fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Virustrilleri The Sadness tyydyttää kauhufanien verenjanon eikä sovi todellakaan herkille
Elokuva-arvostelu: Virustrilleri The Sadness tyydyttää kauhufanien verenjanon eikä sovi todellakaan herkille

* * *

Taiwanilainen raivotautitrilleri The Sadness on kerännyt kehuja ja kauhistelua jo lähes vuoden pituisella festivaalikierroksellaan, jonka päätteeksi filmi pääsee teatterilevitykseen myös Suomessa. Äärimmäisen sokeeraava elokuva on tarinaltaan yksinkertainen ja henkilökehitykseltään lähes olematon teos, jonka arvot löytyvät puhtaasti visuaaliselta puolelta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja-leikkaaja Rob Jappaz ei halua pelkästään moukaroida tabuja, vaan murskata ne atomeiksi pökerryttävän törkeällä sadistisen splatterin ja seksuaalisen väkivallan vyörytyksellä. Tätä elokuvaa ei ole todellakaan tarkoitettu herkille katsojille. Paksunahkaisimmat kauhufanit ovat sen sijaan The Sadnessin kovinta ydinkatsojaryhmää.

Vuorokauden kuluessa purkautuvan tarinan päähenkilöt Jim (Berant Zhu) ja Kat (Regina Lei) heräävät uuteen aamuun aurinkoisessa Taipeissa. Uutisissa puhutaan irti päässeestä viruksesta, mutta se ei tunnu kiinnostavan ketään. Kun Jim on heittänyt Katin skootterilla töihin, arki suistuu lopullisesti raiteiltaan. Eri puolilta kaupunkia kantautuu tietoja järkensä menettäneistä ihmisistä ja selittämättömistä veriteoista.

The Sadness

Lue myös: Elokuva-arvostelu: Kauhuelokuva Men on pöyristyttävä kuvaus naisvihasta

Koronasulun aikana kuvattu elokuva rinnastaa tapahtumansa maailmaa murjoneeseen pandemiaan, jonka synnyttämä vieraantuneisuus kanssaihmisiä kohtaan ruokkii häijysti tarinan pelkokertoimia. Myös turvattomuus joukkoliikenteessä saavuttaa uuden kulminaation painajaismaisessa metrojaksossa.

Erikoistehosteet ovat 99-prosenttisesti käsityötä, mikä lisää niiden vatsanpohjaa kääntävää voimaa. Paloletkun voimalla tykitetyt splatterjaksot ovat graafisuudessaan ennätyksellisiä sekä sadistisessa kekseliäisyydessään häkellyttävän inhottavia.

Valitettavasti päähenkilöt jäävät samastuttavuudeltaan paperinuken tasolle, vaikka elokuvan kaunis ja petollisen hellä aloitusjakso antaa odottaa ihan muuta. Mieleenpainuvin hahmo on lopulta traaginen virologi, jonka yritykset varoittaa maailmaa tavalliseksi flunssaksi leimatun viruksen vaarallisuudesta kaikuvat kuuroille korville aina maailmanlopun käynnistymiseen saakka.

Kauhu. O: Rob Jappaz. N: Berant Zhu, Regina Lei, Tzu-Chiang Wang, Ying-Ru Chen. (Ku bei, Taiwan 2021). 100 min.

Artikkeliin liittyvät aiheet:
21.07.2022 16:15 | Teksti: Tuomas Riskala | Kuvat: Night Visions

Seuraa meitä somessa