fbq
Cornwallin herttuatar Camilla

75 vuotta täyttävä herttuatar Camilla selvisi vihanvuosista – prinssi Charlesin halveksittu salarakas pelasti maineensa ja valmistautuu kuningattaren rooliin: "Ei ole ollut helppoa"

Prinssi Charlesin puoliso, Cornwallin herttuatar Camilla täyttää sunnuntaina (17.7.) 75 vuotta. 

Näin paljon Ruotsin prinsessat maksoivat juhla-asuistaan - pikkuprinssi Oscarilla yllään todellinen ökypuku!

Brittien suhtautuminen Camillaan on ristiriitainen. Maan vihatuimmasta naisesta on kovalla työllä tullut kuningashuoneen arvostettu jäsen, joka on mielipidemittauksissa noussut pohjalukemista useita pykäliä prinsessa Annen ja Zara Tindallin vanaveteen. Viime aikojen skandaalien valossa Camilla näyttäytyy jopa puhtoisena ja kunniallisena. Kansan silmissä suosion pohjamudissa räpiköivät tätä nykyä seksiskandaalissa ryvettynyt prinssi Andrew tyttärineen sekä kuningashuoneen hylännyt Sussexin herttuapari Harry ja Meghan.

– Camilla on ihastuttava persoona. Hän on helposti lähestyttävä, hänen kanssaan on helppo keskustella, hän on ystävällinen ja hauska, herttuattaren elämäkerran kirjoittanut hovikirjailija Penny Junor kuvailee Vanity Fair -lehdelle.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Camilla Rosemary Shand syntyi 1947 yläluokkaiseen lontoolaiseen perheeseen majuri Bruce Shandin ja paronin tyttären Rosalind Cubittin esikoislapsena. Myöhemmin perheeseen syntyi kaksi lasta lisää, sisko Annabel ja veli Mark

Camilla ja Annabel Shand
Neljävuotias Camilla pikkusiskonsa Annabelin kanssa 1950-luvun alussa.

Huhut Madeleinen ja Sofian kireistä väleistä eivät hellitä - prinsessakaksikon tuore kohtaaminen aiheutti jälleen spekulaatiomyrskyn

Nuorena Camilla ei pyrkinyt parrasvaloihin. Perheen tähti oli nuorempi sisko Annabel. 

– Annabel oli loistava näyttelijä koulussa, joten hän veti pääroolit. Minä olin aina piika, jonka piti tarjoilla hänelle teetä, Camilla on kertonut Daily Mailille

Annabel Elliot, Cornwallin herttuatar Camilla ja Mark Shand
Camilla sisarustensa kanssa kesällä 2010. Mark Shand menehtyi tapaturmaisesti New Yorkissa 2014.

Opiskelunsa Camilla suoritti Ison-Britannian lisäksi Sveitsissä ja Ranskassa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Charles ja Camilla tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1970 poolo-ottelussa Windsorissa. Huumorintaju sekä rakkaus pooloon ja ulkoiluun yhdisti nuorta kaksikkoa. 

Prinssi Charles ja Camilla Parker-Bowles
Kuuluisa paparazzikuva Charlesista ja Camillasta kesältä 1975.

– Isoisoäitini oli sinun isoisoisoisäsi rakastajatar. Meillä on jotain yhteistä, Camilla oli ensitapaamisella vitsaillut. 

Charles ja Camilla aloittivat seurustelun, jota prinssi on myöhemmin kuvaillut harmoniseksi ja onnelliseksi parisuhteeksi. Aika ei kuitenkaan ollut oikea; prinssin velvollisuudet kutsuivat ja Charles määrättiin pitkälle laivastokomennukselle. Kahdeksan armeijakuukauden jälkeen prinssi palasi Lontooseen Camillan luokse, mutta tämä oli hänen poissa ollessaan kihlautunut toisen miehen kanssa. 

Asumoka! 45-vuotiaan Victorian synttäreillä huomio kiinnittyi pikkuprinssin vaatteisiin

Tom Parker-Bowles, Cornwallin herttuatar Camilla ja Laura Lopes
Camillan Tom-poika tekee uraa ruokakriitikkona ja -kirjailijana. Tytär Laura työskentelee taidekuraattorina.

