fbq
ArvostelutElokuva-arvostelu: Ylistetty Everything Everywhere All at Once on Youtube-sukupolven maailmanselitys, joka melkein kaatuu omaan mahdottomuuteensa
Elokuva-arvostelu: Ylistetty Everything Everywhere All at Once on Youtube-sukupolven maailmanselitys, joka melkein kaatuu omaan mahdottomuuteensa

****


Jokainen valinta elämässä sulkee pois äärettömän määrän muita valintoja. Mutta mitä jos voisimmekin vapaasti loikkia erilaisten elämäntarinoidemme välillä ja saada käyttöömme kaikki vaihtoehtoisissa elämissämme oppimamme taidot ja tunteet? 

Suurin piirtein tällaisesta ideasta lähtee liikkeelle Dan Kwanin ja Daniel Scheinertin yhteisnimellä Daniels ohjaama genrehybridielokuva Everything Everywhere All at Once.

Tekijäkaksikko muistetaan vuoden 2016 absurdista draamakomediasta Swiss Army Man, jossa Paul Dano teki kuolleen Daniel Radcliffen ruumiista itselleen pierukaasuilla toimivan vesiskootterin. 

Sama meininki jatkuu uutuuselokuvassa, jossa ei ainuttakaan ideaa ole jätetty rannalle. Tilanteet ja tunnelmat vaihtuvat elokuvassa yhtä äkkiä kuin vaihtaisi televisiokanavaa kesken leffan.

Michelle Yeoh esittää tympääntynyttä naista, joka on vaikeuksissa pesulayrityksensä verojen kanssa. Matkalla verovirastoon hänen näennäisen saamaton miehensä (Jonathan Ke Quan) tempaisee hänet mukaansa rinnakkaisten todellisuuksien väliseen seikkailuun, joka on kuin Scary Movie -tyylistä parodiaa vuosituhannenvaihteen kulttileffa Matrixista

Lue myös: Elokuva-arvostelu: uusi Matrix vajoaa tylsään metalänkytykseen

Everything Everywhere All at Once on kuitenkin paljon enemmän kuin parodia. Se on Youtube-sukupolven maailmanselitys ja tuskanhuuto elämässä, jossa kaikki on mahdollista, mutta silti valittavana on vain yksi polku, joka sekin on lopulta vailla merkitystä – vai onko? 

Elokuvan hyvän ja pahan välinen taistelu käydään tämän kysymyksen äärellä. Jobu Tupaki -niminen pahis kylvää ympärilleen nihilismiä. Sankari ei pyri tuhoamaan pahista, vaan todistamaan tälle elämän merkityksellisyyden.

Multiversumisurffailu on niin nopeatempoista, ettei katsoja aina pysy perässä. Se ei kuitenkaan haittaa. Elokuva on kuin teipillä ja liimalla kasattu sukkula, joka kaikesta vapinasta ja räminästä huolimatta osuu maaliinsa. 

Toimintakomedia. O: Dan Kwan & Daniel Scheinert. N: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, Jenny Slate, Jamie Lee Curtis. (USA 2022). 139 min. 

Lue myös: Viola Davis oli kauhuissaan päästessään esittämään Michelle Obamaa: "En ole pelännyt mitään roolia yhtä paljon!"

29.04.2022 07:15 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Cinemanse Oy

Seuraa meitä somessa