fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: The Northman vie synkälle matkalle Valhallan porteille
Elokuva-arvostelu: The Northman vie synkälle matkalle Valhallan porteille

****

Viikinkielokuvia on tehty ennenkin, mutta ei vielä tällaista. The Northman on heittämällä genrensä tyylipuhtain suoritus, joka saa osan yleisöstä kakistelemaan silkalla brutaaliudellaan. Veren lennätys ei ole silti elokuvan pääagenda. The Northman on sukellus viikinkimytologian syvään päätyyn, jossa muhivat hallusinogeenit välittyvät suoraan valkokankaalta.

Projektin toisena isänä ja tuottajana toiminut Alexander Skarsgård esittää viikinkiprinssi Amlethia, joka on kasvanut vihaamalla isänsä surmannutta setäänsä ja odottamalla kostoaan. Kun tilaisuus viimein koittaa, tekeytyy Amleth orjaksi ja hakeutuu setänsä valtakuntaan, joka on kutistunut jylhästä Pohjois-Atlantin linnakkeesta islantilaiseksi lammastilaksi. Kostoaan toteuttaessaan Amleth ei vain löydä totuutta perheestään, vaan joutuu myös punnitsemaan uusiksi ennaltamäärätyn kohtalonsa.

The Northman Alexander Skarsgård Anya Taylor-Joy

Elokuvan ohjannut ja islantilaisen Sjónin kanssa käsikirjoittanut Robert Eggers on juuri nyt yksi maailman kiinnostavimmista elokuvantekijöistä, jonka aiemmat työt ovat mestarillinen folk-kauhudraama The Witch (2015) ja ekspressionistista mykkäkauhua kunnioittava The Lighthouse (2019). Vaikka The Northman on erittäin raaka, likainen ja päällekäyvä elokuva, on se samalla Eggersin kaupallisin ja – yllättävää, kyllä – helpoimmin lähestyttävä teos. Kiitos tästä kuuluu myös nimekkäälle näyttelijäkaartille, johon kuuluvat Skarsgårdin lisäksi Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Claes Bang, Ethan Hawke ja Willem Dafoe. Jopa islantilainen pop-peikko Björk tekee lyhyen mutta mieleenpainuvan sivuroolin.

The Northman kutsuu mukaan Valhallan porteille, jotka avautuvat hitaasti kytevän mutta lopulta viikinkikirveen voimalla iskevän vision tahdissa.

Toimintadraama. O: Robert Eggers. N: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Willem Dafoe. (USA 2022). 136 min.

Lue myös: The Batman saapui HBO Maxille – katsojamäärä teattereissa jo yli 160 000

Lue myös: The Twin -ohjaaja Taneli Mustonen iloitsee: "Kotimainen kauhu leviää nyt vauhdilla maailmalle"

21.04.2022 07:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Universal Pictures

Seuraa meitä somessa