fbqSuomen kuuluisin piilopirtti! Seiska esittelee Pertti Pasasen legendaarisen Mesopotamian Pallastunturin kupeessa – ”Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa” | Seiska
Vain Seiskassa!
Spede

Suomen kuuluisin piilopirtti! Seiska esittelee Pertti Pasasen legendaarisen Mesopotamian Pallastunturin kupeessa – ”Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa”

Uutiset | 16.01.2021 06:31
Seiska Lapissa!

Pallastunturin kupeessa komeileva Mesopotamia kuului vuosikymmeniä viihdepioneeri Pertti ”Spede” Pasaselle. Länsi-Lappi oli Spedelle rakas, ja niin oli myös Mesopotamiaksi kutsuttu piilopirttikin.

– Spede kirjoitti täällä kaikki Uuno Turhapuro -elokuvansa. Hän rakasti Pallasta ja laski siellä päivät mutkamäkeä. Illan tullen hän vetäytyi tänne Mesopotamiaan kirjoituskoneensa ääreen, mökin nykyinen omistaja Kyösti Rantamaa, 72, selostaa Seiskalle takkatulen loimussa.

– Täällä oli täydellinen rauha kirjoittaa. Käsikirjoituksista tuli niin hyviä, ettei niistä otettu Helsingissä enää pilkkuakaan pois!

KATSO VIDEO: Tältä Speden piilopirtti näyttää!

Pallastunturin kupeessa Torassieppijärven rannalla sijaitseva Mesopotamia oli Speden kuuluisa piilopirtti. Täällä syntyi Uuno Turhapuro -käsikirjoituksia liukuhihnalta.
Pallastunturin kupeessa Torassieppijärven rannalla sijaitseva Mesopotamia oli Speden kuuluisa piilopirtti. Täällä syntyi Uuno Turhapuro -käsikirjoituksia liukuhihnalta.

Spede käveli sisään

Torniolaislähtöinen autokauppias Kyösti Rantamaa tutustui Spedeen syksyllä 1969 pyörittäessään nuorena miehenä moottorikelkkakauppaa Muonion keskustassa.

– Eräänä päivänä liikkeeseeni asteli Spede Pasanen. Muistan, miten hän luuli Lynxin telamaton olevan liian kapea lumessa liikkumiseen. Niinpä hän innostui ostamaan tuliterän kaksitelaisen Ockelbon, mutta sillä ei ole vieläkään ajettu 50 kilometriä enempää. Se on minulla vieläkin tallissa tallessa, Kyösti hymähtää.

– Kävin siihen aikaan itsekin laskemassa mutkamäkeä, ja näin Spedeä siellä rinteessä. Porisimme kaikenlaisia asioita, ja tutustuimme pikkuhiljaa. Hän oli silloin jo julkkis, joka viihtyi enimmäkseen omissa oloissaan. Mutta ei hänen yksin tarvinnut siellä mökillään olla.

Tässä on kelkka, jonka Spede osti Kyöstiltä vuonna 1969. Kaksitelaisella Ockelbolla ei ole kuulemma ajettu 50 kilometriä enempää.
Tässä on kelkka, jonka Spede osti Kyöstiltä vuonna 1969. Kaksitelaisella Ockelbolla ei ole kuulemma ajettu 50 kilometriä enempää.

 

taulu

Kaupat ja kättä päälle

Mesopotamia päätyi Kyöstin haltuun onnekkaan sattuman kautta. Autokauppias sattui piipahtaamaan Helsingissä loppukesällä 2001, vain muutamaa kuuakutta ennen Speden kuolemaa. Vanhat ystävykset hörppivät kahvia, kun Spede alkoi manata mökkiään.

– Hän harmitteli, että joutaisi sen Mesopotamian myydä, kun pitää Espanjaankin ehtiä golfaamaan. Hetken siinä katsoimme toisiamme silmiin, kunnes Spede paljasti hinnan. Vastasin heti, että ”Asia selvä!” ja löimme kättä päälle.

– Kauppakirjat viimeisteltiin heti seuraavana päivänä Speden toimistolla Pasilassa. Muistan, miten Riitta Väisänen kävi todentamassa kaupanteon.

kyöstiSpeden piilopirtti on hyvissä käsissä. Siitä pitävät huolen torniolaispariskunta Arja ja Kyösti Rantamaa.

Perintöä kunnioittaen

Speden perintö voi kuitenkin hyvin, samoin visionäärin legendaarinen piilopirtti Pallaksella. Uudessa omistuksessa Mesopotamiasta on muovautunut matkailukohde, jonka voi myös vuokrata.

Kyösti on kunnostanut piilopirttiään runsaasti.

– Mökkiä on vuosien saatossa laajennettu viihdelegendan muistoa kunnioittaen. Rantasaunalle meni ennen pelkkä polku, mutta rakennutin kunnon portaat. Niistä löytyy kaikkien täällä kirjoitettujen Uuno-elokuvien nimet, Kyösti kertoo.

– Olen myös ostanut kaikki ympäröivät maat, ettei enää tarvitse maksaa Metsähallitukselle vuokraa. Lupasin silloin aikoinaan Spedelle, että pitäisin tästä paikasta hyvää huolta.

Lue koko juttu tuoreesta Seiskasta!

TILAA SEISKA TÄSTÄ

KATSO VIDEO: Tässä ovat Mesopotamian Uuno-portaat!

Teksti:Eetu Ampuja, Muonio
Kuvat:Timo Korhonen ja Kyöstin arkisto

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!