Huumekierteestä selvinnyt Juho Saralehto kokkasi useissa Michelin-ravintoloissa: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

Huumekierteestä selvinnyt Juho Saralehto kokkasi useissa Michelin-ravintoloissa: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

Vuosien varrella Juho on kokannut Suomessa useissa Michelin-ravintoloissa.

Mainos
Mainos päättyy

Juho Saralehdolla oli takanaan väkevä työputki Inarissa, yhdessä Suomen parhaista ravintoloista. Rankan viikon jälkeen huippukokki halusi nollata tutulla reseptillä: huumeilla.

– Viikonlopun aikana vedin koko kimaran: amfetamiinia, ketamiinia, LSD:tä, pilveä ja vähän kokaiiniakin. Kun olin pämpännyt pari vuorokautta putkeen, vene kellahti nurin. Jouduin pimeälle puolelle, keskelle happotrippiä, Juho kertoo.

Hän luuli olevansa kuollut. Jälkeenpäin Juho ymmärsi, että se oli sukellus alitajuntaan. Hän käsitti olevansa matkalla kohti mielen suistumista tai hidasta itsemurhaa.

– Piilouduin helsinkiläisen julkisen saunan portaisiin ja soitin Kim Mikkolalle, Inarin ravintoloitsijalle, hyvälle ystävälleni. Kimsu kaahasi paikalle pelastamaan minut ja vei Haartmanin sairaalaan, Juho muistelee.

Mainos
Mainos päättyy

– Se oli pohjakosketus, joka avasi silmäni. Meni vielä pari vuotta raitistumiseen, mutta silloin muutos käynnistyi.

Tältä Juho näytti uransa ”huipulla”, hyvinvointinsa menetettäneenä. – En käyttänyt työaikana huumeita, mutta vapaa-ajallani olin joko pilvessä tai amfetamiinipommi suussa.
Tältä Juho näytti uransa ”huipulla”, hyvinvointinsa menetettäneenä. – En käyttänyt työaikana huumeita, mutta vapaa-ajallani olin joko pilvessä tai amfetamiinipommi suussa.

Lue lisää: Suomalainen huippukokki selvisi vuosien päihdekierteestä: Hoidin masennustani huumeilla

Vessanpöntöstä vedetty olo

Juhon kokkiura alkoi hänen kotikaupunkinsa Turun Roccassa, jonka omistajana oli NHL-legenda Saku Koivu. Juho on Kokkisota-sukupolven kasvatti, jolle kova keittiömaailma näytti lumoavalta.

Myöhemmin hän muutti töiden perässä Lontooseen ja lopulta Hollantiin, missä työskenteli pitkään De Librijessä, kolmen Michelin-tähden ravintolassa. Tuolloin ei ollut vielä tavallista, että suomalainen kokkipoika lähtee ulkomaille.

Juho Saralehto on työskennelyt lukuisissa Michelin-ravintoloissa. – Olen äkkipikainen luonne, ja minulla on ollut valtavasti kunnianhimoa ja työmoraalia. Lopulta ne rikkoivat minut.
Juho Saralehto on työskennelyt lukuisissa Michelin-ravintoloissa. – Olen äkkipikainen luonne, ja minulla on ollut valtavasti kunnianhimoa ja työmoraalia. Lopulta ne rikkoivat minut.
Mainos
Mainos päättyy

Lue lisää: Huippukokki Juho Saralehto: Huumeidenkäyttö on ammattitauti ravintola-alalla

Vuosien varrella Juho on kokannut Suomessa useissa Michelin-ravintoloissa, kuten Olossa, Askissa ja Inarissa. Hän oli yksi maan lupaavimpia kokkeja, mutta lopullinen läpimurto parrasvaloihin jäi tekemättä.

– Minulle tuli siitä hyväksikäytetty olo. Tuntui, että minut oli imetty tyhjäksi ja vedetty vessanpöntöstä. Ajattelin, että ansaitsen menestyksen, koska olin uhrannut niin paljon. Kun pohja lähti jalkojen alta, täytin tyhjiön kovilla huumeilla.

Mainos
Mainos päättyy
Ladataan