fbq
TVRakastetut sketsihahmot tekivät Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin – muistatko nämä hulvattomat persoonat?
Rakastetut sketsihahmot tekivät Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin – muistatko nämä hulvattomat persoonat?

Koko kansan rakastama näyttelijä Vesa-Matti Loiri menehtyi keskiviikkona 10.8. vaikeiden sairauksien uuvuttamana. 

Lue lisää: Vesa-Matti Loiri on kuollut

Monipuolinen taiteilija Vesa-Matti Loiri oli tunnettu näyttelijä ja koomikko jo 1960-luvulta lähtien. Vaikka Uuno Turhapuro on hänen kaikkein tunnetuin komediahahmonsa, yhteistyössä Spede Pasasen kanssa 1980- ja 1990-luvuilla tehdyt viihdeohjelmat, kuten Spede Show ja Vesku Show loivat myös monta muuta kansansuosikkia.

Aikana, jolloin tv:ssä ei kovin monta viihdeohjelmaa näkynyt, kansan nauruhermoon iskivät muun muassa Jean-Pierre Kusela, Nasse-setä, tv-kuuluttaja Tyyne ja Mänttien TV:n toimittaja Auvo. 

Jean-Pierre Kusela

Vesku Show’ssa esiintynyt Jean-Pierre Kusela oli parodia ranskalaisesta chansonlaulajasta, jonka esikuva oli erityisesti ranskalaislaulaja Jean-Claude Pascal. Pascal tupakoi jakkaralla lauluja esittäessään. Toinen inspiraationlähde oli tanskalainen humoristi-pianisti Victor Borge, joka putoili tuolilta soittaessaan.

Sketseissä Kusela esitti lauluja pianosäestäjänsä Pupen (Olli Ahvenlahti) soittaessa. Samalla hän yleensä poltti tupakkaa, nautti drinkkejä ja moitti Puppea. Laulaminen sotkeutui kuitenkin jatkuvasti Kuselan käkättävään nauruun, josta tulikin hänen tavaramerkkinsä.

Naurava kulkuri -kappale nousi niin valtavaan suosioon, että Loiri levytti samannimisen albumin vuonna 1986. Levy myi platinaa, ja Kusela teki seuraavana vuonna myös toisen albumin Voi hyvä tavaton.

Kuselasta tuli niin kysytty esiintyjä, että hänet tilattiin viihdyttämään jopa hallituksen illanistujaisiin. Hahmoa oltiin viemässä Saksan markkinoillekin, mutta Loiri ei lopulta ollut siihen innokas. Kuselan viimeiseksi esiintymiseksi jäi vuoden 2004 elokuva Uuno Turhapuro – This Is My Life.

Lue myös: Vesku Show sai alkunsa Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen käsikirjoitetusta riidasta – myös nämä tv-sarjat rakentuivat Loirin ympärille

kusela
Kuselan nauru tarttui koko Suomen kansaan.

Nasse-setä

Lastenohjelmien viinaan menevä juontaja Nasse-setä näki päivänvalon 1980-luvulla Spede Show’ssa. Hän oli pilaversio Lastentunti-ohjelman Markus-sedästä. Nasse oli päässyt Ylelle töihin puolueen jäsenkirjalla, mutta häntä ei voinut juopottelun vuoksi laittaa tekemään mitään vakavasti otettavaa ohjelmaa. Nasse ei pitänyt lapsista, koska ne muistuttivat häntä tästä ammatillisesta epäonnistumisesta. 

Nasse oli aina humalassa ja äreä. ”Nasse-setä on hyvin, hyvin vihainen”, hahmo toisteli lapsille. Nasse teetti tenavilla usein kyseenalaisia tehtäviä ja käytti kaikki tilaisuudet hyväkseen pystyäkseen ryypiskelemään salaa. 

Nasse esimerkiksi rakenteli ohjelmassa puhallinsoittimen viinapulloista, jolloin hänen oli tietysti pakko virittää sitä oikeaan säveleen tyhjentämällä pulloja. Hän pyysi lapsilta myös esimerkiksi rahaa ja valokuvia heidän äideistään. Lapset lähettivätkin hänelle oikeasti postissa rahaa, ja Spede joutui ilmoittamaan tv:ssä, ettei rahaa tarvitse lähettää.

Nasse-sedän lastentunti -levy julkaistiin vuonna 1987, ja se myi kultalevyn verran. Hän esiintyi myös parissa Uuno Turhapuro -elokuvassa.

Lue myös: Edesmennyt Vesa-Matti Loiri loisti myös näyttämöllä – näistä teatterirooleista hänet muistetaan

nasse
Nasse ei voinut sietää lapsia.

Tyyne Syväskökkö-Lipasti

Tv-kuuluttaja Tyyne Syväskökkö-Lipasti ihastutti Spede Show’ssa ja Vesku Show’ssa feminiinisellä olemuksellaan. Tyynellä oli naisellinen tyyli runsaine meikkeineen, minihameineen ja antavine kaula-aukkoineen. Hänet tunnisti myös sanonnasta ”pimpelipom”.  

Tyyne kertoi usein mieskuvioistaan ja kadehti Hannele Lauria. Uransa huipulla hän oli Vesku Show’ssa 1990-luvun alussa, kun hänet pestattiin politiikan toimittajaksi. Helsingin herroja ihannoinut Tyyne pääsi haastattelemaan tv-lähetyksessä useita tuon ajan merkkihenkilöitä, kuten Paavo Väyrystä, Johannes ja Kyllikki Virolaista, Veikko Vennamoa, Sulo Aittoniemeä, Jörn Donneria ja Esko Salmista

Myös Tyyne julkaisi levyn: vuonna 1988 ilmestyi Pim peli pom, jossa hän lauloi muun muassa Tahdon olla sulle hellä duettona Jean-Pierre Kuselan kanssa. 
Tyyne teki yllättävän paluun Vain elämää -ohjelmassa vuonna 2014, kun Vesa-Matti Loiri esitti Tyynen hahmossa Paula Koivuniemen kappaleen Aikuinen nainen.

Lue myös: Tiesitkö nämä 25 faktaa Uuno Turhapuro -elokuvista? Vesa-Matti Loiri suututti James Bondin

tyyne
Tyyne pääsi tapaamaan Helsingin herroja.

Auvo 

Mustien lasien takaa stadin slangilla selostava Auvo oli Spede Show’ssa esitetyn Mänttien TV:n toimittaja. Tarkoitus oli tehdä maailman huonointa tv-ohjelmaa. Auvon kaveri oli Simo Salmisen esittämä Kullervo ”Kultsi” Kankinen. Auvo huuteli ”Kliffaa hei!”, josta syntyikin lentävä lause kansan suuhun.

Auvon tarina jatkui myöhemmin Hei kliffaa hei -elokuvassa, joka julkaistiin 1985. Loiri kertoi Loirinuotiolla-ohjelmassaan, että Auvon esikuva oli Mainostv:n työntekijä Eliel Snell, joka puhui vahvaa stadin murretta. 

auvo
Auvon ja Kultsin päitä ei järki pakottanut.

Lähteet: Loiri. (Jari Tervo), Wikipedia

10.08.2022 13:15 | Teksti: Anuliina Liukkonen | Kuvat: MTV

Seuraa meitä somessa