fbq
ArtikkelitVesku Show sai alkunsa Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen käsikirjoitetusta riidasta –  myös nämä tv-sarjat rakentuivat Loirin ympärille
Vesku Show sai alkunsa Vesa-Matti Loirin ja Spede Pasasen käsikirjoitetusta riidasta – myös nämä tv-sarjat rakentuivat Loirin ympärille

Koko kansan arvostama ja rakastama Vesa-Matti Loiri menehtyi tänään (10.8.) vaikeiden sairauksien murtamana. Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat. Loirin kuoleman vahvisti Seiskalle ja Katsolle hänen ex-vaimonsa Riitta Loiri

Loiri esiintyi elämänsä aikana lukuisissa televisio-ohjelmissa usealla vuosikymmenellä. Tiettävästi ensimmäinen televisiorooli oli koomikko ja tv-esiintyjä Hannes Häyrisen ympärille luodussa Hanski-sarjassa vuonna 1966. 

Lue myös: Vesa-Matti Loiri on kuollut 

Kuuluisimpia Loirin televisiotöitä olivat kuitenkin Pertti "Spede" Pasasen kanssa tehdyt komediaohjelmat. 

Vesa-Matti Loiri
Loiri tuli tunnetuksi koomikkona 1960-luvun lopulla. Kuva on otettu vuonna 1969.

Loiri tuli tunnetuksi koomikkona 1960-luvun lopulla Jatkoaika-nimisestä tv-sarjasta. Toimittaja ja tv-esiintyjä Aarre Elon isännöimää viihdeohjelmaa esitettiin TV1-kanavalla joka toinen lauantai.

Vuonna 1968 ohjelmassa järjestettiin kaatumisen epäviralliset Suomen mestaruuskisat, jotka Loiri voitti. Siten kompuroinnista ja kaatuilusta tuli eräs Loirin tavaramerkeistä. 

Lue myös: Vesa-Matti Loiri loisti myös näyttämöllä – näistä teatterirooleista hänet muistetaan

Niin ikään 1960-luvulla alkoi Loirin ja Pasasen yhteistyö, kun Loiri alkoi esiintyä Pasasen tuottamissa tv-ohjelmissa, kuten Spedevisiossa ja Spede Show’ssa. 

Speden parhaat
Spede Show'ssa nähtiin muun muassa Loirin Nasse-setä-hahmo.

Vuonna 1988 Loiri sai kokonaan oman viihdeohjelmansa, Vesku Show’n. Kerran kuukaudessa esitettyä ohjelmaa tuotti Spede-Yhtiöt. Loiri käsikirjoitti sketsit itse ja ne ohjasi Inkeri Pilkama.

Vesku Show syntyi Pasasen aloitteesta. Hän kyllästyi sketsien tekemiseen ja halusi lopettaa Spede Show’n. Hän tarjosi Loirille tilaisuutta jatkaa sketsien tekemistä omalla nimellään. Viimeisessä Spede Show -jaksossa nähdään Pasasen ja Loirin välinen käsikirjoitettu ”riita”, jonka seurauksena sketsimestarin kapula siirtyi Loirille. 

Vesku Show’ta tehtiin aina vuoteen 1991 asti. Siinä nähtiin Loirin lisäksi Simo Salminen, Hannele Lauri, Eija Vilpas ja Juha Muje.

Lue myös: Rakastetut sketsihahmot tekivät Vesa-Matti Loirista koko kansan suosikin – muistatko nämä hulvattomat persoonat?

Vesku Show
Vesku Show'ssa nähtiin muun muassa Loirin hahmo Jean-Pierre Kusela.

Seuraava Loirin ympärille rakentunut tv-sarja oli vuonna 1996 ilmestynyt Uuno Turhapuron sarjaversio, joka kuvattiin lähes kokonaan Pasasen tuottaman Blondi tuli taloon -ohjelman lavasteissa. Sarjassa parodioitiin monia aikansa suosittuja tv-sarjoja, kuten Onnenpyörää.

Lue myös: Tiesitkö nämä 25 faktaa Uuno Turhapuro -elokuvista? Vesa-Matti Loiri suututti James Bondin

Uuno-sarjassa esiintyi myös viulisti ja mediapersoona Linda Lampenius, joka muisteli rooliaan "Sykiatri Kielo Nuppuna" lämmöllä Instagram-päivityksessään vuoden 2021 maaliskuussa.

Viimeinen kokonaan Vesa-Matti Loirin nimiin laitettu ohjelma oli vuonna 2015 ilmestynyt Loirinuotiolla, jossa Loiri haastatteli kuuluisia suomalaisia. Ohjelmassa vierailivat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja jääkiekkopelaaja Teemu Selänne.

Loirinuotiolla
Loirinuotiolla vieraili myös pop-laulaja Robin Packalen.

Vesa-Matti Loiri esiintyi television lisäksi yli 70 elokuvassa niin humoristisissa kuin vakavissakin rooleissa. Lisäksi Loiri teki näyttävän uran teatterin, musiikin ja urheilun saralla. 

Lue myös: Vesa-Matti Loiri loisti myös näyttämöllä – näistä teatterirooleista hänet muistetaan

10.08.2022 12:10 | Teksti: Matti Tuomela | Kuvat: Erkki Suonio / Ylen kuvapalvelu, Kai Gustafsson

Seuraa meitä somessa