fbq
ArtikkelitVesa-Matti Loiri ei kaihtanut mitään tunteita laulutulkinnoissaan – Katso listasi mestarin ikimuistoisimmat esitykset
Vesa-Matti Loiri ei kaihtanut mitään tunteita laulutulkinnoissaan – Katso listasi mestarin ikimuistoisimmat esitykset

Muusikkonakin Loirilla oli vähintään kaksi puolta. Monet muistavat Loirin herkät tulkinnat, mutta osasi hän toki komiikan taitajana myös naurattaa musiikillaan. Muunlaisetkaan tunteet eivät olleet Loirin kappaleissa vieraita.

Lue myös: Vesa-Matti Loiri kuoli kahteen eri syöpään - vietti viimeiset viikkonsa saattohoidossa

Loiri oli laulajana ennen kaikkea tulkitsija. Omia sävellyksiä tai sanoituksia hänellä ei juuri ollut, mutta muiden tekemien kappaleiden tulkitsijana hän voitti paikkansa Suomen kansan sydämissä.

Seuraavaan listaan on koottu joitain huippukohtia Loirin pitkältä laulajan taipaleelta.

Kosolan tulolaulu/Lapualaisooppera, 1966

Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä Lapualaisooppera sai kantaesityksensä vuonna 1966, ja siinä oli mukana myös nuori Vesa-Matti Loiri. Hän esitti teoksessa Lapuan liikkeen johtajaa Vihtori Kosolaa. Oheisessa Ylen kuvaamassa kohtauksessa Loiri laulaa Kosolan tulolaulua, jossa kuullaan legendaariset sanat: ” Jumalauta! Näillä lakeuksilla ei jumalauta pilkata Jumalaa!”

Brontosauruksen yö/Syksyn sävel 1972

 
Vesa-Matti Loiri osallistui Syksyn sävel -laulukilpailuun vuonna 1972. Esa Helasvuon säveltämästä ja Marja Rankkalan sanoittamasta Brontosauruksen yö -kappaleesta voi kuulla kaikuja jopa tuon ajan progressiivisesta rockista, vaikka mittaa on vain kisan vaatimat alle kolme minuuttia. 
 
Kappale sijoittui kisassa vasta seitsemänneksi, mutta saavutti sittemmin kulttiaseman. Hämmentävän hulvattoman esityksen voi katsoa oheiselta videolta.
 
Elegia/Eino Leino, 1991
 
 
 
Vesa-Matti Loirin laulamat Eino Leino ja Eino Leino 2 -levyt ilmestyivät vuosina 1978 ja 1980. Niillä kuultiin nimen mukaisesti Loirin laulutulkintoja Leinon runoista Taisto Wesslinin ja Perttu Hietasen säveltämänä.

Oheinen Elegia-versio on Ylen uudenvuoden 1991–1992 viihdeohjelmasta. Kappaleen aluksi Loiri kuoriutuu pois Uuno Turhopuron roolistaan ja aloittaa sitten koskettavan lauluesityksensä.
 
Naurava kulkuri/Spede Show, 1985
 
 
Komedialliselta puolelta Vesa-Matti Loirin ehkä kuuluisin kappale oli Jean-Pierre Kusela-hahmon esittämä Naurava kulkuri. Tekonauramista parodioinut kappale kuultiin aluksi Spede Show -sketsisarjassa vuonna 1985, ja Kuselan hahmon noustua suosituksi seuraavana vuonna ilmestyi Naurava kulkuri -pitkäsoitto. Levyä myytiin lähemmäs 100 000 kappaletta.

Lue myös: Rakastetut sketsihahmot tekivät Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin – muistatko nämä hulvattomat persoonat? 

 
Vesa-Matti Loiri & Jenni Vartiainen: Halvalla, 2013
 
 
Vesa-Matti Loiri levytti aktiivisesti vielä 2000-luvullakin, vaikka kuvitteli niin sanottua Lappi-trilogiaa tehdessään (Ivalo, 2006, Inari, 2007 ja Kasari, 2008) jättävänsä jo musiikillisia jäähyväisiä. Trilogiaa seurasi kuitenkin vielä useampi levy, muun muassa vuonna 2013 julkaistu Tuomittuna kulkemaan. Siltä löytyvän, Jenni Vartiaisen kanssa levytetyn Halvalla-kappaleen Loiri nosti jopa yhdeksi uransa tärkeimmäksi kappaleekseen.
 
– Siinä on hyvin erikoislaatuinen tunnelma. Alun perin esitin tämän Jennin kanssa hänen kiertueensa päätöskonsertissa Kansallisteatterissa. Ihastuin biisiin heti. Halusin levyttää sen omalle levylleni Jennin kanssa, vaikka hän olikin levyttänyt sen aikaisemmin itse, Loiri kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 2013.
 
Ruisrock 2014
 
 
 
Vesa-Matti Loiri oli koko uransa kaikenikäisten sukupolvien suosikki. Sen osoittaa esimerkiksi vuoden 2014 Ruisrockissa kuvattu keikka, jossa artisti sai rockfestivaalikansalta hurmioituneen vastaanoton. Loiri kuvaili myös itse liikuttuvansa nuoren yleisön vastaanotosta.

– Kyllä minua koskettaa, toivottavasti yleisöäkin, vaatimattoman Loirin voi nähdä kommentoivan oheisen videon haastatteluosiossa.
 
Varpunen jouluaamuna/Elämäni biisi, 2020
 
 
 
Eräs klassisimpia Vesa-Matti Loirin tulkintoja oli hänen versionsa Zacharias Topeliuksen ja Otto Kotilaisen Varpunen jouluaamuna -kappaleesta. Se levytettiin alun perin vuoden 1988 Sydämeeni joulun teen -albumille.
 
Ylen Elämäni biisi -sarjan Jouluspesiaalissa 2020 kuultiin ohjelman vakioartistien valintoja. Jakson lopuksi kuultiin poikkeuksellisesti myös juontaja Katja Ståhlin kappalevalinta.
 

– On olemassa sellainen joululaulu, joka on hyvin kaunis. Mutta aivan erityisen siitä tekee se, kun sen esittää yksi tietty herra, Ståhl sanoi kappaletta esitellessään ja puki sanoiksi varmasti erittäin monen suomalaisen tuntemukset.
 
Oheiselta videolta on katsottavissa koko kyseinen Elämäni biisi -jakso. Katja Ståhlin juonto Vesa-Matti Loirin esitykseen alkaa kohdasta 1:08:28.

Silver Lake by Esa Holopainen: Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri), 2021
 
 
Vesa-Matti Loirin yhdeksi viimeisistä levytyksistä jäi puheosuuksien tekeminen Amorphis-yhtyeen kitaristin Esa Holopaisen Silver Lake -soololevyn kappaleessa Alkusointu. Yksi ympyrä sulkeutuu kappaleessa, kun Loiri tulkitsee siinä jälleen Eino Leinon runoutta.
 
 

Lue myös: Vesa-Matti Loiri loisti myös näyttämöllä – näistä teatterirooleista hänet muistetaan 

11.08.2022 08:15 | Teksti: Toni Keränen | Kuvat: Yle

Seuraa meitä somessa