fbq
ElokuvatElokuvamusiikin jättiläinen sai arvoisensa henkilökuvan – dokumentti Ennio Morriconesta on tyhjentävä kokemus

Elokuvamusiikin jättiläinen sai arvoisensa henkilökuvan – dokumentti Ennio Morriconesta on tyhjentävä kokemus

Italialainen Ennio Morricone (1928-2020) on yksi elokuvahistorian merkittävimmistä, ellei merkittävin säveltäjä, jonka ura liikkuvan kuvan parissa alkoi 1960 ja jatkui maestron kuolemaan saakka. Kuuden vuosikymmenen aikana Morricone ehti säveltää yli 500 teosta elokuvan ja television ääniraidoille. Saavutus on jo lukumääräisesti ällistyttävä, mutta kun mukana on vielä kymmenittäin maailman kuuluisimpia elokuvasävellyksiä, voidaan Morriconen elämäntyötä taiteenlajin historiassa pitää poikkeuksellisena.

Lue myös: Maailmanlopun monstereita ja korealaisia jokihirviöitä – nämä leffaherkut ovat katsottavissa ilmaiseksi halloweenina

Morriconesta on tehty dokumentteja aiemminkin, mutta ei vielä yhtä definitiivistä kuin Giuseppe Tornatoren ohjaama ja käsikirjoittama Ennio: The Maestro (2021). Morricone ehti säveltää musiikin kymmeneen Tornatoren ohjaamaan elokuvaan, joista kuuluisin on vuoden 1988 Oscar-voittaja Cinema Paradiso. Miesten pitkä työ- ja ystävyyssuhde näkyy 156-minuuttisessa dokumentissa, joka pääsee lähemmäs Morriconea ihmisenä kuin yksikään aiempi henkilökuva. Teos on myös poikkeuksellinen aikajanaltaan, sillä sen kuvaukset alkoivat maestron ollessa elossa ja päättyivät tämän kuoltua.

Ennio Morricone

Musiikki nousee pääosaan

Kameran eteen kutsuttujen haastateltavien lista on pökerryttävän pitkä ja komea. Dokumentissa esiintyvät muun muassa ohjaajat Dario Argento, Bernardo Bertolucci, Enzo G. Castellari, Clint Eastwood, Terrence Malick, Oliver Stone ja Wong Kar Wai, muusikkolegendat James Hetfield, Quincy Jones ja Bruce Springsteen, säveltäjäkollegat John Williams ja Hans Zimmer, sekä tietenkin Quentin Tarantino, jonka westernistä The Hateful Eight (2015) Morricone kuittasi lopulta Oscarin parhaasta alkuperäismusiikista oltuaan ehdokkaana kuusi kertaa. Listalta puuttuu oikeastaan vain se merkittävin, 1989 kuollut Sergio Leone, jonka spagettiwesternit räjäyttivät Morriconen taiteen aikanaan koko maailman korville.

Ennio Morricone & Clint Eastwood

Mikä parasta, dokumentti ei pihtaa Morriconen musiikkia, vaan päinvastoin tulvii maestron parhaita sävellyksiä pakahduttavuuteen saakka. Mukana on myös valtavasti kiinnostavaa uutta tietoa, kuten se, että Stanley Kubrick halusi alun perin Morriconen säveltämään musiikin Kellopeli appelsiiniin (1971).

Ennio: The Maestro julkaistaan C More -palvelussa tiistaina 1.11. Lauantaina 5.11. palveluun ilmestyvät myös Morriconen kuuluisimpiin elokuviin kuuluvat Sergio Leonen spagettiwesternklassikko Hyvät, pahat ja rumat (1966) sekä Quentin Tarantinon ohjaama The Hateful Eight (2015).

Seuraa meitä somessa