fbqYökyläilijä Maria Veitola sairasti nuorena rajun syömishäiriön ja joutui sairaalahoitoon asti: "Se oli syvän yksinäisyyden ja häpeän aikaa" | Seiska
Katso kuva!
Maria Veitola

Yökyläilijä Maria Veitola sairasti nuorena rajun syömishäiriön ja joutui sairaalahoitoon asti: "Se oli syvän yksinäisyyden ja häpeän aikaa"

Kotimaa | 01.04.2021 16:18

Koko kansan virallinen yökyläilijä Maria Veitola, 48, julkaisi pysäyttävän kuvan Instagram-tilillään. Siinä Maria on Irlannissa lukion toisen ja kolmannen vuoden välisenä kesänä.

- Toipilaana, täpärästi hengissä. Sairastuin rajuun anoreksiaan ja masennukseen lukion toisella luokalla. Se oli syvän yksinäisyyden ja häpeän aikaa, Maria avautuu läpikäymästään koettelemuksesta.

Lue myös: Suosikkijuontaja piristää hulvattomalla kuvasarjalla – Maria Veitola poseeraa kuin Kardashianit: ”Toivottavasti tykkäät”

Sairastaminen ilman internetiä

Maria kertoo huolestuttavasta ajanjaksostaan avoimesti, kuten on tehnyt aiemminkin. Suosikkijuontaja myös paljastaa, että ajalla ennen internetiä hän luuli olevansa ainoa ihminen, joka voi sillä hetkellä niin huonosti. 

- Minulla ei ollut tietoa tai vertaistukea, muttei (onneksi) myöskään inspiraatiota. Menin lopulta niin huonoon kuntoon, että jouduin osastolle, sairaalahoitoon.

Maria kertoo tavanneensa sairaalassa psykiatrin, jolla oli itselläänkin anoreksiatausta. Marian sairaalaan joutumisen aikoihin psykiatri eli kuitenkin tervettä, aikuisen ihmisen elämää.

- Tapasin psykiatrin joka kertoi, että saattaisin kuolla, mutta saattaisin myös parantua. Riippui siitä, mitä lopulta halusin: elämän vai kuoleman? Myös hän oli sairastanut nuoruudessaan anoreksian ja eli nyt aikuisen ihmisen hyvää elämää. Hänen mielestään eläminen kannatti ja minä uskalsin luottaa häneen.

Lue myös: ”Näytän kävelevältä jättivaginalta” Suosikkijuontaja Maria Veitolan ulkoiluasu ällistytti avopuolison – pukeutui lämpimästi lumimyrskyyn

Pääsi terapiaan aikuisena

Maria kertoo julkaisunsa yhteydessä myös tapahtumista, jotka laukaisivat hänen syömishäiriönsä. Nykypäivänä Maria kertoo yhä reagoivansa perusturvansa järkkymiseen, mutta osaavansa toimia terveemmin itseään kohtaan kohdatessaan vaikeuksia.

- Anoreksiani sai alkunsa tapahtumista, jotka horjuttivat pahasti perusturvaani. Pääsin työstämään oman syömishäiriöni juurisyytä vasta aikuisena, terapiassa. Edelleen mielenterveyteni on koetuksella, kun perusturvallisuuteni järkkyy. Mutta nykyään tiedän mistä se johtuu. Osaan myös suojella itseäni, asettaa rajoja ja tarvitessani hakea apua. 

Lue myös: Maria Veitolan villit unelmat kävivät toteen! Suosikkijuontajan makuuhuonepuuhat muuttuivat täysin – uusi harrastus auttoi irtautumaan vaatteista

Maria on vieraana Ruokarauha-podcastissa, jonka jakso on juuri julkaistu Spotifyssä ja podcast-palveluissa. Apua ja tukea syömishäiriön kanssa kamppailuun löytyy esimerkiksi SYLI Ry:n sivuilta.

Lue myös: Maria Veitola matkusti muistoissaan: melkoinen muotitietäjä - katso nostalginen hiihtolomakuva!

Teksti:Ida Herranen
Kuvat:Ari Lahti, Instagram

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!