Charlesin suureksi pettymykseksi Camilla valitsi puolisokseen prinsessa Annen ex-poikaystävän, yläluokkaisen armeijauraa luovan Andrew Parker Bowlesin. Pari avioitui kesällä 1973. Häät olivat aikansa seurapiiritapaus, jota todisti 800 kutsuvierasta. Prinssi nuoli haavansa, ja tyytyi ystävyyteen rakastamansa naisen kanssa. 

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Ilmoitus päättyy

Camilla ja Andrew saivat kaksi lasta, Lauran ja Tomin, jonka kummisetä Charles on.

Cornwallin herttuatar Camilla ja prinsessa Diana
Diana ja Camilla olivat vielä 1980-luvun alussa ystävyksiä. 

Charlesilla alkoi olla paineita avioitua. Olihan hän kruununperillinen ja ikää jo mittarissa yli 30 vuotta. 

Vuonna 1980 Charles tutustui Lady Diana Spenceriin, jonka kanssa hänet vihitään jo seuraavan vuoden kesänä. Liitto alkoi kuitenkin rakoilla jo toisen lapsen, prinssi Harryn syntymän aikoihin 1984. Charles haki lohtua ystävältään Camillalta, ja kaveruus muuttui prinssin kertoman mukaan rakkaussuhteeksi 1986. 

Kolme vuotta myöhemmin Diana kävi tiukan keskustelun Camillan kanssa. Hän tiesi salasuhteesta ja halusi sen päättyvän. 

Prinssipari Charles ja Diana
Charlesin ja Dianan avioliitto osoittautui virheeksi. Ikäero ja erilaiset mielenkiinnon kohteet kasvattivat kuilua parin välille.

1990-luvun alku oli myrskyisä Walesin prinssiparin liitossa. Suhteen molemmat osapuolet olivat uskottomia, ja katkeruutta purettiin julkisesti. Myös Camillan ja Andrew’n liitto narisi liitoksistaan, ja loppuvuodesta 1994 he päätyivät eroon 21 aviovuoden jälkeen.

Andrew ja Camilla Parker-Bowles
Andrew ja Camilla ennen vaimon suhdekohua prinssin kanssa.

Charlesin ja Dianan ero tuntui mahdottomalta, sillä Englannin valtionkirkko, jonka johtaja hallitsija on, ei hyväksi avioeroa. Lopulta pariskunta ajautui tilanteeseen, jossa yhteiselo oli eroa huonompi vaihtoehto. Joulukuussa 1992 pääministeri John Major antoi virallisen lausunnon Walesin prinssiparin asumuserosta. 

Camilla pysyi prinssin rinnalla läpi tämän aviokriisin. Salasuhde oli jo muutama vuosi aiemmin paljastunut. Viimeistään 1993 julkisuuteen vuotaneet Charlesin ja Camillan väliset eroottiset puhelinkeskustelut todistivat kansalle, kenelle prinssin sydän sykkii. 

Kruununprinsessa Victoria täyttää 45 vuotta - nostalgiset synttärikuvat kertovat kasvutarinan herkästä teinistä rakastetuksi kruununperijäksi

Prinssi Charles ja Camilla Parker-Bowles
Charles ja Camilla tekivät suhteestaan julkisen tammikuussa 1999.

Vuonna 1995 Camillan ja Andrew’n avioero astui voimaan, ja seuraavana vuonna myös Charles ja Diana tuomittiin viralliseen avioeroon. 

Juuri kun Charlesin ja Camillan yhteiselo alkoi asettua uomiinsa, prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa Pariisissa. Kansan sympatiat olivat rakastetun prinsessan puolella, ja yhdessä yössä Camillasta tuli maan vihatuin nainen. 

– Se ei ollut helppoa. Kukaan ei pidä siitä, että koko ajan tarkkaillaan ja arvostellaan. Oli vain noustava sen yläpuolelle ja jatkettava elämää, Camilla on kuvaillut tilannetta Voguelle.

Prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla
Charlesin ja Camillan vihkiäisiä vietettiin perhepiirissä Windsorissa. Kuningatar ylisti juhlapuheessaan hääparin rakkautta, joka on kestänyt monet esteet.

Turistit yllättyivät - Monacon ruhtinatar Charlenelta tavallisesta poikkeavaa käytöstä

Kaksi vuotta Dianan kuoleman jälkeen Charles teki ratkaisevan siirron. Lontoon Ritzissä juhlittiin Camillan siskon 50-vuotispäivää, ja illan päätteeksi prinssi poistui hotellista Camilla rinnallaan. Hotellin edessä päivystäneet paparazzit ja toimittajat olivat riemuissaan seuraavan päivän lööpeistä – Camilla oli yhä prinssin rakastettu.

Vuosituhannen vaihtuessa kuningatar Elisabetin oli myönnettävä, ettei Charles luopuisi Camillasta.

Cornwallin herttuatar Camilla
Puutarhanhoito on yksi Charlesin ja Camillan yhteisistä harrastuksista.

Suhde eteni, ja Camilla muutti 2003 prinssin kaupunkikotiin Clarence Houseen Lontoossa. Pari joutui odottamaan vielä kaksi vuotta, kunnes he saivat hallitsijalta naimaluvan. Heidät vihittiin keväällä 2005.

Häistä lähtien Camilla on edustanut ahkerasti puolisonsa rinnalla. Hänestä on tullut yli 90 hyväntekeväisyyskohteen suojelija. Erityisesti herttuatar on tehnyt töitä perheväkivallan ja seksuaalirikosten uhrien puolesta. Lähellä hänen sydäntään ovat myös eläimet, taide ja ruoka. 

Cornwallin herttuatar Camilla
Camilla käy aika ajoin pitämässä satutunteja lapsille.

 Kruununprinsessapari Victoria ja Daniel vei Estelle-tyttären konserttiin - vanhemmat kärvistelivät vilusta ja väsymyksestä

Camilla tunnetaan puheliaisuudestaan. Tämän piirteen hän oppi jo lapsuudenkodissaan. 

– Kun päivällispöytään laskeutui hiljaisuus, äidilläni oli tapana sanoa ”Puhu. En välitä, puhutko undulaatistasi tai ponistasi, kunhan keskustelet", Camilla on muistellut Daily Mailissa. 

Prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla
Charles ja Camilla ovat prinsessa Annen jälkeen kuningashuoneensa ahkerimpia edustajia. He tekevät yli 300 työkeikkaa vuodessa.

Vapaa-ajallaan Camilla suuntaa pihatöihin. 

– Voisin tehdä puutarhatöitä koko päivän, joka päivä. Rakastan upottaa käteni multaan, Camilla on paljastanut. 

Jos Camilla ei aherra kasvimaalla, hän lukee. Herttuatar on lukutoukka, joka pitää sosiaalisessa mediassa kirjakerhoa. Herttuattaren viimeisin kirjasuositus on Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo, jonka hän itse on lukenut usean kerran.

– Minulle lukeminen on suuri seikkailu. Olen pienestä pitäen rakastanut kirjoja. Niihin voi paeta, voi matkustaa, voi nauraa ja itkeä. Kirjoissa ovat kaikki tunteet, joita ihmiset kokevat, Camilla sanoo Town&Country -lehdelle. 
 

Mikä kukkaisprinsessa! Sofian ja Carl Philipin pikkulapsiperheen tilannekuva naurattaa - tältä pikkuprinssit näyttävät nyt

Prinssi Philipin kuoleman jälkeen 96-vuotias kuningatar Elisabet on siirtänyt yhä enemmän töitään Charlesin ja Camillan vastuulle. Hiljalleen herttuattareen kohdistunut vastustus on laimentunut. 

Viimeistään viime talvena Camillan vihaajat saivat nenilleen, kun kuningatar ilmoitti toiveensa, että Charlesin hallitsijakaudella Camilla saisi kuningatarpuolison arvonimen. 

– Tämä on suuri kunnia, ja olen hyvin liikuttunut, Camilla kommentoi kuningattaren lausuntoa.

Alankomaiden kuningasperhe toteutti kesäperinteensä – kruununprinsessa Catharina-Amalialla erilainen syksy edessä