fbq
Ulkomaat
15.07.2022 11:47
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press
Ruotsin kruununprinsessa Victoria
Asumoka! 45-vuotiaan Victorian synttäreillä huomio kiinnittyi pikkuprinssin vaatteisiin
Ulkomaat
15.07.2022 11:47
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press

Ruotsin kruununprinsessa Victoria juhli torstai-iltana (14.7.) 45-vuotissyntymäpäiväänsä. Perinteen mukaisesti Victoriadagenia eli Victorianpäivää vietettiin Öölannin-saarella. 

Kansanjuhla starttasi kuninkaallisen perheen kesälinnassa Sollidenissa, jossa Victoria astui kameroiden ja monisatapäisen yleisön eteen kello 17.15 Suomen aikaa. Paikalle saapuivat myös hallitsijapari Kaarle Kustaa ja Silvia, prinssi Daniel ja kruununprinsessaparin lapset, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar

Ruotsin hallitsijapari Kaarle Kustaa ja Silvia, kruununprinsessapari Victoria ja Daniel, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar
Ennen yleisötapahtumaa kuninkaallinen perhe juhli yksityisesti Victorian merkkipäivää. 

 

Lue myös: Turistit yllättyivät - Monacon ruhtinatar Charlenelta tavallisesta poikkeavaa käytöstä

Tänä vuonna Sollidenin onnittelutilaisuus jäi yleisön kannalta laimeaksi, sillä Victoria ei jututtanut ruotsalaisyleisöä eikä ottanut vastaan lahjoja. On toki mahdollista, että koronapandemia yhä rajoitti juhlaperinteitä. 

Victoria oli pukeutunut tilaisuutta varten Ida Sjöstedtin uniikkiin kesäleninkiin ja espadrilloihin. Tämä asu oli tuunattu varta vasten prinsessaa varten, mutta suunnittelijan kesämallistossa samankaltainen leninki irtoaa reiluun 200 euroon. 

Ruotsin prinssit Oscar ja Daniel
Isä ja poika olivat pukeutuneet sävy sävyyn.

 

Prinsessa Estelle oli pukeutunut äitinsä tavoin valkoiseen mekkoon, johon oli yhdistetty vaaleanpunainen neuletakki. Perheen kuopus, prinssi Oscar näytti herttaiselta khakinsävyisessä puvussaan. Poika kantoi komeasti puvun, jossa oli pikkupojalle kasvuvaraa. 

Kuningattarella oli päällään kukkakuosinen kotelomekko ja roosansävyisen tikkitakki. Kesäpäivän väriläiskä oli kuningas Kaarle Kustaa aprikoosinvärisessä pikkutakissaan.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle
Victorian ja Estellen lämmin suhde on saanut huomiota kansainvälisessä mediassa.

 

Rennosti esiintyneen Kaarle Kustaan tervetuliaissanojen ja neljän hurraa-huudon jälkeen yleisö lauloi onnittelulaulun prinsessalleen. 

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Oscar
Kuusivuotias Oscar rohkaistui vilkuttumaan yleisölle.

 

Lapsikuoron esiintyessä Victoria innostui tanssimaan musiikin tahtiin. Kovasti äiti yritti yllyttää Estelle-tytärtään mukaan rytmiin, mutta 10-vuotias pikkuneiti tyytyi seuraamaan äitinsä iloista keinahtelua. 

– Olen viettänyt kaikki kesäni Sollidenissa. Tämä on monella tapaa hieno paikka, mutta itselleni aivan erityinen. Rakastan tätä saarta ja olen iloinen, että niin moni on juuri tänään saapunut tänne, Victoria kiitteli ja toivotti kaikille hauskaa kesää.
 


Futaajan keksimä juhlapäivä

Poiketen aiemmista vuosista Sollidenin onnittelutilaisuus aloitettiin tavallista myöhemmin. Tapana on ollut, että Victoria astuu yleisön eteen kello 15 Suomen aikaa. Tänä vuonna tilaisuuden kestoksi oli ilmoitettu 17.15–18.30 Suomen aikaa, mutta onnitteluhetki typistyikin vajaaseen puoleen tuntiin. 

Victoriadagenin juhlinta Öölannissa on vanha perinne, lähes yhtä vanha kuin päivänsankari itse. Ensimmäisen kerran sitä vietettiin Victorian 2-vuotispäivänä heinäkuussa 1979. Idean isä oli jo edesmennyt ruotsalainen jalkapalloilija Kay Wiestål, joka halusi kunnioittaa maan tulevaa hallitsijaa. Öölantilaisille 14. heinäkuuta on vuoden kohokohta, sillä kruununprinsessan syntymäpäivä houkuttelee runsaasti matkailijoita saarelle. 

Ruotsin kruununprinsessapari Victoria ja Daniel sekä prinsessa Estelle ja prinssi Oscar
Victorian perhe ajoi ulkoilmakonserttiin hevoskyydillä.

 

Lue myös: Mikä kukkaisprinsessa! Sofian ja Carl Philipin pikkulapsiperheen tilannekuva naurattaa - tältä pikkuprinssit näyttävät nyt

Juhlat jatkuivat Sollidenista Borgholmin linnan raunioille, jossa järjestettiin Victorian kunniaksi yleisökonsertti. Ruotsin televisio lähetti tilaisuuden suorana kotikatsomoihin. Konsertissa olivat päivänsankarin ja tämän perheen lisäksi kuningaspari sekä prinssipari Carl Philip ja Sofia sekä prinsessa Madeleine.

Kruununprinsessapari Victoria ja Daniel sekä prinsessa Estelle ja prinssi Oscar, hallitsijapari Kaarle Kustaa ja Silvia, prinssipari Carl Philip ja Sofia sekä prinsessa Madeleine
Victorian sisarukset puolisoineen oli kutsuttu Borgholmin linnassa pidettyyn konserttiin.

 

Madeleinen puoliso Chris O’Neill jätti kruununprinsessan syntymäpäivän väliin työkiireisiin vedoten. Hovin mukaan hän oli matkustanut muutamaksi päiväksi kotimaahansa Yhdysvaltoihin. 

Lue myös: Prinssi Charles meni baariin: kalja maistui - vaimon reaktio tallentui hauskoihin kuviin