fbq
elokuvatThe Twin -ohjaaja Taneli Mustonen iloitsee: "Kotimainen kauhu leviää nyt vauhdilla maailmalle"
The Twin -ohjaaja Taneli Mustonen iloitsee: "Kotimainen kauhu leviää nyt vauhdilla maailmalle"

Ohjaaja Taneli Mustonen iloitsee kaikkien aikojen kotimaisesta kauhukeväästä, joka käynnistyi Pahanhautojalla ja on jatkunut hänen elokuvallaan The Twin – Paha kaksonen ja suomalaisella osatuotannolla The Innocents. Elokuvia yhdistää myös myyntimenestys maailmalla.

The Twinille on varmistunut teatterilevitys jo 33 maassa. Ja Suomi sai kunnian olla ensimmäinen, Taneli iloitsee.

Elokuvassa jenkkiperhe muuttaa Suomeen aloittamaan alusta menetettyään toisen kaksospojistaan auto-onnettomuudessa. Itärajalla sijaitsevassa kylässä elämä muuttuu kuitenkin yhä synkemmäksi.

– Suurimmat esikuvani elokuvalle ovat Nicolas Roegin mestariteos Kauhunkierre sekä toinen 1970-luvun klassikko Let’s Scare Jessica to Death. Myös Peter Medakin upea Vaihdokas – The Changeling oli vahvasti ajatuksissa. Niissä kaikissa poraudutaan ihmismielen syövereihin, mihin halusin myös itse pyrkiä. Sen tutkiminen on huomattavasti tehokkaampaa kuin pinnallinen säikyttely.

Käsis koukutti tähden

Mustonen on taiteillut viimeiset kymmenen vuotta komedian ja kauhun välillä. Luokkakokousten ja remppakohellusten välissä syntyi omaleimainen slasher-trilleri Bodom (2016), joka herätti huomiota Suomen ulkopuolella.

– Pohdimme Bodomin jälkeen, miten meidän pohjoista eksotiikkaa ja mielenmaisemaa voisi hyödyntää lisää kauhussa. Olen itse itärajalta kotoisin, Outokummun vanhasta kaivoskaupungista, jolla on tietty mielenlaatu. Suomalaisuus näkyy tarinassa mykkyytenä ihmisissä ja luonnossa, jolla on muutenkin tärkeä rooli. Kuvasuunnitteluun käytettiin paljon aikaa, sillä kaiken piti olla mahdollisimman valmista kameran käynnistyessä.

Tuotanto sai ison buustauksen, kun pääosaan kiinnitettiin Hollywood-tähti Teresa Palmer.

– Hänen agenttinsa soitti syksyllä 2020 ja kertoi Teresan haluavan jutella. Jo tuohon pisteeseen pääseminen on harvinaista, sillä harva käsikirjoitus läpäisee agenttien tiukkaa seulaa. Teresa sanoi lukeneensa käsiksen jo kahdesti ja keskustelleensa siitä näyttelijämiehensä kanssa koko yön. Hän oli tosi innoissaan ja lupautui mukaan A Discovery of Witches -sarjan kuvausten jälkeen.

Skandikauhua sarjamuodossa

Myös Tanelin ja tuottaja Aleksi Hyvärisen seuraava projekti on kauhua, mutta pienemmälle ruudulle suunnattua.

– Kehittelemme parhaillaan kuusiosaista antologiasarjaa Nordic Horror Masters, johon haluamme puoli tusinaa pohjoismaista kauhuohjaajaa. Itseni lisäksi siihen ovat jo lupautuneet Norjan ensimmäisen slasher-elokuvan Jäätävä ansa tehnyt Roar Uthaug, Dead Snow ja Hannu & Kerttu -leffoilla mainetta niittänyt Tommy Wirkola ja muun muassa tuoreimman Child’s Playn ohjannut Lars Klevberg. Haluaisimme kovasti mukaan myös Hanna Bergholmin, jonka Pahanhautoja teki meihin suuren vaikutuksen, Taneli paljastaa.

Mustonen on menestynyt erityisen hyvin komedioiden tekijänä, sillä hänen ohjaamansa kaksi ensimmäistä Luokkakokousta vuosilta 2015 ja 2016 sekä vuoden 2020 Se mieletön remppa keräsivät yhteensä liki miljoona katsojaa Suomen teattereissa. Taneli sanoo kuitenkin rakastavansa yhtä paljon kauhua, eikä pysty päättämään kumman genren kanssa eläisi loppuikänsä.

– Jos pitäisi päättää kumman lajityypin ottaisin mukaan autiolle saarelle, niin en tiedä. Ehkä sen olisi sitten pakko olla kauhukomedia! Mustonen nauraa.

Lue myös: Elokuva-arvostelu: The Twin – Paha kaksonen jalostaa äidin surusta psykologista kauhua

Seuraa meitä somessa