fbq
Kotimaa
14.05.2021 22:01
Teksti: Ida Herranen|Kuvat: Pasi Murto, Ari Lahti, Instagram, Riihimäen pieni lelukauppa
Janne Kataja ja Aku Hirviniemi
Janne Kataja ja Aku Hirviniemi avaavat Suomen suurimman lelukaupan Tampereelle - näin lapsuuden unelmasta kasvoi yritys: "Lelukaupassa hyppää aina omaan maailmaansa"
Kotimaa
14.05.2021 22:01
Teksti: Ida Herranen|Kuvat: Pasi Murto, Ari Lahti, Instagram, Riihimäen pieni lelukauppa

Riihimäen pientä lelukauppaa pyörittävä monitaituri Janne Kataja, 41, avaa yrityksensä Hihhihhii Oy:n kanssa toisen lelukaupan Tampereelle elokuussa. Tampereen myymälästä on tulossa Suomen suurin lelukauppa, sillä tilaa temmeltää on lähes 700 neliömetriä. 

Lelukauppa on elämys

Seiskan tavoittama Janne kertoo takuuvarman reseptin sille, mikä tekee lelukaupasta menestyvän. 

– Kun lelukaupan ympärillä on kokonaisvaltainen elämyspaketti, on lelukaupalla mahdollisuus toimia kivijalassa. Lelujen ostamisessa ostohetkeen liittyvä elämys on yhtä tärkeä kuin itse leikkiminen. Kun ostohetki on elämyksellinen, kauppa toimii ja voi hyvin. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että kun olin lapsi, niin lelukaupat toivat hyvää fiilistä. Lelukauppa ei ole koskaan pelkästään kauppa, tai jos on, niin se ei ole onnistunut.

Lue myös: 40 vuotta täyttävä Janne Kataja avautuu menneisyydestään: Minusta piti tulla pappi!

Riihimäen pieni lelukauppa
Riihimäen pieni lelukauppa on Jannen ja Aku Hirviniemen ensimmäinen lelukauppa.

Positiivisia yllätyksiä

Taikurina ja stand up -koomikkonakin toiminut Janne kertoo myös, että lelukauppabisneksessä hänet on yllättänyt täysin alan kansainvälisyys sekä yritystoiminnan myötä luodut ihmissuhteet. 

– Positiivinen yllätys tällä alalla on ollut alan kansainvälisyys. Kun mietitään tulevia mallistoja tai muuta, on messuilla aina valtavasti erikoiskauppiaita, sillä ei ole järkevää tuoda maahan mitään, mitä ei osteta. Alahan on myös valvottu, eli kaikki Suomessa myyntiin päätyvät lelut ovat Tukesin testaamia. Itselle on tullut tässä vuosien saatossa yhteyksiä Playmobileen Hollantiin, Tanskaan Legoon ynnä muihin, eli olen saanut puolituttuja työkavereita ympäri Eurooppaa, mikä on ollut hauska yllätys. 

Lue myös: Janne Kataja huvitteli Linnanmäellä! Näin kekseliäästi viihdyttäjä suojautui koronalta – kuva!

– Meillä on myös Oikeat Lelukaupat -allianssi, joka on kolmen lelukauppiaan perustama. Yhteistyö ja ystävyys näiden lelukauppiaiden kanssa näyttelee myös isoa osaa elämässäni. Lelukauppiaat ovat mukavia ihmisiä, joiden kanssa soittelemme päivittäin ja teemme yhteistyötä. Esimerkiksi, toisinaan sisäänostoerät ovat niin valtavia, ettemme saisi yksinään niitä myydyksi. Silloin yhdistämme voimamme. Meillä jokaisella on seikkailuihin kutsuvat lelukaupat, ja haaveissa olisikin, että ihmiset kesälomamatkoillaan kiertäisivät kaikki läpi. Kuopiossa on Lelukauppa Partanen, joka on pyörinyt yli 50 vuotta. Ennen Minna Kunnasluotoa lelukauppaa pyörittivät Jenni Vartiaisen vanhemmat. Toinen liike on yli 100 vuotta toiminnassa ollut Casagrande-lelukauppa Turussa ja Raisiossa, jota pyörittää Sabrina Casagrande.  

Tampereen liikkeessä haku auki

Tampereelle aukeavaan liikkeeseen on tällä hetkellä avoinna haku oikeiden työntekijöiden löytymiseksi porukkaan. Suosikkijuontaja kertoo nyt, millaisia työntekijöitä Tampereen liikkeeseen haetaan.

– Tampereen-myymäläämme haemme iloisia ja ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, jotka ovat valmiina luomaan elämyksiä. Taustalla voi olla kaupan alan koulutus, teatteri- tai näyttämöalan koulutus, tai sitten voit olla ihan luonnonlahjakkuus ja mahtava persoona. Meillähän on myös mahtava mahdollisuus kehittyä ja kasvaa urallaan, vaikka aloittaisit myyjänä, voit olla muutaman vuoden päästä myymälä- tai myymälöiden päällikkö. Tärkeintä on, että on kiinnostunut tuottamaan elämyksiä ja iloa ympärilleen. Ihmisten kohtaaminen on ensisijainen tehtävä, lelut myyvät kyllä itse itsensä.

Lue myös: Ohhoh, Janne Katajasta tuli lelukauppias! ”Se on ollut haaveeni lapsesta saakka”

– Rekry on edelleen auki. Toivon runsain mitoin hakemuksia, sillä meillä on paljon tarvetta tekijöille. Ihmisten pitäisi rohkeammin hakea töitä, sillä hakemuksia on tullut yllättävän vähän. Meillä on täysipäiväisiä työpaikkojakin tarjolla useita.

Lapsuuden unelma

Janne tunnustaakin, että on haaveillut lelukauppayrittäjyydestä aivan pienestä asti. Työn tekeminenkin tuntuu mieluisimmalta, kun tekee sellaista työtä, josta aidosti pitää. 

– Lelukauppa on ehdottomasti ollut lapsuuden haave. Se on ollut todella iso juttu itselle, sillä olen haaveillut siitä aina. Riihimäen-kaupalla menee hyvin ja olen siihen tyytyväinen. Ihmiset ovat ottaneet sen omakseen. Tampereen-myymälästä huolimatta Riihimäki tulee säilymään aitona ja alkuperäisenä. Tampereen-myymälä saa oman identiteetin, oman luonteen, tyylin ja rakenteen. Tietysti Tampereen-myymälästä tulee Suomen suurin lelukauppa, joten se on erikoisuus jo siksikin. Riihimäen-lelukaupassa olen jollain tavalla lähes päivittäin töissä, vaikka omat oikeatkin työt täytyy muistaa tehdä.

Lue myös: Mitä ihmettä, Janne Kataja?! Näyttelijä julkaisi Krisse Salmiselta saamansa hämmentävän nuoruuskuvan: "Muisto on yhteinen"

Elämyksellisyys koukuttaa

Janne kertoo myös, että hänen intohimonsa on aina ollut lelukauppojen ja huvipuistojen tunnelmassa. Erityisen hyvin mieleen ovat jääneet paikat, joissa elämyksestä on saanut nauttia kokonaisvaltaisesti.

– Olen aina ollut huvipuisto- ja lelukauppafanaatikko. Esimerkiksi Disneyn huvipuistot ovat mahtavia, koska jo sisään astuessa tulee fiilis, että kävelee satumaailmaan. Se tunnelma on aivan eri kuin huvipuistossa, jossa on pelkät laitteet. Kokemus on viimeistelty ja elämys kaikin tavoin huoliteltu. Disney-puistoon kun astelet sisälle portista, niin keskellä kulkee keskuskatu, joka on aivan kuin piirretystä. Kaikki talot ovat kuin piirretyistä, siellä on jopa oma äänimaisema, joka luo sen tunnelman, että olet keskellä piirrettyä. Väitän, että siellä jopa tuoksuu erilaiselta kuin normaalissa kaupungissa.

– Kokonaisvaltainen elämyksellisyys on se, johon olen itse jäänyt koukkuun. Haluan tarjota sen saman kokemuksen myös omille vieraillemme. Meillä asiakkaat eivät ole asiakkaita vaan vieraita, ja onkin tärkeää, että jokainen kokee olevansa enemmän kuin tervetullut. 

Lelukauppayrittäjyyden parhaimpia puolia on monia, mutta yksi on helppo mainita ylitse muiden.

– Lelukaupassa hyppää aina omaan maailmaansa.

Lue myös: Riihimäen kaunein nainen? Janne Katajan 20-vuotias pikkusisko Janika pyörittää lelukauppaa ja opiskelee liiketaloutta - katso kuvat klassisesta kaunottaresta!

Tilaa Seiskan uutiskirje! »