Vain Seiskassa!

Spede Pasanen kylvetti missejä huolella Lapissa ja suunnitteli lentomäkeä – nostalgiset tositarinat!

Uutiset | 19.01.2021 06:03

Keskellä Lapin erämaata Muonion Torassieppijärven rannalla sijaitsee kelohonkamökki, jolla on merkittävä rooli kotimaisen elokuvan historiassa.

Pallastunturin kupeessa komeileva Mesopotamia kuului vuosikymmeniä viihdepioneeri Pertti ”Spede” Pasaselle.

– Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa. Hän rakasti Pallasta ja laski siellä päivät mutkamäkeä. Illan tullen hän vetäytyi tänne Mesopotamiaan kirjoituskoneensa ääreen, mökin nykyinen omistaja Kyösti Rantamaa, 72, selostaa Seiskalle takkatulen loimussa.

– Täällä oli täydellinen rauha kirjoittaa. Käsikirjoituksista tuli niin hyviä, ettei niistä otettu Helsingissä enää pilkkuakaan pois.

mökkiPallastunturin kupeessa Torassieppijärven rannalla sijaitseva Mesopotamia oli Speden kuuluisa piilopirtti. Täällä syntyi Uuno Turhapuro -käsikirjoituksia liukuhihnalta.

Heiniä hevosvoimille

Viihdepioneerilla oli tunnetusti silmää naiskauneudelle. Kyöstikin allekirjoittaa tämän.

– Spedellä oli naistenmiehen maine, ja se maine oli ansaittu. Hän tykkäsi kauniista naisista, eikä se ollut mikään salaisuus, mutta jostain syystä Pertti ei syttynyt Lapin naisille. Hän toi tänne omat missinsä etelästä asti ja kylvetti heitä antaumuksella.

Kyyditys ei tapahtunut millä tahansa vankkureilla, vaan vuoden 1965 tulenpunaisella Ford Mustangilla. Upeaan arvoautoonkin liittyy hauskoja tarinoita vaikka muille jakaa.

– Kerran matkalla Mesopotamiaan Spede parkkeerasi Mustanginsa Tornion kaupunginhotellin eteen. Hän nouti takakontista heinäpaalin ja nakkasi sen yöksi autonsa eteen, hevosvoimien syötäväksi. Se oli sitä hänen huumoriaan, Kyösti naureskelee.

saunaRantasaunan seinää koristaa Härski Hartikaisen kirveellä veistetyt kasvot. Täällä Spede tykkäsi saunoa joka päivä.

Kaupat ja kättä päälle

Mesopotamia päätyi Kyöstin haltuun onnekkaan sattuman kautta. Autokauppias sattui piipahtaamaan Helsingissä loppukesällä 2001, vain muutamaa kuuakutta ennen Speden kuolemaa. Vanhat ystävykset hörppivät kahvia, kun Spede alkoi manata mökkiään.

– Hän harmitteli, että joutaisi sen Mesopotamian myydä, kun pitää Espanjaankin ehtiä golfaamaan. Hetken siinä katsoimme toisiamme silmiin, kunnes Spede paljasti hinnan. Vastasin heti, että ”Asia selvä!” ja löimme kättä päälle.

– Kauppakirjat viimeisteltiin heti seuraavana päivänä Speden toimistolla Pasilassa. Muistan, miten Riitta Väisänen kävi todentamassa kaupanteon.

tauluSpede Pasasen legendaarisen kelohonkamökin Muoniossa omistaa nykyisin Kyösti Rantamaa.

Huikea suunnitelma

Samalla reissulla kaksikko ehti myös lounastaa hotelli Pasilassa, missä Spede paljasti tulevia Lapin-suunnitelmiaan.

– Hän kertoi rakentavansa mäkihypyn lentomäen Suomutunturille. Tunturi oli itselleni tuttu, ja sanoin, että Suomun eturinne olisi mahtava alastulorinne, mutta että lähtömäki aiheuttaisi päänvaivaa. Spede keksi siihen heti, että se tehtäisiin lumesta.

– Erehdyin sitten kysymään, että mahtaisiko sellaisesta lumimäestä lentää edes 140:tä metriä. Pertti vastasi, että ”korvaa se ykkönen kakkosella.” Harmi, että projekti jäi kesken, kun Spede kuoli. Hän omisti silloin kolmanneksen koko Suomutunturista.

KATSO VIDEO:

Teksti:Eetu Ampuja
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!