fbq
TVNäkökulma: Haaveiletko pääsystä tosi-tv-tähdeksi? Näillä vinkeillä se onnistuu
Näkökulma: Haaveiletko pääsystä tosi-tv-tähdeksi? Näillä vinkeillä se onnistuu

Tosi-tv:n kuolemaa on ennustettu siitä lähtien, kun se keksittiin. Reality-sarjat – etenkin roiseimmat niistä – mielletään ultra light hömpäksi, osallistujille hymähdellään ja monet kieltävät ikinä vilkaisseensakaan niitä. Vähän kuin Seiska, kukaan ei muka lue, mutta sisältö tunnetaan läpikotaisin. Tosi-tv:n katsojaluvut, niistä kirjoitetut artikkelit ja vuosittaiset hakijamäärät eri sarjoihin puhuvat kuitenkin toista kieltä.

Reality elää vahvana ja jopa kukoistaa. Suomessa, puhumattakaan globaalisti, tosi-tv:tä tehdään enemmän kuin koskaan. Toki puhtaan realityn käsite on jalostunut eri muotoihin, kuten seurantarealityihin, kilpailullisiin seikkailu-tosi-tv:hen, deittisarjoihin ja pitempikestoisiin elämänmuutossarjoihin. 

Lue myös: Bachelor-Timon jutut lähtevät laukalle treffeillä muodokkaan Hennan kanssa: ”Jos nyt tulisit suihkusta alasti, kauanko menisi…?”

Temptation Island Suomea on kuvattu tähän mennessä jo kymmenen tuotantokauden verran.
Temptation Island Suomea on kuvattu tähän mennessä jo kymmenen tuotantokauden verran.

Pelkästään Suomessa on kuvattu ja kuvataan kymmeniä tosi-tv-sarjoja, joista valtaosa ovat isoja kansainvälisiä formaatteja, joskin mukaan mahtuu myös kotimaisia innovaatioita. Tunnetuimpia formaatteja ovat mm. Big Brother, Love Island, Selviytyjät, Temptation Island, Ex on the Beach, Suurin pudottaja ja Amazing Race.

Näihin ja kaltaisiinsa hakee Suomessa vuositasolla viisinumeroinen määrä ihmisiä, vaikka osaan, pääasiassa julkkisvetoisiin sarjoihin, tehdään castingia muutenkin kuin hakuperusteisesti. Pelkästään Big Brotheriin hakee joka kaudelle tuhansia ihmisiä.

Erotu joukosta - aidosti

Edellisestä listasta olen itse saanut tehdä neljää sarjaa useampia kausia ja näin ollen tutustua myös niihin valikoituneisiin ihmisiin. Hyvin usein edelleen, vaikken enää realityja teekään, minulta kysytään, miten esimerkiksi BB:hen pääsisi mukaan, millaisia ihmisiä haetaan sekä miten taloon päästyään kannattaa käyttäytyä, että pärjäisi. Kahdesti on tarjottu jopa rahaa tai muita etuja, jos pystyisin vaikuttamaan tietyn hakijan valitsemiseen. 

Sanomattakin on selvää, että joukosta tulisi jotenkin erottua. Tässä vedetään usein hakuprosessissa överiksi ja mitä kauemmas omasta persoonasta ns. televisioversio itsestä viedään, sitä kauemmaksi yleensä jää paikka ohjelmassa.

Lue myös: Ex on the Beach -talon naiset juonivat pelimies-Artun kolmen kimppaan – totuus lävähtää vasten kasvoja kesken suutelun: ”Tämä oli testi”

Kristian Heiskari on voittanut sekä Big Brotherin että Selviytyjät.
Kristian Heiskari on voittanut sekä Big Brotherin että Selviytyjät.

"Ole oma itsesi" on varmasti kaikkien aikojen käytetyin neuvo ja jopa klisee, mutta pitkälti se pitää paikkansa. Toki sitten se, millaisena se "oma itse" näyttäytyy hakuprosessissa, onkin toinen juttu. 

Pari-kolme vuotta sitten BB:tä kritisoitiin siitä, että valitut asukkaat olivat jopa liian eksentrisiä. Voittopotin, samoin kuin Selviytyjien voiton myöhemmin, korjasi kuitenkin perusjamppa hyvässä mielessä, eli Kristian Heiskari. Voiko tästä päätellä jotain? Vaikea sanoa, mutta Krisu ainakin oli oma itsensä, kaikissa olemisen muodoissa.

Se, mikä on selvää, että vaikka olet oman lähibaarisi hauskin jätkä, äitisi mielestä suuri persoona ja näytät mielelläsi pippeliä julkisesti, se ei riitä. 

Lue myös: Unelmahäät-morsiamen pinna palaa pahasti hääpäivänä: ”Nyt pistät kameran pois”

5 vinkkiä

Jos mielit tosi-tv-tähdeksi, niin kannattaa lukea nyt ainakin oheinen vinkkilista. Sen lähde toimii vastaavassa asemassa mm. Big Brotheria, Ex on the Beachia, Suurinta pudottajaa, Sinkkuäidille sulhastaSohvaperunoita sekä Ensitreffit alttarilla -sarjaa tekevässä tuotantoyhtiössä.

1. Muista erottua - hyvällä tai omituisella tavalla.

2. Intohimo on tärkeää, on se sitten mitä agendaa/ asiaa kohtaa tahansa.

3. Kerro tarinasi - ja mieti mitä se on tuonut persoonaasi. 

4. Älä yritä esittää fiksumpaa kuin olet.

5. Mieti, miksi oikeasti haluat mukaan - "olen hakemassa kokemuksia" ei riitä...

Rohkeasti hakemaan, jos koet että tosi-tv kiinnostaa. Varmaa on se, että reality elää ja sitä katsotaan!

Lue myös: Onko tässä kaikkien aikojen Diili-epäonnistuminen? Joukkue tekee lähes nollatuloksen – "Tämä oli pohjanoteeraus"

Jupe Tuomola on tuottaja, käsikirjoittaja, esiintyjä ja nuortenkanava Inezin sisältöjohtaja. Jupe pureutuu viikoittain mediamaailman koukeroihin ja ilmiöihin erityisesti televisiokulmalla.

03.05.2022 17:55 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: Nelonen Media & Allerin arkisto

Seuraa meitä somessa