fbq
Kotimaa
01.11.2021 08:01
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: All Over Press
Mika Häkkinen.
Tätä ei saisi enää tehdä! Mika Häkkinen tykitti testipäivinä 370km /h – kertoo uutuusdokumentissa rehellisesti F1-kisoista: ”Tuntuu, kuin sydän pysähtyisi”
Kotimaa
01.11.2021 08:01
Teksti: Eetu Ampuja|Kuvat: All Over Press

Kaksinkertainen F1-mestari Mika Häkkinen, 53, on yksi kaikkien aikojen suomalaisista kilpa-ajajista. Vantaan Martinlaakson suurmies saavutti formuloissa 20 osakilpailuvoittoa, 51 palkintopallisijaa ja peräti 420 MM-pistettä.

Lentävänä suomalaisenakin tunnettu Mika oli F1-suuruus Michael Schumacherin kenties kaikista legendaarisin kilpakumppani, joka saavutti omat maailmanmestaruutensa McLarenilla. Hän edusti vuonna 1991 alkaneella F1-urallaan myös Lotusta.

Nykyään Monacossa asuvan Mikan elämää valotetaan vedonlyöntiyhtiö Unibetin uutuusdokumentissa Kaikki Mikasta, jonka Seiska on saanut etukäteen katseltavakseen. Suurelle yleisölle materiaali on nähtävissä 14. marraskuuta alkaen.

Lue myös: Mitä ihmettä? Uutuusdokumentti lataa hätkähdyttävää tietoa: Isä pisti nuoren Mika Häkkisen asumaan vaatehuoneeseen – ”Mietin, minkä rangaistuksen olin saanut”

Klassiset kilpakumppanukset: Ferrarin Michael Schumacher seuraa sivusta, kuinka McLarenin Mika Häkkinen kertoo näkemyksiään F1-kaudella 1998.
Klassiset kilpakumppanukset: Ferrarin Michael Schumacher seuraa sivusta, kuinka McLarenin Mika Häkkinen kertoo näkemyksiään F1-kaudella 1998. Kausi huipentui Mikan ensimmäiseen maailmanmestaruuteen.

370 km/h, kädet irti ratista!

Formula 1 on muuttunut valtavasti sitten Häkkisen aikojen. Yksi eroavaisuuksista liittyy siihen, että nykypäivän formuloissa tallien testipäivien määrää on rajoitettu.

Toisin oli vielä 1990-luvulla, jolloin Martinlaakson mies urutti päivätolkulla tajuttomia testipäiviä – ja päätähuimaavia nopeuksia.

Lue myös: Uutuusdokumentti paljastaa: Mika Häkkinen oli jo lapsena naurettavan lahjakas – muistelee nöyryyttävää mokaansa pikkupoikana: ”Kaikki tuijottivat”

– Varsinkin Monzan testipäivinä nopeudet nousivat 360-370 kilometriin tunnissa. Monzassa on pitkät, pitkät suorat. Mitä sä siinä teet? Sulla on hana pohjassa ja näet mittarista, miten nopeus nousee. Mietit vain, että ei perhana, Mika kertoo dokumentissa Arto Nybergin haastattelussa.

Tässä kiitää hopeinen McLaren! Vantaan Martinlaakson suurmies saavutti formuloissa 20 osakilpailuvoittoa, 51 palkintopallisijaa ja peräti 420 MM-pistettä.
Tässä kiitää hopeinen McLaren! Vantaan Martinlaakson suurmies Mika Häkkinen saavutti formuloissa 20 osakilpailuvoittoa, 51 palkintopallisijaa ja peräti 420 MM-pistettä.

”Muuten menee niskat nurin”

Unibetin tulevassa dokumentissa F1-ässä kuvailee, kuinka pitkinä testipäivinä ratista ei voinut puristaa täysillä.

– Et voi tehdä niin, muutenhan sä olet ihan finaalissa. Eli sä alat ottaa suorilla käsiä irti ratista ja rentouttamaan itseäsi, niissä nopeuksissa. 

Nybergin kysyessä, miltä moiset nopeudet kuskista konkreettisesti tuntuvat, Häkkinen kertoo kouriintuntuvan esimerkin: katsetta ei voi irrottaa hetkeksikään tiestä. Päätäkään ei voi kuulemma kääntää milliäkään sivulle.

– Muuten menee niskat nurin. Se ilmanvastus on niin kova. Se on ihan uskomatonta.

Mikan mitään pelkäämätön luonne ja poikkeukselliset lahjat tekivät suomalaisesta yhden kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista kilpakuskeista. Kuvassa sinivalkoista F1-ässää juhlitaan kaudella 1998.
Mikan mitään pelkäämätön luonne ja poikkeukselliset lahjat tekivät suomalaisesta yhden kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista kilpakuskeista. Kuvassa sinivalkoista F1-ässää juhlitaan kaudella 1998.

Lähtöhetki kaikista karmein

F1-kisan jännittävämmäksi hetkeksi Häkkinen nostaa silti lähdön. Lähtöhetket, ennen kuin valot sammuvat startin merkiksi, ovat kuulemma kaikista piinaavimpia.

– Se on ihmeellinen tunne. Tuntuu kuin sydän pysähtyisi. Se on sellainen tilanne, jossa yrität hallita itseäsi totaalisesti. Se ei ole helppo juttu, se ei ole helppo juttu.

Lue myös: Mika Häkkinen 50 vuotta – muistatko nämä hurjat kohut? Sirkuskoulusta kuoleman porteille ja F1-mestariksi – rakastui Marketaan eroottisena tanssijana! Kuvat!

Mikan tallikaverina McLarenilla oli pitkään legendaarinen leukailija, skotti David Coulthard.
Mikan tallikaverina McLarenilla oli pitkään legendaarinen leukailija, skotti David Coulthard.

 

– Silloin jännittää ihan älyttömästi. Mutta sille ei anna yliotetta. Muuten teet virheitä. Jännittäminen pitää rakentaa voimaksi ja energiaksi, positiiviseksi energiaksi.

Mika myös luettelee mielestään kaikkien aikojen parhaat formulakuskit. Häkkisen mielestä he ovat Michael Schumacher, Ayrton Senna ja Alain Prost.

– Heillä kaikilla on erilainen persoona ja millä ovat onnistuneet menestymään.

Unibetin Kaikki Mikasta -dokumentti katsottavissa YouTubesta 14.11. alkaen.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »