fbq
TVNäkökulma: Kantakaa vastuu, tv:n tekijät! Näitä ällöohjelmia en halua katsoa - eivät sovi herkille
Näkökulma: Kantakaa vastuu, tv:n tekijät! Näitä ällöohjelmia en halua katsoa - eivät sovi herkille

Viime viikonloppuna, hienoisissa bileiden jälkivaikutuksellisissa tiloissa, erehdyin kanavasurffailemaan päätyen ensin Foxille ja sen jälkeen TLC:lle ja Friille. Jokaisella kanavalla on oma katsojaprofiilinsa, jota ne tavoittelevat ja etenkään kaksi jälkimmäistä ei ole ainakaan suunnattu keski-ikäiselle miehelle, kuten itse olen.

Tyypillistä ohjelmasisältöä ovat erilaiset kiinteistönvälittäjistä kertovat realityt, rakkaustosi-tv-ohjelmat kuten 90 päivää morsiamena ja Foxilla myös kaikenlaiset äijäilyt metsureista rekkakuskeihin.

Yksi selkeä yhdistävä tekijä ovat niin sanotut ällörealityt.

Lue myös: Näkökulma: Kaipaatko irtiottoa arjesta? Kokeile murhaa kotisohvalla

Ei herkille

Näillä tarkoitan tv-sarjoja joita ei kukaan olisi voinut kuvitella parikymmentä vuotta sitten olevan edes olemassa, eli erilaisille ihmiskehon ongelmille, jättifinneille, piloille menneille kauneusleikkauksille yms. ihanuuksille omistettuja tekeleitä. 

Tohtori Paise, Tohtori Jalkapaise, Poksautustarinat, Mokatut kauneusleikkaukset ja kaltaisensa eivät sovi herkimmille tai ainakaan bileiden jälkeiseen olotilaan.

Kun nyrkin kokoisesta paiseesta puristetaan kellertävän ruskea sisältö ulos tai kun nenää murretaan vasaralla ja taltalla, tai kun silikonilihakset tai jättimäiset rintaimplantit ovat tulehtuneet ja leikataan pois, niin se ei varsinaisesti katsojan oloa paranna.

Lue myös: Näkökulma: Tosi-tv-seksissä on tapahtunut valtava muutos - oletko kiinnittänyt tähän huomiota?

On tietenkin sanomattakin selvää, että tällaisia tiloja pitää hoitaa siinä missä muitakin sairauksia - oli tiloista osa itseaiheutettuja tai ei. Terveys edellä. Mutta kun jo valmiiksi melonin kokoiset silikonit omaava 45-kiloinen mimmi haluaa vielä isommat ja ottaa pikavippejä tavoitteensa saavuttamiseksi, tai kun 19-vuotias maailmasta suhteellisen vähän vielä tietävä nuorukainen värjää valkoista ihoaan ruskeaksi ruiskeiden avulla, on mielestäni ohjelmantekijöilläkin jo jonkinlainen vastuu tuottamastaan sisällöstä.

Ei ole perusteltua esittää suhteellisen kritiikittömästi sisältöä, joka saattaa houkutella ihmisiä, etenkin joitakin vaikutuksille alttiita nuoria vastaaviin toimenpiteisiin. Sellaisiin, jotka voivat olla terveydelle vaarallisia.

Lääketieteen ihmeet kiehtovat

Silti kaiken tämän jälkeen, on helpohko myöntää, että tavallaan kuitenkin ymmärrän kiinnostuksen sarjoja kohtaan. Osittain se johtuu siitä, että lääketieteen mahdollisuudet ja jopa ihmeet kiehtovat. Jos jollekin vaikka rakennetaan kokonaan uusi nenä onnettomuuden seurauksena tuhoutuneen tilalle, niin onhan se hienoa seurata, mihin huippukirurgit pystyvät. Tai vuosia ihmisen elämää haitannut rasvapatti saadaan tyhjäksi ja poistettua parilla neulalla ja veitsellä, ja napataan uutta ihoa vaikka sisäreidestä tilalle.

Lue myös: Näkökulma: Meillä on ongelma - miljoonien rakastama tosi-tv-hitti on todellisuudessa suurta käsikirjoitettua teatteria, jonka pääosissa onkin näyttelijöitä

Myös eriskummallisuudet kiehtovat. Sata vuotta sitten mentiin sirkukseen katsomaan parrakkaita naisia tai siamilaisia kaksosia, mutta nykyään samankaltaisen kokemuksen saa kotisohvalla. Usein unohdetaan, että näiden eriskummallisuuksien takana saattaa piillä vakava sairaus ja usein varsin lyhyt elämä.

Joka tapauksessa viikonloppuna tv-ruudun kautta naamalleni puristettu jättifinni oli viimeinen laatuaan ja myös kumilihaksia itselleen hankkivat saavat jatkossa hankkia niitä ilman, että todistan sitä television kautta.

Jupe Tuomola on tuottaja, käsikirjoittaja, esiintyjä ja nuortenkanava Inezin sisältöjohtaja. Jupe pureutuu viikoittain mediamaailman koukeroihin ja ilmiöihin erityisesti televisiokulmalla.

13.07.2022 18:15 | Teksti: Jupe Tuomola | Kuvat: All Over Press

Seuraa meitä somessa