Söisitkö sinä tässä ravintolassa? Perunat kasvavat ilmassa, sirkat lampuissa!
Ensivaikutelma on kuin jättimäisessä kasvihuoneessa. Ravintola Ultiman ikkunat on täytetty pystysuunnassa sadoilla kasveilla, jotka kasvavat vesiviljelminä eli hydroponisesti. Perunat puolestaan putkahtelevat suoraan ilmasta aeroponisesti. Jotta tunnelma olisi tarpeeksi scifi-henkinen, lasisissa palloissa varttuu sirkkoja ja sikiää sieniä.
Kokkisodan tähti Tommi Tuominen kokkaa kelloon katsomatta: Parisuhteet ovat menneet kiville!
Huippukokit Tommi Tuominen, 40, ja Henri Alén, 40, keräsivät vielä alkuvuodesta suosionosoituksia suomalaista perinneruokaa tarjonneella Finnjävelillä. Kun historiaan keskittyvä projekti saatiin maaliin, herrat lähtivät tutkimaan ruoan tulevaisuutta. Tommi kertoo, että tavoitteena on selvittää, miten kiertotalous onnistuu ravintolaympäristössä.

– Logistiikasta ja muovijätteistä syntyviä päästöjä saadaan pienennettyä merkittävästi kasvattamalla kasvikset suurimmaksi osaksi itse. Myös sienemme ovat kiertotaloutta parhaimmillaan: ne putkahtelevat vanhoista kahvinpuruista eli omista jätteistämme, Tommi selittää ylpeänä.
Hyvä Suomi, Michelin-tähdet jaettiin: Tommi Tuomisen ravintola teki historiaa!

Eikä kehitys lopu tähän. Tommi viljelee testimielessä levää ja suunnittelee bioreaktoria kasvisolujen kasvattamiseen. Ultima tekeekin yhteistyötä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.

– Mielenkiintoinen mahdollisuus on esimerkiksi laboratorioissa kasvatettava keinotekoinen liha. Tällä hetkellä se on vielä tähtitieteellisen kallista, mutta melko varmasti hinta putoaa lähitulevaisuudessa. Jää nähtäväksi, kasvatanko joku päivä lihatkin ravintolassa!

Ultiman alkutuotantoa esittelevästä aulasta matka jatkuu kohti illallissalia erikoisen valotaideteoksen läpi. Sen on suunnitellut Digital Sputnik, joka on valaissut muun muassa Star Wars -elokuvia.
Ruokailutilasta avautuisi näkymä Helsingin Kauppatorille, ellei ikkunoita olisi peitetty kolmiulotteisilla taideteoksilla.
– Aika moni on ihmetellyt, mikä tolkku on peittää näkymät Helsingin kalleimmalla liikepaikalla. Tällä ratkaisulla pystymme kuitenkin luomaan tasalaatuisen, luonnonvaloa muistuttavan ledivalaistuksen ympäri vuoden. Se on varmasti miellyttävää talven pimeinä iltoina, Tommi miettii.