Huippukokki Juho Saralehto: Huumeidenkäyttö on ammattitauti ravintola-alalla

Huumeiden niin sanottu viihdekäyttö on vaiettua todellisuutta suomalaisessa yöelämässä.
Juho Saralehdolla oli takanaan väkevä työputki Inarissa, yhdessä Suomen parhaista ravintoloista. Rankan viikon jälkeen huippukokki halusi nollata tutulla reseptillä: huumeilla.
– Viikonlopun aikana vedin koko kimaran: amfetamiinia, ketamiinia, LSD:tä, pilveä ja vähän kokaiiniakin. Kun olin pämpännyt pari vuorokautta putkeen, vene kellahti nurin. Jouduin pimeälle puolelle, keskelle happotrippiä, Juho kertoo.
Hän luuli olevansa kuollut. Jälkeenpäin Juho ymmärsi, että se oli sukellus alitajuntaan. Hän käsitti olevansa matkalla kohti mielen suistumista tai hidasta itsemurhaa.
– Piilouduin helsinkiläisen julkisen saunan portaisiin ja soitin Kim Mikkolalle, Inarin ravintoloitsijalle, hyvälle ystävälleni. Kimsu kaahasi paikalle pelastamaan minut ja vei Haartmanin sairaalaan, Juho muistelee.
– Se oli pohjakosketus, joka avasi silmäni. Meni vielä pari vuotta raitistumiseen, mutta silloin muutos käynnistyi.

Lue lisää: Suomalainen huippukokki selvisi vuosien päihdekierteestä: Hoidin masennustani huumeilla
Vaiettu huumetodellisuus
Huumeiden niin sanottu viihdekäyttö on vaiettua todellisuutta suomalaisessa yöelämässä. Moni käyttää piristeitä bilettämisen tukena. Kokaiinin tai amfetamiinin voimalla jaksaa juhlia pidempään kuin pelkällä viinalla.

Juho kertoo, että huumeidenkäyttö on myös ammattitauti ravintola-alalla. Ongelman juuri on työkulttuurissa, kun vasta viime vuosina on havahduttu, etteivät yli 16-tuntiset työpäivät ole kestävä tapa tarjoilla fine dining -elämyksiä.
– Harva jaksaa sellaista. Kun päästään uupuneina vapaille, tarvitaan jotain, jotta jaksaa juhlia. Väitän, että jokaisessa huippuravintolassa käytetään huumeita – ei ehkä työvuorojen aikana, mutta se on osa sitä yhteisöä. Päihteet ovat aina olleet osa keittiökulttuuria: ennen Michelin-tähdet keitettiin jurrissa, uusi sukupolvi käyttää vauhtia.