fbq
ElokuvatAdam Driver nousi supertähdeksi – nyt hän ei ota enää uraansa vakavasti
Adam Driver nousi supertähdeksi – nyt hän ei ota enää uraansa vakavasti

Adam Driver, 39, viihtyy niin intiimeissä draamoissa kuin suurissa toimintaleffoissa. Nyt hän tähdittää esihistoriallista scifiseikkailua 65, joka saa ensi-iltansa perjantaina 17.3. elokuvateattereissa.

Moni muistaa Driverin HBO Maxin hittisarjasta Girls, jossa hän esitti Lena Dunhamin poikaystävää kuudella kaudella. 

Kolme Emmy-ehdokkuutta poikinut rooli vei entisen merijalkaväen sotilaan työskentelemään huippuohjaajien, kuten Steven Spielbergin (Lincoln), Coen-veljesten (Inside Llewyn Davis), Jim Jarmuschin (Paterson) ja Martin Scorsesen (Silence) kanssa.

Lue myös: Martin Scorsesen elokuvia katsotaan vielä satojen vuosien kuluttua

Auteur-elokuvien suosikista tuli megatähti hänen saatuaan saatua miespääosan viimeisimmästä Star Wars -trilogiasta. Sen jälkeen Driver on voinut sanella ehtonsa rooleille.

Työt kertovat halusta jatkaa työskentelyä nimiohjaajien kanssa. Näihin kuuluvat Steven Soderbergh (Logan Lucky), Spike Lee (BlacKkKlansman) ja Terry Gilliam (The Man Who Killed Don Quixote). 

Vuonna 2021 Driver paljasti myös laulajanlahjansa ranskalaisen Leos Carax’n ohjaamassa Sparks-musikaalissa Annette, joka löytyy C Moresta.


Epätyypillistä tähtiainesta

Suosiostaan huolimatta Driver ei ole koskaan pitänyt itseään komeana, kiitos isojen kasvojen ja hörökorvien. Näyttelijä on myös tunnettu haluttomuudestaan katsoa jälkikäteen elokuviaan tai kuunnella ääntään.

– Ajatus itsestäni tähtirooleissa tuntuu yhä oudolta. Minulla on todella iso naama, enkä istu muutenkaan päänäyttelijämuottiin. 

Driver kuitenkin korostaa, ettei voi ammattinsa vuoksi ottaa asioita liian vakavasti urallaa.

– Haluan pystyä yhä nauramaan itselleni, Driver totesi jo aikoinaan Star Wars -lehdistötilaisuudessa.

Hän on myös pysynyt uskollisena ohjaajille, jotka ovat työllistäneet häntä alusta saakka. Heistä tärkein on Noah Baumbach, jonka kanssa Driver on tehnyt jo viisi elokuvaa.

Näistä kolme viimeisintä ovat Netflixin levittämiä: Meyerowitzin perheen tarinat (uudistettu painos), Valkoinen kohina ja Marriage Story, josta Driver sai toisen Oscar-ehdokkuutensa 2020.

Megalopolis purkissa

Tehtyään Ridley Scottin kanssa elokuvat The Last Duel (Disney+) ja House of Gucci (Prime Video) Driver muuntautuu Ferrari-tallin perustajaksi mestariohjaaja Michael Mannin tulevassa draamassa Enzo Ferrari

Lue myös: Michael Mann hyppää Ferrarin rattiin

Vielä mielenkiintoisempi auteur-projekti on Francis Ford Coppolan uusin ja todennäköisesti viimeinen elokuva Megalopolis, jossa Driverilla on yksi päärooleista. Näyttelijä kertoi Kummisetä-ohjaajan pitkäaikaisesta unelmaprojektista antaessaan haastatteluja 65-elokuvasta yhdysvaltalaismedialle.

– Se on yksi parhaista kuvauksista, joissa olen koskaan ollut mukana. En keksi ainuttakaan vertailukohtaa, koska kyseessä on niin ainutlaatuinen projekti. Lisäksi Francis oli juuri sellainen kuin toivoinkin hänen olevan. Hän rahoitti elokuvan itse voidakseen kontrolloida sitä ja saadakseen elokuvasta niin kekseliään kuin mahdollista.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
17.03.2023 16:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Elokuvien levittäjät

Seuraa meitä somessa