fbq
ArvostelutElokuva-arvio: Brad Pittin tähdittämä Bullet Train pitää otteessaan jopa someriippuvaisen teinin – roolitus sai kritiikkiä osakseen
Elokuva-arvio: Brad Pittin tähdittämä Bullet Train pitää otteessaan jopa someriippuvaisen teinin – roolitus sai kritiikkiä osakseen

***


Tähtinäyttelijä Brad Pitt esittää pääosaa David Leitchin (mm. Deadpool 2, John Wick) ohjaamassa toimintatöräyksessä Bullet Train.

Japanin halki kiitävään luotijunaan sijoittuvassa elokuvassa joukko omalaatuisia palkkatappajia yrittää kukin tahollaan hoitaa hommiaan, kunnes heidän intressinsä menevät ristiin ja homma lähtee lapasesta. Seurauksena on taisteluita, räjähdyksiä, brutaaleja kuolemia ja yllättäviä henkiin heräämisiä.

Lue myös: Anna Erikssonin shokeeraavan elokuvan traileri julki: mukana myös Jussi Parviainen

Bullet Train – kuten monet muutkin nykyajan toimintaelokuvat – on pumpattu niin täyteen ärsykkeitä, että se pitää otteessaan jopa someriippuvaisen teinin. Elokuvan vino huumori toimii parhaiten absurdeissa juonenkäänteissä. Hauskaksi tarkoitettu dialogi sen sijaan harvemmin naurattaa. 

Bullet Train

Aaron Taylor-Johnsonin ja Brian Tyree Henryn esittämä koominen tappajakaksikko tuo mieleen ensimmäisen Vares-elokuvan Hillosilmä Munckin ja Tetsuo Sinkkosen – ja toisinaan myös Pulp Fictionin legendaarisen tappajakaksikon Vincentin ja Julesin. 

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Virustrilleri The Sadness tyydyttää kauhufanien verenjanon eikä sovi todellakaan herkille

Elokuvan ainoa naispäärooli on Joey Kingillä, joka esittää manipuloivaa psykopaattia, kenties koko junan kierointa roistoa. 

Bullet Train

Toisin kuin esimerkiksi innovatiivinen Everything Everywhere All at Once on Bullet Train vanhan liiton kieli poskessa -toimintakomedia, jossa ei ole ajateltu mitään muuta kuin katsojan viihtymistä. Viihdyttävä elokuva kieltämättä onkin – ja siihen se jääkin. 

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Ylistetty Everything Everywhere All at Once on Youtube-sukupolven maailmanselitys, joka melkein kaatuu omaan mahdottomuuteensa

Bullet Train

Elokuva perustuu japanilaisen best seller -kirjailija Kotako Isakan romaaniin. Jo ennen ensi-iltaansa Bullet Train sai kritiikkiä roolituksesta, jossa keskeisimmät osat on annettu muille kuin japanilaisille näyttelijöille, vaikka elokuva sijoittuu Japaniin ja hyödyntää kuvastossaan japanilaisia kulttuuria. 

Kirjailijaa itseään roolitus ei haitannut. New York Timesin haastattelussa Isaka päinvastoin iloitsi siitä, että hänen unelmansa Hollywood-adaptaatiosta toteutui. 

Bullet Train

Kritiikki on silti paikallaan: Andrew Koji ja Hiroyuki Sanada ovat ainoat keskeisissä osissa oleva japanilaistaustaiset näyttelijät, eikä heilläkään hirveästi valkokangasaikaa ole. Ratkaisu osoittaa hyvin sen, mistä Hollywood tinkii silloin, kun se haluaa tehdä rahaa. 

Lue myös: Näkökulma: Saako tästä edes kirjoittaa – Kin-sarjan kiinnostavin juttu löytyy näyttelijän naamasta!

Bullet Train. Elokuvateattereissa perjantaina 5.8. Toimintakomedia. O: David Leitch. N: Brad Pitt, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Brian Tyree Henry, Andrew Koji, Hiroyuki Sanada. (USA 2022). 126 min. 

Seuraa meitä somessa