fbq
Kotimaa
08.10.2021 07:49
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto ja All over press
Bond vai Kurkunleikkaaja
Kirjapaljastus: Tämä oli Renny Harlinin uran pahin moka – tarjottiin James Bondia, valitsi Kurkunleikkaajien saaren: "Se oli kiitos ja näkemiin"
Kotimaa
08.10.2021 07:49
Teksti: Leena Ylimutka|Kuvat: Seiskan arkisto ja All over press

1990-luvulla Renny Harlin, 62, kuului Hollywoodin kuumimpiin ohjaajiin. Takana olivat muun muassa kassamenestyselokuvat Die Hard 2 ja Cliffhanger.

Etenkin jälkimmäinen teki Harlinista lopullisesti kuuman nimen, nostihan hän elokuvallaan Sylvester Stallonen uudelleen A-luokan näyttelijäksi.

- Minä olin elokuvaohjaajien maailman rankingissa kuudes. Edelläni oli vain viisi kollegaa. Ensimmäisenä oli Steven Spielberg, Renny kertoo tuoreessa Veli-Pekka Lehtosen kirjoittamassa elämäkerrassaan Renny Harlin - Ainutlaatuinen elämäni (Tammi).

- Kaikki halusivat olla kaveria. Käsikirjoituksia tulvi toimistolle, ainakin satakunta viikossa. Agenttini ja hänen lukijansa kävivät niitä läpi, ja lupaavimmat näytettiin minulle.

Lue myös: Antti Jokisen ja Renny Harlinin liki 20 vuoden välirikko paljastuu uutuuskirjassa: Renny elätti Anttia kotonaan vuoden - sitten tulivat törkeät oharit

Seuraavaksi Harlinille tarjottiin James Bond -leffan ohjausta.

- Tuleva GoldenEye on meidän 17. Bondimme, ja haluamme menestyksen jatkuvan, Bondin tuottaja Barbara Broccoli totesi Rennylle neuvotteluissa.

- Sinä olet paras vaihtoehto ohjaamaan 1990-luvun ensimmäisen Bondin.

"Bondia ei vaihdeta"

Renny ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle, sillä hänen mielestään Bondia aiemmin näytellyt Timothy Dalton piti vaihtaa. Renny ehdotti Pierce Brosnania, mutta ilmeisesti sopimusseikoista johtuen ehdotukseen ei voitu tuolloin suostua.

- Barbarasta näki, että hän oli kahden vaiheilla. - Emme vaihda näyttelijää, hän pamautti sitten.
- Timothy pysyy, hän sanoi.
- Mun täytyy siinä tapauksessa sanoa ei”, vastasin.
Se oli kiitos ja näkemiin. Minun ja Broccolin esikunnan tiet erosivat.

Lue myös: Kirjapaljastus: Renny Harlinilla oli tulinen salasuhde Salma Hayekin kanssa - hurjassa naisruletissa julkkiskaunottaria Katariina Sourista Playboyn keskiaukeamatyttöön

GoldenEye-elokuvassa James Bondia näytteli Pierce Brosnan ja sivuosaroolissa nähtiin Izabella Scorupco.
GoldenEye-elokuvassa James Bondia näytteli Pierce Brosnan ja sivuosaroolissa nähtiin Izabella Scorupco.

 

Lopulta huhtikuussa 1994 Dalton jätti Bondin roolin, ja uudeksi Bondiksi oli palkattu Pierce Brosnan. Ohjaajaksi 007 ja Kultainen silmä -elokuvaan oli valittu Martin Campbell, sillä Renny ei ollut enää vapaana. Hän oli jo sitoutunut Kurkunleikkaajien saaren kuvauksiin.

- Valitsinko oikein vai väärin? hän pohtii kirjassaan.

Renny korostaa, ettei voi väittää Brosnanin saaneen roolia hänen ansiostaan.

- Mutta sen voin sanoa käsi sydämellä, että minä ehdotin Broccolille ja hänen esikunnalleen Brosnania meidän palaverissamme. Ja Pierce tietää tämän. Mukavaa oli, että vuosikymmeniä myöhemmin saimme Piercen kanssa tehtyä yhdessä elokuvan The Misfits.

Lopulta Kurkunleikkaajien saaresta tuli Hollywoodin yksi suurimpia elokuvafloppeja, joka leimasi Harlinin ja pääroolissa näytelleen Geena Davisin vuosiksi eteenpäin.

Kurkunleikkaajien saari -elokuvaa pidetään yhtenä Hollywood-historian pahimpana floppina.
Kurkunleikkaajien saari -elokuvaa pidetään yhtenä Hollywood-historian pahimpana floppina.

 

Lue myös: Kirjaväite: Näin tylysti päättyi Renny Harlinin ja Tarja Smuran suhde - hemmotteli Tarjaa Rodeo Driven luksusputiikeissa, sitten rakastuikin Hollywood-tähteen

Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia Renny Harlinin elämäkerrasta.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »