Päihdekierteen selättänyt huippukokki Juho Saralehto ottaa revanssin unelmastaan: Yritän sovittaa pahoja tekojani

Raitistumisensa jälkeen huippukokki päätti ottaa revanssin unelmastaan, omasta ravintolasta.
Juho Saralehdolla oli takanaan väkevä työputki Inarissa, yhdessä Suomen parhaista ravintoloista. Rankan viikon jälkeen huippukokki halusi nollata tutulla reseptillä: huumeilla.
– Viikonlopun aikana vedin koko kimaran: amfetamiinia, ketamiinia, LSD:tä, pilveä ja vähän kokaiiniakin. Kun olin pämpännyt pari vuorokautta putkeen, vene kellahti nurin. Jouduin pimeälle puolelle, keskelle happotrippiä, Juho kertoo.
Hän luuli olevansa kuollut. Jälkeenpäin Juho ymmärsi, että se oli sukellus alitajuntaan. Hän käsitti olevansa matkalla kohti mielen suistumista tai hidasta itsemurhaa.
– Piilouduin helsinkiläisen julkisen saunan portaisiin ja soitin Kim Mikkolalle, Inarin ravintoloitsijalle, hyvälle ystävälleni. Kimsu kaahasi paikalle pelastamaan minut ja vei Haartmanin sairaalaan, Juho muistelee.
– Se oli pohjakosketus, joka avasi silmäni. Meni vielä pari vuotta raitistumiseen, mutta silloin muutos käynnistyi.

Lue lisää: Suomalainen huippukokki selvisi vuosien päihdekierteestä: Hoidin masennustani huumeilla
”Äkkipikainen mulkku”
Syynä Juhon huumeidenkäytölle oli vaikea masennus. Sitä hän lääkitsi päihteillä. Katkera mies yritti juosta murheitaan karkuun, mutta depressio sai aina kiinni. Lisäksi hän kipuili työroolinsa kanssa: keittiössä piti olla kova jätkä.
– Hävitin itseni sen maskin taakse. Olin väkivaltainen, äkkipikainen ja naisia vihaava mulkku, joka sai keittiössä Aku Ankka -kohtauksia. Lopulta vihasin sitä ylimielistä ihmishirviötä, joka minusta oli tullut.
Juho miettii, kuinka monta ihmistä hän on pahoinpidellyt sanoillaan. Hän ruoskii siitä itseään.
– Sitä lukua elämässäni häpeän valtavasti ja olen yrittänyt pyytää anteeksi. Olen vastuussa monen henkisestä kärsimyksestä, ja jotkut ovat lopettaneet sen takia uransa.
– Ainoa puolustukseni on se, että olin aikani tuote. Minua on hakattu keittiöissä, ja siirsin myrkyllisen perinnön eteenpäin.

Lue lisää: Huippukokki Juho Saralehto: Huumeidenkäyttö on ammattitauti ravintola-alalla
Ei mitään menetettävää
Nyt Juho touhuaa keittiössä täynnä energiaa. Raitistumisensa jälkeen huippukokki päätti ottaa revanssin unelmastaan, omasta ravintolasta. Kesän ajan hän pitää Outo-nimellä kulkevaa pop-up-ravintolaa.
Taitava kokki kuvailee ruokaansa kummalliseksi mutta herkulliseksi yhdistelmäksi eurooppalaisia ja aasialaisia makuja.
Lukuisissa Michelin-ravintoloissa työskennellyt kokki on palannut intohimonsa pariin. Samalla hän yrittää sovittaa pahoja tekojaan itselleen ja muille.
– Haluaisin olla hyvä työantaja ja ihminen. Unelmani on johtaa ravintolaa, jossa kaikkien olisi hyvä olla. Enää en mieti mainetta ja mammonaa. Minulla ei ole mitään menetettävää.

Lue lisää: Huumekierteestä selvinnyt Juho Saralehto kokkasi useissa Michelin-ravintoloissa: ”Tuli hyväksikäytetty olo”
Menestyksen hinta
Juholla on tärkeä viesti kaltaisilleen nuorille kokeille – tai oikeastaan kenelle tahansa, joka tekee töitä alalla, jossa voi asettaa itselleen kohtuuttomia tavoitteita.
– Menestys ei ole reilua eikä se välttämättä tule palkinnoksi kovasta työstä, vaan se perustuu myös sattumaan. Tiedän, että on paljon ihmisiä, jotka ovat takki tyhjänä, pettyneitä ja huumekoukussa. Minulla kesti todella kauan ymmärtää, että elämässä on muutakin kuin olla kylän superstara.
Kun Juho oppi armollisemmaksi, sävyt palasivat hänen arkeensa.
– Peilikuvastani oli kadonnut sielu. Mikään ei maistunut miltään, mikään ei tuntunut miltään.
– Nykyään kun juon aamuisin espressoa, hymyilen ja mietin: elämä maistuu taas hyvältä.