fbq
ElokuvatSota syttyy pariisilaislähiössä – vuoden kohutuin Netflix-leffa Athena on elokuvaksi naamioitu polttopullo, joka räjähtää katsojan silmille
Sota syttyy pariisilaislähiössä – vuoden kohutuin Netflix-leffa Athena on elokuvaksi naamioitu polttopullo, joka räjähtää katsojan silmille

Ranskalaisen Romain Gavrasin ohjaama Athena on vuoden ylivoimaisesti kohutuin ja kehutuin Netflix-elokuva, joka sai ensi-iltansa Venetsian festivaalilla syyskuussa. Vastaanotto Lidolla oli yhtä aikaa järkyttynyt ja haltioitunut.

Athena on elokuvaksi naamioitu Molotovin cocktail, joka upottaa kotikatsomon tulimereen. Liki kirjaimellisesti, sillä suomalaisten ennen talvisotaa kehittämällä tuhovälineellä on tapahtumien kärjistymisessä keskeinen rooli. Samalla se on kreikkalainen tragedia, eeppinen sotakuvaus ja hyytävän ajankohtainen kommentti Euroopan yhä polarisoituneemmasta ilmapiiristä.

Athenan tarina on pinnalta petollisen yksinkertainen. Joukko poliiseja on pahoinpidellyt kuoliaaksi pariisilaisen Athena-lähiön nuoren miespuolisen asukkaan. Teko on tallentunut videolle, joka on laukannut saman tien viraaliksi. Sen seurauksena Athena on roihahtamassa tuleen, eivätkä poliisit uskalla saapua edes alueen rajalle.

Athena

Tilannetta rauhoittamaan pyydetään valtiojohtoa myöten uhrin isoveli, Algerian taisteluissa ansioitunut sotasankari Abdel (Dali Benssalah), jonka sisäinen maailma on myrskyn kourissa. Silti Abdel pyrkii toimimaan rauhanlähettiläänä suorassa uutislähetyksessä. Tilaisuus keskeytyy Abdelin toisen pikkuveljen, kostoa ja oikeutta janoavan Karimin (Sami Slimane) heittäessä polttopullon päin paikalla olevia poliiseja ja käynnistäessä apokalyptisen tapahtumaketjun.

Jo Athenan ensimmäiset kymmenen minuuttia ovat ällistyttävää katsottavaa. Jakso on saatu näyttämään yhdeltä katkeamattomalta otolta, jossa kameran, näyttelijöiden, pyrotehosteiden, autokaahausten ja väkijoukkojen synkronointi osuu yhteen kellontarkasti. Todellisuudessa Gavras käytti jakson kuvaamiseen seitsemän erillistä ottoa, jotka on jälkituotannossa sidottu yhteen saumattomasti. Edes harjaantunut katsoja ei pysty erottamaan, missä kohtaa otot vaihtuvat.

Athena

Gavrasin pysäyttävä ja pelin säännöt uusiksi kirjoittava ohjaustyyli hakee vertaistaan. Ohjaaja herätti huomiota jo 2008 tekemällään Justice-yhtyeen musiikkivideolla Stress, joka on vuosituhannen rajuimpia ja radikaaleimpia lajissaan. Lukuisten videoiden ja kahden vähemmälle huomiolle jääneen pitkän elokuvan Päivämme koittaa (2010) ja The World is Yours (2018) jälkeen Gavras lunastaa odotukset Athenalla, jonka intensiivisyys hakee vertaistaan.

Lue myös: Elokuvamusiikin jättiläinen sai arvoisensa henkilökuvan – dokumentti Ennio Morriconesta on tyhjentävä kokemus

Vaikka Gavrasin sympatiat ovatkin nuorten puolella, ei elokuva glorifioi näiden harjoittamaa väkivaltaa. Filmi näyttää syy ja seuraus -suhteen, joka taustalla sykkii sukupolvelta toiselle siirtyvän köyhyyden, kurjuuden ja kouluttamattomuuden noidankehä. Ennen kaikkea Athena syyllistää rikollisia, poliitikkoja ja virkavaltaa, jotka antavat sokeudellaan ja välinpitämättömyydellään kaiken tapahtua. Ryhmien yhteinen vihollinen on lopulta äärioikeisto, jonka noususta elokuvan jäätävä finaali antaa ajankohtaisen varoituksen.

*****

Athena. Toimintadraama. O: Romain Gavras. N: Dali Benssalah, Sami Slimane, Anthony Bajon, Alexis Manenti. (Ranska 2022). 99 min. Netflix.

02.11.2022 18:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Netflix

Seuraa meitä somessa