo vuoden 2019 aikana.
– Tämä on ollut raskasta, mutta nyt Nygård joutuu nyt vastaamaan oikeudessa näille, joita vastaan hän on rikkonut, Kai kertoo.
– Olen kääntänyt negatiivisen energian asioiden muuttamiseksi parempaan.

Kai onkin ottanut toiseksi nimekseen Zen, koska japaninkielinen termi kaizen tarkoittaa muutosta hyvään. Hän on todella sitoutunut muutokseen, sillä muiden auttaminen omaa isää vastaan tarkoitti myös taloudellista menetystä: hänen nimiinsä oli tulevaisuuden perintöoikeutena merkitty jättimäinen omaisuus, jolle sai heittää hyvästit, kun astui oikeuden puolelle.

 

Mielenrauhaa on tuonut työskentely ChildUSA-organisaation kanssa Nygårdin hyödyntämien lain porsaanreikien sulkemiseksi, uhreja auttavan #NotMe-applikaation kehitys, johon on tulossa myös Suomeen sopiva osio viranomaisille ilmoittamiseksi, muotialan epäkohtiin puuttuvan Model Alliancen sekä Toledon yliopistossa toimivan ihmiskauppaan ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen perehtyneen yksikön kanssa toimiminen.

– Nyt on meneillään muutos, jossa uhrien asema on paranemassa, ja heillä on nyt enemmän valtaa asiassa kuin koskaan ennen. Hyväksikäyttäjät ovat alkaneet pelätä tapauksesta ilmoittavaa uhria.

Lue myös: Järkyttäviä paljastuksia Peter Nygårdin epäillyistä seksuaalirikoksista: koski 8-vuotiasta tyttöä epäsopivasti - pojalta radikaali ratkaisu

Suu puhtaaksi

Toissa viikolla Kai läksytti isäänsä oikeuden kuulemistilaisuudessa.
– Tuomarien tauon aikana etäyhteyden puhelinja jäi auki. Puhuttelin häntä, ja näin hänen kuulevan minua.
Kai pudotteli isälleen painavia asioita.
– Sanoin ettei häntä muisteta liikemiehenä vaan raiskaajana ja pedofiilinä.
– Hän ansaitsi kuulla sen. Hänellä on nytkin vankilassa etuja, joilla viihdyttää itseään. Se on turhauttavaa, sillä pitäisi olla yksin sellissä ja miettiä tekoja, jotka hänet sinne veivät.
– Kun sanoin Nygårdille, että häpeän häntä, ne olivat varmaankin viimeiset sanat, mitä saan koskaan sanoa hänelle, Kai toteaa rauhallisena.

Jotain Kain harkitsevuudesta kertoo, että hetken pohdittuaan hän lisää:
– Viattomien ei kylläkään pitäisi tuntea häpeää muiden teoista, muta minulla oli lyhyen hetken ajan mahdollisuus toimia, käytin sen hyväksi, ja sitten se ovi sulkeutui. Olen iloinen, että sanoin nuo muutamat sanat hänelle.

Lue myös: Peter Nygårdin seksiskandaalipiina pahenee – jo 46 naista syyttää suomalaissyntyistä miljonääriä ahdistelusta ja raiskauksista!

Poika
Kai ei ole enää isänsä kanssa tekemisissä. - Aikaisemmin raivokkaan lojaalina poikana olen joutunut ymmärtämään, että oma isä on vaarallinen seksuaalinen ahdistelija, ja minun on täytynyt tehdä kaikkeni hänen pysäyttämisekseen.

Apua uhreille ja todistajille

Kai haluaa myös antaa vinkkejä mahdollisille uhreille, sekä ihmisille, jotka epäilevät jonkun olevan seksuaalirikoksen uhri.
– On vaikea uskaltaa puhua, mutta pitää silti. Jos ei puhu, toiminta mitä luultavimmin jatkuu ja uhreja tulee lisää.
– Todisteet ovat kaiken lähtökohta. Kerää todisteita, mitä nopeammin, sen parempi. Voit heti nauhoittaa oman kertomuksesi tapahtuneesta, ottaa kuvat itsestäsi ja jäljistä ja puhua kahden kesken luotettaville ihmisille. Käänny viranomaisten puoleen, jos vain mahdollista. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta jos voit toimia näin, se auttaa oikeuden toteutumisessa.
– Toimi ja kysy apua heti. Kannattaa selvittää myös etukäteen. Maksuton #NotMe-applikaatio kännykässä on erikoistunut alusta tähän.

Suomessa apua ja neuvoja tarjoavat myös Raiskauskriisikeskus tukinainen.fi ja Rikosuhripäivystys riku.fi.