fbq
ElokuvatVesa-Matti Loiri oli taitava ääninäyttelijä – sai erityismaininnan Disneyltä
Vesa-Matti Loiri oli taitava ääninäyttelijä – sai erityismaininnan Disneyltä

Vesa-Matti Loiri teki uransa aikana kolme ääniroolia, joista merkittävin oli Henki Disneyn animaatioelokuvassa Aladdin.

Keskiviikkona 10. elokuuta 77-vuotiaana menehtynyt Vesa-Matti Loiri oli näyttelijän, koomikon, laulajan ja muusikon lisäksi taitava ääninäyttelijä.
 


Loirin tunnetuimpia äänirooleja oli Henki Disneyn animaatioelokuvassa Aladdin (1992). Loirin roolisuoritus oli niin vaikuttava, että hän sai Disneyltä erityismaininnan ”ainutlaatuisen omaperäisestä” roolisuorituksesta. Lisäksi yhtiö valitsi 1990-luvulla suomenkielisen dubbauksen maailman parhaaksi Aladdin-dubbaukseksi.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri ei kaihtanut mitään tunteita laulutulkinnoissaan – Katso listasi mestarin ikimuistoisimmat esitykset

Loirin on kerrottu tehneen roolityönsä kuulematta sanaakaan alkuperäisen hengen, koomikko Robin Williamsin roolisuorituksesta. Aladdin on katsottavissa Disney Plus -palvelussa.Loiri dubbasi myös Charlie-koiraa MGM:n animaatioelokuvassa Kaikenkarvainen Charlie ( All Dogs Go To Heaven, 1989). Suomessa vuonna 1996 julkaistu elokuva kertoo sekarotuisesta Charlie-koirasta, joka pakenee taivaasta Maahan huijaamalla kuolemaa. Maassa hän ystävystyy orpotyttö Anne-Marien (Henna Haverinen) kanssa.

Sisäkuva
Vesa-Matti Loiri ja Henna Haverinen ääninäyttelivät elokuvassa Kaikenkarvainen Charlie. Charlien alkuperäinen ääninäyttelijä oli Burt Reynolds.

Loirin viimeisiin dubbausrooli oli Geppetto elokuvassa Pinokkion seikkailut (The Adventures of Pinocchio, 1996).

Lue myös: Veskun vakavat roolit eivät jääneet Uunon varjoon – poikkeuksellinen näyttelijäura käynnistyi 60 vuotta sitten Pojat-elokuvassa

Sisäkuva
Vesa-Matti Loiri ääninäytteli puuseppä Gepettoa elokuvassa Pinokkion seikkailut. Pinokkiona kuultiin Tuomas Oksasta.

Tarina poikkeaa huomattavasti alkuperäiskirjasta ja Disneyn Pinocchio-elokuvasta (1940). Pinokkion seikkailut on katsottavissa Amazon Prime Video -palvelussa.

11.08.2022 20:15 | Teksti: Pekka Luokkala | Kuvat: Disney, MGM, Amazon Prime Video

Seuraa meitä somessa