fbq
Kotimaa
15.11.2022 18:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Timo Korhonen, Instagram
korkeasaari amurin tiikeri
Tiikerikohu! Somekansa huolestui Korkeasaaren eläimistä - näin eläntarhan väki puolustautuu
Kotimaa
15.11.2022 18:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Timo Korhonen, Instagram

Somessa leviää tällä hetkellä huolestuneita kirjoituksia Korkeasaaren tiikereistä.

Korkeasaaren eläintarha tiedotti viime viikolla hajuvesikeräilystään. Tiedotteessa mainittiin, että eläintarha vastaanotti ihmisten hajuvesiä keräykseen 12-13.11. välisenä aikana.

Keräystä perusteltiin seuraavasti:

Kuten Nelosen Korkeasaari-sarjan ensimmäisessä osassa nähtiin, hajuvedet ovat yksi Korkeasaaren tiikereiden suosikkivirikkeistä. Tuoksut kiinnostavat myös pentuja, joten nyt on tarvetta hajuvesivarastojen täydennykselle.

Kaikenlaiset tuoksut ovat tervetulleita, tiikereiden mieltymykset ovat erilaisia ja eri tuoksuilla saadaan vaihtelua, Facebook-julkaisussa mainittiin.

Lue myös: Niina Kuhta ja Jussi-rakas tarjoavat työtä tv:stä tuttuun kotiinsa

Hajuvesikeräys on jakanut mielipiteitä sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi eräässä Facebook-ryhmässä ihmiset ovat kehuneet Korkeasaaren toimintaa.

Toisella Facebook-sivulla hajuvesikeräykselle sataa kritiikkiä. Kansalaiset ovat huolissaan siitä, ovatko hajuvedet haitallisia tiikereille. Jotkut ihmettelivät, suihkautetaanko tiikereitä suoraan hajuvedellä.

Seiska tavoitti Korkeasaaren eläintarhan tiedottajan, joka mainitsee olevansa tietoinen somessa leviävistä kirjoituksista.

Tiedottaja Mari Lehmonen painottaa Seiskalle, ettei tässä asiassa ole syytä huoleen.

– Huomasimme, että hajuvirikkeet olivat lopussa, ja päätimme aloittaa lyhyen keräyksen. Ihmiset tykkäävät yleensä auttaa eläimiä ja haluavat niin sanotusti kantaa oman kortensa kekoon. Keräyksen lyhyt aika johtui siitä, että usein saamme tällaisissa somen tavarakeräyksissä todella paljon lahjoituksia. Monet jopa harmittelivat, etteivät he siinä ajassa ehdi tuomaan omia hajuvesiään meille, Lehmonen sanoo.

Lue myös: Myös Kristopherin työt loppuivat Temppareiden takia: "Haluan puhdistaa maineeni"

"Tuoksut ovat todella tärkeä virike eläimille"

Korkeasaaren työntekijät kävivät läpi keräyksen satoa. Vanhat hajuvedet sekä muut vastaanotetut satunnaiset tuotteet kuten saippuat heitettiin pois.

Lehmosen mukaan esimerkiksi eteeriset öljyt ovat haitallisia joillekin eläimille. Mitään eläimille haitallisia aineita ei käytetä Korkeasaaressa.

– Uudet tuoksut ovat todella tärkeä virike eläimille. Monissa muissakin eläintarhoissa hajuvirikkeiden merkitys eläimille on tiedossa. Hajuvettä käytetään niin, että muutama suihkautus laitetaan esimerkiksi puun runkoon tai johonkin pintaan ulkotarhassa. Se tehdään yksi tai kaksi kertaa viikossa, ja se on maksimikäyttö. Kaikkien eläinten kohdalla ei toimita näin, vaan lähinnä petoeläimille on tämä käytäntö.

– Ei tarkkaan tiedetä, miksi hajuvedet saavat monet petoeläimet innostumaan, mutta oletetaan että nämä eläimet käyttävät paljon hajuja viestinnässä.

Lehmonen painottaa, että hajumaailma on eläimille todella tärkeä.

– Hajujen avulla he tarkistavat, että onko muita käynyt heidän reviirillään. Uudet tuoksut ovat todella tärkeä virike eläimille. Hajuvedellä saadaan helposti edistettyä sellaista luontaista käyttäytymistä, miten luonnossakin tekisi. 

Lue myös: Kuningas Charlesilta viimeinen niitti pojalleen - "Harry ja Meghan raivostuvat"

Tiesitkö? Myös ulostetta voidaan käyttää virikkeenä

Tiedottaja sanoo, että tiikerit ovat aina reagoineet positiivisesti hajuvirikkeisiin. Hajuveden haittoja eläinten kohdalla ei ole kuitenkaan vielä tutkittu.

– Vaikka hajuvedet ovat ihmisille turvallisia, ei voi tarkkaan tietää, miten on eläinten kohdalla, koska sitä ei ole tutkittu. Jos joku tutkii sitä, uusi tieto on aina kiinnostavaa. Mutta se käyttömäärä on niin pieni, että myös altistus on häviävän pieni.

– Vielä ei ole tutkittu, että onko niistä jotain haittaa, mutta on tutkittu, miten hajuvedet toimivat virikkeinä. Meillä tai muissakaan eläintarhoissa ei ole ilmennyt, että hajuvesistä olisi haittaa eläimille. Silloin luonnollisesti reagoisimme heti.

Lue myös: TIS-Jonnan suuri huoli − Ada-koiran vatsasta löytyi vierasesineitä

Lehkonen painottaa, että Korkeasaaressa halutaan aina huolehtia eläinten hyvinvoinnista.

– Jaamme sen huolen aina, että eläimillä on hyvät oltavat. Mutta tämän suhteen emme ole hirveän huolissamme, hän sanoo.

Lehmonen kertoo Seiskalle, että eläimille annetaan virikkeinä myös luonnollisia aineita.

– Esimerkiksi kahvia, kanelia tai yrttejä käytetään usein. Hajuvesi on vain yksi näiden joukossa. Eläimillä on omat mieltymyksensä, ahmat tykkäävät currysta, ja lumileopardin lempihaju on kahvi. Toisten eläinten ulosteita tai toisen eläimen tarhassa ollut saaliseläimen turkki tai nahka voivat olla mieluiset hajut joillekin eläimille. 

– Erityisesti meidän tiikeriuroksemme ovat todella innoissaan hajuvesistä - miksi me se ilo riistettäisiin heiltä? Tässäkin asiassa mennään eläinten hyvinvointi edellä.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »