fbq
Kotimaa
11.03.2022 16:31
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen & Seiskan arkisto
Spede Pasanen & Sonja Lumme.
Spede lähestyi useita kertoja kahvilassa! Sonja Lumme lataa: "En usko, että on yhtäkään naisesiintyjää..."
Kotimaa
11.03.2022 16:31
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: Timo Korhonen & Seiskan arkisto

Suuri suomalainen viihdepioneeri Pertti ”Spede” Pasanen velloo ahdistelukohun keskellä yli 20 vuotta kuolemansa jälkeen. Kotimaisen tv-viihteen uranuurtaja menehtyi syksyllä 2001.

Polemiikki sai alkunsa alkuviikosta, kun tunnettu liike-elämän vaikuttaja Lenita Airisto väitti kohua herättäneessä kirjassaan Noitanaisen ilosanoma Speden yrittäneen raiskata hänet. Väitetyt tapahtumat osuvat vuoteen 1991.

Lue myös: Lenita Airiston raju kirjapaljastus - pelottava kamppailu Spede Pasasen kanssa: "Paskiainen yritti raiskata"

Sen jälkeen sanaisen arkkunsa ovat avanneet myös entinen Playboy-malli ja nykyinen taiteilija Katariina Souri sekä mittavan kansainvälisen mallinuran luonut Marita Hakala. Kumpikin on avautunut omista ahdistavista kokemuksistaan Speden seurassa.

Spede Pasasella oli tunnetusti silmää naiskauneudelle. Kuvassa viihdepioneerin seuralaisena nuori Maria Drockila.
Spede Pasasella oli tunnetusti silmää naiskauneudelle. Kuvassa viihdepioneerin seuralaisena nuori Maria Drockila.

Houkutteli Speden Speleihin

Iskelmälaulajana ja käsikirjoittajana tunnettu Sonja Lumme, 60, vietti 1990-luvulla runsaasti aikaansa Pöllölaaksossa, jossa myös Spede kuvasi tuohon aikaan MTV-tuotantojaan. Näin ollen kaksikko törmäsi toisiinsa aina silloin tällöin.

Lue myös: Karmeat muistot Speden lähentelystä! Katariina Souri tukee Lenita Airistoa ahdistelukohussa: "Minua oksetti koko mies"

– Meillä ei sinänsä ollut sen kummempaa yhteistä historiaa, vaikka hän kyllä useaan kertaan pyysi minua Speden Speleihin.

– Muistan kyllä hyvin, kuinka Maikkarilla aina törmäiltiin. Minulla ei kuitenkaan ollut aikatauluissani sopivaa rakoa Speden Speleille – enkä kyllä suoraan sanottuna koko ohjelmasta niin välittänytkään, Sonja naurahtaa Seiskalle EHO-hierontaputiikin avajaisissa.

Iskelmälaulajana tunnettu Sonja Lumme on kunnostautunut myös käsikirjoittajana. Kuva 1990-luvulta, jolloin Sonja työskenteli yhtenään Pasilan Pöllölaaksossa.
Iskelmälaulajana tunnettu Sonja Lumme on kunnostautunut myös käsikirjoittajana. Kuva 1990-luvulta, jolloin Sonja työskenteli yhtenään Pasilan Pöllölaaksossa.

Sitkeä Spede

Synnyinkaupunkiinsa Kuopioon oman muistolaatankin saanut Spede oli sinnikäs mies, joka ei niin vain antanut periksi. Sonja muistaa Speden lähestyneen häntä useimmiten Pöllölaakson kahvilassa.

– Ne olivat hyvin pintapuolisia kohtaamisia. En voi sanoa juurikaan tunteneeni Spedeä, mutta kyllä hän aina jaksoi kysellä, että pääsisitkö sä nyt mukaan ohjelmaan.

Lue myös: Spede Pasanen kylvetti missejä huolella Lapissa ja suunnitteli lentomäkeä – nostalgiset tositarinat!

Sonja teki 1990-luvulla monia ohjelmia Maikkarille. Niistä parhaiten muistettaneen talk show Anteeksi kuinka? jota hän tähditti Timo Turpeisen rinnalla. Jussi Lammen ja Eero Saarisen kanssa tehdyn Jes!-show’n Sonja myös käsikirjoitti ja sävelsi ohjelman musiikin.

Spede onnistui houkuttelemaan Riitta Väisäsen talliinsa. Sonja Lumme ei niellyt syöttiä.
Spede onnistui houkuttelemaan Riitta Väisäsen talliinsa. Sen sijaan Sonja Lumme ei koskaan niellyt syöttiä.

Kiitokset kampanjalle

Sonja asettelee sanansa tarkkaan Spedeä muistellessaan eikä oikeastaan mielellään muistele vanhoja. Yleisellä tasolla hän tyytyy kuitenkin toteamaan, ettei Uuno-elokuvien huumori menisi enää tänä päivänä läpi. Sonja on myös tietoinen ahdistelukohuista.

Lue myös: Harvinainen haastattelu! Vesa-Matti Loiri lataa totuuden nukahtamisestaan Spede Pasasen halkolaatikkoon - mitä Pallaksen piilopirtillä oikein tapahtui?

– Kyllähän niitä historiaan varmasti paljon mahtuu. Oikeastaan vasta tämä Me too -liike teki sen, että ihmiset ovat alkaneet puhua kokemuksistaan. Aikaisemmin siihen suhtauduttiin vähän niin, että kyllä naisen pitää vähän huumoria ymmärtää.

– En usko, että on yhtäkään naisesiintyjää, jota ei olisi jossain vaiheessa hyväksikäytetty tai joutunut muutoin epämiellyttäviin tilaisuuksiin.

Lue myös: Suomen kuuluisin piilopirtti! Seiska esittelee Pertti Pasasen legendaarisen Mesopotamian Pallastunturin kupeessa – ”Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa”

Sonja Lumme, 60, piipahti EHO-hierontaputiikin avajaisissa Helsingin Eteläisellä Hesperiankadulla.
Sonja Lumme, 60, piipahti EHO-hierontaputiikin avajaisissa Helsingin Eteläisellä Hesperiankadulla.